Allvarliga Windows 10-fel kan skada din hårddisk om du öppnar en mapp

0 Shares

Skrapa en hårddisk

En säkerhetsforskare har avslöjat detaljer om en konstig bugg som kan leda till att en NTFS-hårddisk blir skadad i Windows 10, liksom Windows XP som inte stöds. Vad som gör felet så allvarligt och ovanligt är att det kan utlösas utan att användaren behöver öppna en fil.

Felet – som har visat sig ha funnits i tre år eller så – kan orsaka att en hårddisk skadas om en användare helt enkelt ser innehållet i en mapp som innehåller en speciellt utformad fil. Även om Microsoft är medveten om problemet som påverkar attributet $ i30 NTFS, har en fix ännu inte skapats.

Se även:

Skrivande på Twitter förklarar säkerhetsforskaren Jonas L: “Det finns en särskilt otäck sårbarhet i NTFS just nu. Utlösbar genom att öppna ett speciellt utformat namn i valfri mapp var som helst. Sårbarheten kommer omedelbart att dyka upp och klaga på att din hårddisk är skadad när sökvägen öppnas” .

Så hur fungerar felet?

Som Bleeping Computer förklarar – komplett med en lämplig varning – kör kommandot cd c: : $ i30: $ bitmap förstör i huvudsak en enhet (så gör det inte!). Men det finns faktiskt olika sätt på vilka hårddiskkorruption kan utlösas; det mest oroande är metoden som helt enkelt kräver att någon visar mappinnehållet. Sårbarheten kan utnyttjas även på användarkonton som inte har administratörsrättigheter.

Jonas fann också att om en genvägsfil skapades med dess ikonplats inställd på C: : $ i30: $ bitmap, är det bara att öppna mappen som innehåller den här filen för att skada en enhet. Det finns naturligtvis olika sätt på vilka sådana skadliga genvägar kan implanteras på en dator, och en användare luras att öppna dess innehållande mapp.

En annan säkerhetsforskare, Siam Alam, demonstrerade ännu ett sätt att utlösa korruption:

Microsoft arbetar för närvarande med att producera en fix. I ett uttalande till randen sade företaget: “Vi är medvetna om denna fråga och kommer att tillhandahålla en uppdatering i en framtida release. Användningen av denna teknik är beroende av socialteknik och som alltid uppmuntrar vi våra kunder att träna goda datorvanor. online, inklusive försiktighet när du öppnar okända filer eller accepterar filöverföringar “.

Bildkredit: David Carillet / Shutterstock

0 Shares