Använder du HOSTS-filen för att blockera Windows 10-telemetri? Microsoft markerar det nu som en allvarlig säkerhetsrisk

0 Shares

Microsoft-byggnad i Kalifornien

Telemetrifunktionerna som är inbyggda i Windows 10 får människor att falla i ett av få läger. Det finns de som inte ens vet vad telemetri är, de som vet men bryr sig inte om att Microsoft samlar in data från sin dator, och de som vet vad det är och anser att det är en massiv intrång i privatlivet.

För alla som räknar sig med i den här sista gruppen finns det många inställningar, verktyg och tekniker som kan användas för att blockera telemetri i Windows 10. En av de mer geniala är att använda HOSTS-filen (används för att lösa värdnamn), men nu Microsoft har uppdaterat sitt Defender-verktyg så att detta upptäcks som en “allvarlig” risk, särskilt “SettingsModifier: Win32 / HostsFileHijack”.

Se även:

Microsofts inblandning i anpassade HOSTS-filer noterades först av Günter Born som fortsatte med att diskutera sina resultat med Lawrence Abrams från BleepingComputer. Det verkar som om Microsoft har flaggat upp HOSTS-filer som en risk sedan slutet av juli.

Även om detta inte är första gången Microsoft markerar HOSTS-filkapningar, har det plötsligt skett en uppgång i antalet människor som klagar på det. Intriger gjorde Abrams lite undersökning och drog slutsatsen:

Det verkar som om Microsoft nyligen hade uppdaterat sina definitioner av Microsoft Defender för att upptäcka när deras servrar lades till HOSTS-filen.

Människor som använder HOSTS-filer för att blockera Windows 10-telemetri fick dem plötsligt att upptäcka HOSTS-filkapning.

Problemet uppstår om något av flera Microsoft-värdnamn upptäcks i HOSTS-filen, inklusive:

www.microsoft.com

microsoft.com

telemetry.microsoft.com

wns.notify.windows.com.akadns.net

v10-win.vortex.data.microsoft.com.akadns.net

us.vortex-win.data.microsoft.com

us-v10.events.data.microsoft.com

urs.microsoft.com.nsatc.net

watson.telemetry.microsoft.com

watson.ppe.telemetry.microsoft.com

vsgallery.com

watson.live.com

watson.microsoft.com

telemetry.remoteapp.windowsazure.com

telemetry.urs.microsoft.com

Om du följer Defenders råd för att åtgärda problemet kommer det att resultera i att din HOSTS-fil återställs till standardinställningarna. Det finns inget som hindrar dig från att ignorera varningen och fortsätta att blockera telemetri på det här sättet, men den senaste ändringen kommer att fånga många människor.

Bildkredit: Walter Cicchetti / Shutterstock

0 Shares