Aktierna sjunker efter Apples vinstvarning, skyllde Kina, lägre iPhone-försäljning och reducerade batteribyten

0 Shares

Vinklad Apple-logotyp

Efter att Apple utfärdat en vinstvarning, vilket tyder på att man trodde att intäkterna under första kvartalet skulle vara lägre än tidigare förväntat, sjönk aktierna i företaget med så mycket som 9 procent vid tidig handel och effekterna kändes av andra företag eftersom rädslan berodde på att Apples problem kan spridas bredare.

Tim Cook utfärdade ett brev till aktieägarna och varnade för att “våra intäkter kommer att vara lägre än vår ursprungliga vägledning för kvartalet”. Han citerar ett antal skäl till de reviderade siffrorna, inklusive tidpunkten för iPhone-försäljningen, styrkan på dollarn, marknadens mättnad och lägre än förväntat antal iPhone-uppgraderingar – detta beror delvis på det höga upptagandet av Apples reducerade pris program för batterioppgradering som introducerades för drygt ett år sedan.

Se även:

I sitt brev lägger Cook mycket av skulden för Apples problem vid Kinas dörr. Han säger: “Medan vi förutsåg några utmaningar på viktiga tillväxtmarknader, förutsåg vi inte storleken på den ekonomiska retardationen, särskilt inte i Stora Kina. Faktum är att det mesta av vår inkomstintäkt är vår vägledning, och över 100 procent av vårt år över årets globala intäktsminskning, inträffade i Stora Kina på iPhone, Mac och iPad “.

Han pekar på spänningar mellan Kina och USA som bidrar till problemet, men insisterar på att Apples framtid i landet är “ljus”. Han medger också att Apples eget batteribyteprogram – som lanserades efter kontroverser kring företagets praxis att medvetet sakta ner äldre telefoner – kan ha varit delvis skyldig till dålig iPhone-försäljning:

På vissa utvecklade marknader var iPhone-uppgraderingar inte lika starka som vi trodde att de skulle vara. Även om makroekonomiska utmaningar på vissa marknader var en viktig bidragsgivare till den här trenden, tror vi att det finns andra faktorer som i stor utsträckning påverkar vår iPhone-prestanda, inklusive konsumenter som anpassar sig till en värld med färre operatörssubventioner, styrka relaterade till US dollar och vissa kunder som utnyttjar av betydligt reducerad prissättning för iPhone-batteribyten.

Medan Cook försöker förbli positivt i sitt brev är det svårt att undkomma det faktum att Apple tappar greppet på toppen av premiumsektorn för smarttelefoner. Det finns inte bara ökad direkt konkurrens utan det finns också ett stort antal mycket kapabla alternativ till iPhone till ett betydligt lägre pris.

Nyheten från Apple har redan skickat värdet på företaget att sjunka med mer än 55 miljarder dollar, och när handeln fortsätter idag är det möjligt att det kommer att sjunka ytterligare.

Financial Times säger att företaget skulle kunna möta den största en-dagars nedgången i aktiekursen på fem år. Men nyheterna har också haft en dramatisk inverkan på värdet av företag runt om i världen som levererar till Apple – och de är inte nödvändigtvis i lika stark position för att tappa nedgången.

Bildkredit: Stockforlife / Shutterstock

0 Shares