2021 Förutsägelse nr 5: Apple (och kanske Google) räddar världen

0 Shares

Tillbaka den 23 januari, New York Times publicerade en titel av Op-Ed av Kate Murphy Amerika har ett GPS-problem, med hänvisning till rädsla på högsta nivå av regering och industri för att internationella dåliga aktörer kan få ner satellitnätverket Global Positioning System och köra din Tesla i en räcke i processen. Det är bara den typ av berättelse du kan förvänta dig att läsa här, snarare än i Tider, men vad fan. Och historien är helt korrekt: vi är alla i fara. Men Murphy, förutom att vrida händerna, säger inte hur krisen kommer att avvärjas eller vem som kommer att göra det. Jag förutspår att Apple kommer att lösa problemet och rädda dagen och de kommer förmodligen att göra det i år.

Militär- och underrättelsetjänsterna har länge varit oroliga för att Kina eller Ryssland skulle kunna skjuta ner några eller alla av de 24 GPS-satelliterna och blända våra strategiska vapen i processen. Det är också bokstavligt nedskjutning, eftersom antisatellitvapen hittills visat sig ha varit kinetiska – dumma stenar slog in i våra satelliter i otrolig hastighet och slog dem från himlen och krävde otrolig precision. Hittills har endast Kina och Ryssland denna stötande förmåga. Men fru Murphy och Tider utöka befolkningen av skurkar utanför Kina och Ryssland till att inkludera fiender som fastnar, spoofing eller på annat sätt hackar GPS, vilket kan vara vem som helst – Iran, Nordkorea, till och med grupper av privatpersoner.

Den militära lösningen på detta problem har hittills inneburit idén att kunna ersätta GPS-satelliter snabbare än de kan skjutas ner. Men eftersom hackare, jammers och spoofers inte behöver skjuta ner någonting behöver vi verkligen ett alternativ till GPS i sig, vilket låter som en bra affärsmöjlighet för någon.

Jag pratar inte nödvändigtvis heller om ett annat satellitsystem, men det är verkligen möjligt. Men här är den verkliga utmaningen: vilken lösning som helst måste fungera – åtminstone ett tag – med befintliga GPS-mottagare. För att undvika förfalskningsproblem måste detta nya navigationssystem i sig vara en superspoofer som efterliknar GPS-satelliter oavsett om det ersätter dem fysiskt eller inte.

Vi är alldeles för beroende av GPS. Varje tillverkare av ett säkrare system skulle naturligtvis vara stolt över att ersätta miljarder GPS-mottagare. Och jag menar miljarder, eftersom varje smartphone har en liksom varje Internet-of-Things-enhet.

Oavsett vad som kommer att ersätta GPS säkrare kommer så småningom att dominera, men initialt måste det också tävla med eller så blir vi blinda.

Någon överlägsen GPS-ersättning kommer inte att förlita sig på bara olika satelliter, den måste förlita sig på annan teknik. För det är Apple bäst – och möjligen endast — slå vad.

Det finns redan miljarder GPS-enheter som fungerar ganska bra för det mesta. Att ersätta dem skulle inte bara kosta tiotals miljarder, det skulle ta år. Vad du verkligen vill ha är ett system som kan utföra två mycket specifika funktioner: 1) det kan användas för att verifiera eller validera GPS-signalen, och; 2) det kan ersätta GPS när det är absolut nödvändigt.

Är den här GPS-positionen verklig, undrar vi, och hur bestämmer vi ens det? Ännu viktigare, hur gör vi det utan att behöva ändra allt? Kan vi göra det i programvara?

En sak som Apple kunde göra är att övervaka iPhone-positioner och sätta igång ett larm om det har förändrats avsevärt eller försvunnit utan anledning – speciellt om förskjutningen påverkar mer än en telefon. Vi kan göra detta med en app som spårar tidigare rörelser och letar efter meningslösa positionsförändringar. Om vi ​​bara ändrade position på ett sätt som skulle kräva att vi reser snabbare än möjligt (ännu snabbare än ljus), är det förmodligen inte legitimt, så sätt igång ett larm. Det i sig skapar ytterligare två problem. Hur räknar vi ut var vi faktiskt befinner oss? Och vad händer om detta bara tränar skurkarna att leda oss långsamt på avvägar? Om vår tröskel för förskjutning är 10 kilometer eller till och med 10 meter kan skurkarna bara introducera sin byte en meter i taget och vi kanske aldrig ser det. Så appen jag föreslår är användbar, men inte en absolut lösning. Och det är fortfarande inte ett riktigt alternativ till GPS.

Du kan kontrastera lokala störningar med globala störningar. En lokal störning skulle vara som lastbilens GPS-jammer från Tider historia som gjorde det möjligt för honom att köra övertid. Har vi plötsligt tappat vår signal och – om vi har gjort det – hur uppskattar vi vår nuvarande position med liknande eller bättre noggrannhet? Om vi ​​plötsligt har tappat bort vår signal, har också alla överallt tappat sin signal? Det är en global störning. Och vad gör vi åt det där?

Det finns en molnlösning här, som antingen Apple eller Google kan sätta på plats. Apples skulle vara bättre, men Googles kan vara tillräckligt bra. Det finns hundratals miljoner Apple- och Android-telefoner över hela världen, som i allmänhet fungerar som noder i två eller tre nätverk samtidigt. Du kan triangulera med andra noder i de överlevande nätverken för att bestämma plats ner till några meter, jag är säker. Det är inte WAAS-noggrannhet, men tillräckligt bra. Men det kräver att man skapar ett system som håller koll på alla telefoner hela tiden, ständigt triangulerar mellan dem alla för att avgöra vilka som rör sig och vilka som inte är. Tillräckligt med noder kommer att fixeras permanent, som routrar och GPS-förlängare, för att relatera de rörliga noder till den verkliga världen utan att behöva en GPS-krysskontroll.

Jag vet att det finns sekretessimplikationer i detta, men ett sätt att hantera det är att anonymisera uppgifterna och att övervaka alla. Det spelar ingen roll vem som äger noden, bara att den existerar.

Så du har denna enorma karta över alla trådbundna och trådlösa nätverk. Det kan användas för att varna för störningar och sedan ersätta en riktigt bra uppskattning av den faktiska positionen – Android inom ett par meter och iPhones till en centimeter på grund av det U1-chipet. Positionering kan vara svårare för mål ute till havs eller i luften, men jag kan tänka på sätt runt det också åtminstone för Apple.

Tack vare miljarder enheter skulle vi ha två alternativa system som också kan användas för att kontrollera varandra, för om spoofing GPS är ute kommer skurkarna att vilja spoofa alla GPS-ersättare också.

Endast Apple har det ekologiska systemet helt till slut för att helt enkelt påtvinga detta för världen. Cupertino frågade ingen tillåtelse att starta iMessage, kom ihåg, decimera telco-sms under processen. Varför skulle detta vara annorlunda? Och jag förutspår att de inte bara kommer att göra det, men de kommer att göra det 2021, för det kommer att ge Apple något nytt att prata om efter 5G.

0 Shares