12-tums MacBooks tre brister som Apple kunde ha rättat till men inte gjorde

0 Shares

12-tums MacBook

Tidigare denna vecka uppdaterade Apple äntligen sin smarta bärbara dator som lanserades för 13 månader sedan. Jag är förvånad över företagets design-djärvhet – inte för otrevlig innovation utan knarriga kompromisser som får mig att undra vem som behöver den här saken. 12-tums MacBook erbjuder mycket, med respekt för tunnhet, lätthet och skrivupplevelse (tangentbordet är smart tech). Men förvirrande är beslutet att behålla den galna 480p-webbkameran. Dessa dagar, inte sena 1990-talets toppmoderna, 720p är det minsta som en dyr dator ska komma med, och är det för mycket att be om 1080p eller 4K när moderna smartphones bara kan skjuta det där?

Denna brist, och två andra, bländar eftersom den lilla bärbara datorn annars erbjuder så mycket för sin storlek. Tjockleken är 13,1 mm, medan vikten är 2,03 pund (0,92 kg). 12-tums IPS-skärmen ger 2304 x 1440 upplösning med 226 pixlar per tum. Den här saken är liten: 28,05 gånger 19,65 centimeter (11,04 gånger 7,74 tum). Apples redesignade tangentbord ger överraskande resor med tanke på tangenternas grundhet. Genom dessa åtgärder är MacBook en bra bärare.

Jag övervägde allvarligt att köpa denna skönhet för ett år sedan, men webbkameran var en deal-breaker. Jag spelar inte in video på en bärbar dator varje dag eller till och med varje vecka. Men det enstaka behovet kräver något som inte får mig att se pixlat ut när mottagaren visas i härlig HD. Glöm YouTubing med webbkameran. Av alla uppgraderingar jag förväntade mig mest för uppdateringen toppade webbkameran med högre upplösning listan.

På denna Jorddag känner jag inte bara Crab Apple om lågupplöst webbkamera. Intel Core M-processorns uppgradering är ett annat grepp. Beviljas, MacBook packar de nya Skylake-chipsen som körs på 1,1 GHz eller 1,2 GHz (eller en hel del 1,3 GHz byggd för att beställa). M-klasschips, för alla deras fördelar med låg energiförbrukning är inte superhöga prestanda. Vissa billig-säljande Chromebooks kunde uppnå så mycket upplevd oomph eller mycket mer för mycket mindre pengar. Hur spenderar jag $ 300 istället för $ 1.300?

Om någon bärbar dator ber om Apples egna A-klasschips är det 12-tums MacBook. Ja, processorbytet skulle störa marknaden genom att tvinga utvecklare att anpassa appar, vilket kan vara fallet med exempelvis A9X-processor. Produkten som säljer lägre volymer är sättet att börja och förbereder ekosystemet för chipförändringar över bärbara datorer.

Förmodligen många – om inte mest—MacBook-köpare förväntar sig redan att göra avvägningar. Liten bärbar dator som denna är mycket kompromissdator. Låt dessa köpare uthärda lite mer smärta för större prestationsbelöningar. Jag kan säga från att använda 12,9-tums iPad Pro med A9X och 4 GB RAM, att prestanda känns snabbt som 13,3-tums MacBook Pro med Retina Display. Det är lång tid att se Apple inuti snarare än Intel.

Konstigt nog är jag mindre störd av den enda USB Type-C-porten som har några andra kritiker i en kittel. Som sagt, två av dessa saker skulle vara bättre, så att någon kan ladda och använda kringutrustning samtidigt. Du har tillbringat en lång dag ute på fältet med att skjuta (med en riktig kamera) och redigera bilder av älgparningar på våren. Batteriet är urladdat, men du måste ladda bilder till en extern enhet. Du har en biladapter för el, men att fylla på den bärbara datorns batteri hindrar dig från att använda kabeldragna kringutrustning. Med tanke på användningsscenarierna som den lilla bärbara datorn passar (för prestanda och bärbarhet), kan ett scenario som detta förväntas.

Jag väntade några dagar efter tillkännagivandet – för att låta min känslomässiga oro försvinna innan jag kommenterade 12-tums MacBook. Med svalare huvud ser jag samma tre problem. Om du köpte den lilla bärbara datorn förra året eller planerar att köpa den uppdaterade konfigurationen skulle andra läsare säkert vilja veta varför och hur MacBook gynnar dig. Så snälla, dela med klassen.

0 Shares