2019 förutsägelse # 1 – Apple under Tim Cook emulerar GE under Jack Welch

0 Shares

Människor – ja, investerare och finansanalytiker – verkar oroa sig mycket för Apple. De brukar se Apple som antingen underbart eller fruktansvärt, bunden för ytterligare storhet eller dömd. Vad Apple egentligen är är enormt – en supertankbil från ett företag. Och som en supertanker är det svårt att snabbt ändra Apples riktning eller att få det att gå märkbart snabbare eller långsammare. De som ser Apple som dömda bör särskilt komma ihåg att de oroar sig för det mest lönsamma företaget i den moderna affärshistorien. De som ser Apple som odödliga bör komma ihåg att det är omöjligt.

Oron för Apple 2019 verkar vara att smarttelefonmarknaden kan ha nått sin topp, eller kanske att Apple har gjort misstaget att bygga sina produkter så bra att de håller för länge. Sedan finns det oro för att Steve Jobs är borta och varför uppfinner inte Apple sig själv och världen igen genom en ny produktkategori?

Visst blir jorden mättad med smarta telefoner, men de bryts fortfarande då och då, så jag gissar vad folk främst oroar sig för med Apple är att det på något sätt kommer att sluta växa. Vad är fel med det?

Wall Street tenderar att se tillväxt som vital. Roligt, de förklarar aldrig riktigt varför det är så. Om Apple slutade växa helt men bara fortsatte att bankera sitt normalt $ 127 miljoner i vinst per dag, skulle det vara så dåligt? Apple kan vända sig till ökad effektivitet och förmodligen krympa företaget men ändå öka intäkterna varje kvartal under kommande år.

Vad säger den typen av inkomstflexibilitet om Wall Streets dagliga besatthet med företagets ekonomi? Att det är skitsnack huvudsakligen tänkt att öka handeln.

Men detta är inte att säga att Apple fungerar i ett vakuum. Företaget lever i samma värld som resten av oss, så det behöver planer och ibland måste dessa planer ändras. Kanske kommer Apple att köpa något mycket stort företag (förmodligen inte) under 2019. Kanske kommer Apple att börja bygga autonoma bilar 2019 (förmodligen inte). Kanske kommer Apple att uppfinna nästa iPod, iPhone eller iPad 2019 (förmodligen inte).

Vad Apple kommer gör under 2019 fortsätter sin expansion av tjänster eftersom de är mer lönsamma än hårdvara. När hårdvarumarginalerna minskar, kommer tjänsten att göra en del av skillnaden. En av dessa tjänster kommer utökas videostreaming. Äpple kommer fortsätter under 2019 att förbättra sin klockaffär genom att öka funktionaliteten. Så småningom de flesta iPhone-användare kommer äger en Apple Watch, vilket föreslår hundratals miljoner framtida enhetsförsäljningar. Men viktigast av allt för dem som fortfarande letar efter en rubrik, Apple kommer 2019 utökade sin profil inom finansbranschen kraftigt. Tim Cook har redan börjat 2019 på samma väg som GE: s Jack Welch smidda tillbaka 1981.

Det här strategiska skiftet började visa sig just denna vecka med Apple som direkt finansierade iPhone-försäljning i Kina och tillkännagav ett Apple-kreditkort med Goldman Sachs.

Hittills har Apple valt mycket noggrant var och hur man ska böja sina finansiella muskler. Det gjorde det genom internationella skatteflykt och genom smarta inköp, men utöver det gjorde Apple mycket i ränta på alla de hundratals miljarder dollar som stashed offshore? Det tjänade generellt 1-2 procent. Någon kunde göra bättre än det, även jag.

På ett sätt är det förvånande att det tog Apple så lång tid att komma runt för att effektivt hantera sina egna pengar, men mycket av det har att göra med att hantera marknadens förväntningar. Wall Street belönar stadigt stigande intäkter, så det smarta sättet att spela det är att massera företagets ekonomi till en stadigt stigande linje.

Microsoft gjorde detta på 1990-talet när företaget tjänade så mycket pengar att det medvetet köpte saker det egentligen inte behövde bara för att förhindra att vinsten blir för stor. Vad var MSNBC annat än en kassadump? Om affärer verkligen gick söderut, stäng bara av nätverket och intäkterna kunde omedelbart återställas.

Så Apple, som – precis som alla andra Silicon Valley-företag – historiskt hanterade sina kontanter enligt Dave Packards regler för snäva företag med deras grundare som fortfarande driver showen, får nu chansen att verkligen hantera sina pengar. Den vinstpotentialen var alltid där, bara medvetet ignorerad.

Jack Welch tog GE till finansiella tjänster 1981, förvandlade företaget och ökade sitt marknadsvärde med 4000 procent under sina 20 år. Apple gjorde ännu bättre än det under Steve Jobs-åren, men Steve är borta och Welchs tekniker kräver inte att Steve Jobs är befälhavare. Det betyder att de kan läggas till ovanpå någon teknisk tillväxt på marknaden.

Leta efter att Apple ska börja finansiera många saker under 2019. Kom ihåg att din bilhandlare hellre lånar dig pengar än att du betalar kontant för den resan eftersom finansiering är dess eget vinstcentrum. Så iPhone-priserna fortsätter att stiga, men iPhone betalningar kommer troligen att minska när Apple skär ut mellersta män och effektivt suger upp den aspekten av telefonförsörjningskedjan. Så här kommer Apple att gripa ned iPhone-marknadsandelarna – genom att hjälpa försäljningen och tjäna ännu mer pengar i processen.

Jag förväntar mig att Apple inte bara gör strategiska investeringar utan också deltar i strategisk finansiering.

Låt oss överväga ett ögonblick hur stor en finansiell aktör Apple kan vara. Till denna punkt hade det i princip bara ett företagskonto. Vad kommer att hända när en ekonomiavdelning aktiveras med cirka 200 dollar miljard kontant att Apple inte omedelbart behöver dag till dag?

Apple är inte en bank. De 200 miljarder dollar är inte kundinsättningar som medför en viss skyldighet att returnera pengarna när du blir ombedd. Apple har inga filialer och – utöver iPhone-finansiering och ApplePay – kommer det troligtvis inte att ha någon finansiell detaljhandel. Vad Apple förmodligen är närmast att bli är en hedgefond – en mycket stor hedgefond i själva verket.

Apples tillgängliga finansiella makt är ungefär lika med världens två största hedgefonder – Bridgewater Associates och AQM Capital Management – kombinerad.

Så när någon säger till dig att Apple är i nedgång eller inte har någon aning, har de fel. Apple kommer att fortsätta att konkurrera på såväl etablerade teknologimarknader som nya. Men Apple har också hittat en hobby på 200 miljarder dollar som kommer att hålla den växande under det kommande decenniet oavsett vart IT-marknaden går.

Tack, Jack.

0 Shares