Apple är ur kontakt

0 Shares

Apples specialhändelse oktober 2016 nya MacBook Pro

Jag är inte en Apple-fanboy, men jag har försvarat företagets beslut och filosofi flera gånger än jag kan komma ihåg. Och med goda skäl. Men när jag tittar på den nya MacBook Pro-linjen har jag svårt att se var den “touch of genius” är. Vad gör exakt de senaste bärbara datorerna till mer än förhärligade MacBooks?

Apple har aldrig varit rädd för att ta risker och förnya. Men med den nya MacBook Pro har den inte lyckats förbättra sin “Pro” -status. Den använde felaktigt samma tillvägagångssätt som den har använt om och om igen i konsumentutrymmet utan att tänka på att kunderna, de som MacBook Pros brukade vara designade för, har en annan uppsättning behov än den genomsnittliga Joe som köper en MacBook Air för att gå på Facebook på Starbucks. Som ett resultat utvecklas de nya MacBook Pros, även om de är annorlunda än tidigare, inte tillräckligt för denna dag och ålder. Den så kallade “touch of genius” tagline är ett bevis på att Apple har tappat kontakten med den verkliga världen.

Nu innan jag går vidare kommer jag att erkänna att Apple förmodligen kommer att sälja massor av nya MacBook Pros. Det gör det vanligtvis, och det finns ingen anledning att föreslå att försäljningen kommer att sjunka, med hänsyn till det faktum att den senaste stora uppdateringen av Retina-display-toting MacBook Pros kom för många år sedan. Människor som vill ersätta sina åldrande rMBP: er kommer att titta på vad Apple har att erbjuda först och kommer troligen att välja att flytta till en ny modell.

På kort sikt kommer det att fungera bra, men i det långa loppet riskerar Apple att behöva göra samma sak som det gjorde med iPad-linjen, det vill säga Pro-ify it. Kom ihåg att vi pratar om datorer här, oavsett att de kör macOS och har en Apple-logotyp på baksidan. Och datorer säljer inte så bra i dessa dagar, för bland annat att människor inte har tillräckligt bra skäl för att dra avtryckaren på en ny, eftersom förbättringarna inte är så övertygande.

Men låt oss komma tillbaka till ämnet.

När man tittar på den nya MacBook Pro-linjen känns det som om Apple vill förena sitt MacBook-sortiment lite för mycket. MacBook levereras med en USB Type-C-port, och det gör den nya MacBook Pros också. Förutom att de inte bara har en, har de fyra. Förutom om du får den nya basen MacBook Pro i 13-tums trim, som bara har två. Och av de två är endast en användbar om du laddar den. Men problemet är att du, för att kunna använda någon av dem, måste antingen köpa enheter med USB Type-C-portar eller få donglar.

Marknaden för USB Type-C-enheter är i grunden irrelevant i det här skedet i det stora systemet. Även Apple tror det, för det brydde sig inte om att introducera en kompatibel iPhone-laddare. Du kan få en USB Type-C till blixtkabel för att överföra filer, men du kan inte använda den med laddaren – så du måste också ta med dig standardkabeln. Eller så kan du få, du gissade det, en dongel.

För att vara uppriktig är det dumt. Jag kan vara hård, men Apple är stolt över sin uppmärksamhet på detaljer. Så hur kunde det ha missat att om du köper en av dess nya produkter kommer du inte att kunna använda den sömlöst med en annan – det är också nytt och utan tvekan viktigare? Kom ihåg att iPhone 7 lanserades förra månaden, inte för fem år sedan. Det är inte en äldre produkt.

Jag är säker på att många iPhone-användare skulle ha varit bra med att köpa en ny kabel och laddare med USB Type-C-kontakter. Detta skulle vara en mer elegant lösning, snarare än att behöva bära en dongel för att ladda din iPhone och överföra några filer snabbt – eller en andra kabel.

Apple verkar också vara splittrad mellan två tekniker. På de senaste MacBook Pros får du USB Type-C, med Thunderbolt 3-stöd, medan du på iPhone 7 har Lightning. IPhone har mer vikt och så att du inte kan byta från Lightning till USB Type-C så enkelt som du kan byta från standard USB-kontakter till den nya reversibla – eftersom det skulle påverka mycket fler kunder samtidigt och relativt snart efter dumma den gamla kontakten – men jag är säker på att Apple förmodligen tänker på det.

Men det är inte det största problemet. USB Type-C-antagandet är, och det är dags att ta itu med det. Om du köper en ny MacBook Pro idag måste du skaffa en $ 19-dongel för varje USB-enhet som du köper för att kunna använda den med din nya bärbara dator. Och du måste ha med dig så många som du behöver, annars kommer du inte att kunna hålla något så grundläggande som en USB-enhet i din banbrytande enhet. Anslutningsmässigt utan donglar är de nya MacBook Pro förlamade.

Apple gillar att ta risker, och någon kommer säkert att påpeka att saker kommer att förändras och att USB Type-C är bättre och att företaget helt enkelt ligger före kurvan. Och det kan mycket väl vara sant, men faktum är att ingen är helt förberedd för nya MacBook Pros, inte ens företag som tillverkar produkter som borde fungera med den.

Något annat som jag tycker att dumma ner den nya MacBook Pro-linjen är det faktum att det inte finns någon MagSafe-kontakt längre. Och det är ingen förändring framåt, för MagSafe är smart utformad för att skydda din bärbara dator från att skadas om du snubblar på laddarens kabel. USB Type-C-kabeln som tillhandahålls för att ladda de nya bärbara datorerna har inte liknande funktioner.

Så det är ett tydligt steg bakåt. Lyckligtvis har du fortfarande 3,5 mm hörlursuttaget, vilket är bra eftersom jag skulle hatat att prata om ännu en dongel. Tyvärr kan jag inte – för att du behöver en för att ansluta ett SD-kort.

Ja, Apple tappade SD-kortläsaren, även om den i grund och botten är lika tunn som en USB Type-C-kontakt, och utan tvekan otroligt användbar för de allra flesta fotografer. De flesta professionella kameror använder SD-kort, och nu måste du (jag hatar att säga det en gång till, men här går) få en dongel för att överföra foton och videor till en ny MacBook Pro.

Två coola nya saker som du får – igen, om du inte väljer basmodellen, som bara får den senare – är Touch Bar och större styrplatta. Den förstnämnda är det riktiga festtricket, men jag misstänker att den större ytan på styrplattan kommer att uppskattas mer, mer av tiden.

Jag har inte använt en Touch Bar, så jag kan inte riktigt dela min erfarenhet med den, men från allt Apple har sagt ser det inte ut som ett revolutionerande tillägg. Dessutom är det osannolikt att det är extremt användbart snart, eftersom Mac-utvecklare vanligtvis behöver lite tid innan de anammar sådana funktioner. Och egentligen använder jag inte så många appar där det kan vara extremt användbart.

TouchID-stödet är dock ett fantastiskt tillskott. Jag bor dock inte i en miljö där risken för att någon annan använder eller stjäl min bärbara dator är värt att tänka på. Och Apple Pay är inte heller i ekvationen. Så, låt oss bara säga att jag är skeptisk till de fördelar den ger i utbyte mot den premie det innebär.

Men elefanten i rummet är inte vad Apple har tagit bort. Det är vad Apple inte har lagt till. Och det är allt som kan föra spelet framåt när det gäller bärbar teknik. Allt du ser på de nya MacBooks har gjorts tidigare – i någon form eller annan, om inte bättre – och det är inte som att Apple bara hade ett iPhone-ögonblick där det lyckades kombinera alla dessa saker på ett sätt som andra inte har .

Med undantag för Touch Bar representerar det mesta av det du ser på nya MacBook Pros ett evolutionärt drag från föregående generation: lite mindre, lite lättare, lite tunnare, lite snabbare, lite mer färgvariation och det är ganska mycket det.

För den typ av pengar som Apple ber om en ny MacBook Pro förväntar jag mig ärligt talat. Och jag förväntar mig inte mer för det. Nej. Jag förväntar mig mer eftersom Microsoft gör mer. Har du sett de senaste Surface-meddelandena? Uteslutande Surface Pro 4, som ännu inte har fått någon uppdatering, ser programjättens PC-linje otroligt innovativ och uppfriskande ut bredvid Apples.

Och Microsoft försöker inte ens tävla om priset, för några av dess grejer är enormt dyra. Nej, Microsoft konkurrerar med Apple genom att göra vad Apple borde ha gjort, vilket är att ändra status quo. De nya MacBook-proffsen skiljer sig inte så mycket från de gamla eller andra bärbara datorer för den delen, men det är Surface Pro 4, Surface Book och Surface Studio. Microsoft är den djärvare av de två, och det visar. Apple ser självbelåten ut i jämförelse.

Magin är borta.

Fotokredit: Lisa F. Young / Shutterstock

0 Shares