Apple betalade 20 miljarder dollar till utvecklare 2016

0 Shares

Mobilappar för iPhone-smarttelefoner

Apple-användare brukar spendera mycket pengar på appar. Så mycket är uppenbart genom att titta på hur mycket App Store-utvecklare tjänade förra året. Apple sätter siffran på massiva 20 miljarder dollar, vilket, efter att ha beaktat det faktum att det tar en nedskärning på 30 procent, skulle innebära att App Store genererade – åtminstone – 28,5 miljarder dollar i intäkter 2016.

De faktiska intäkterna kommer sannolikt att vara högre – men inte så mycket – eftersom Apple också tjänar pengar på andra sätt, till exempel genom annonser som visas i App Stores sökresultat eller utvecklingsprogramprenumerationer. Det visar bara varför så många stora utvecklare gillar det.

“2016 var ett rekordstort år för App Store och genererade 20 miljarder dollar för utvecklare, och 2017 startade en bra start med 1 januari som den enskilt största dagen någonsin i App Store”, säger Apples Senior Vice President för Worldwide Marketing Philip Schiller. Apple säger att användarna bara spenderade 3 miljarder dollar i december.

Utvecklarintäkterna ökar med en avsevärd marginal under 2015, “upp över 40 procent” enligt Apple. Sedan lanseringen 2008 säger Apple att de har betalat över 60 miljarder dollar till utvecklare. Det är ett av sätten Apple lyckas generera så mycket intäkter på.

En av årets efterlängtade titlar, Nintendos Super Mario Run hade över 40 miljoner nedladdningar de fyra dagarna efter lanseringen. Appen är gratis, men den har ett alternativ på 9,99 dollar som låser upp alla världar i spelet. Om bara en bråkdel av användarna utnyttjade köpet i appen, är det mycket pengar i Nintendos och Apples fickor.

Det var den mest nedladdade titeln över hela världen på juldagen och nyårsdagen, men den enormt populära Pokémon Go tar första plats om vi tittar på hela året. Antalet appar nådde 2,2 miljoner 2016, en ökning med över 20 procent från 2015.

“Prisma, Reigns, Procreate, Lumino City, Sweat With Kayla och djay Pro, från några av Apples oberoende utvecklare, var bland de mest framgångsrika apparna för respektive iPhone, iPad, Apple TV, Apple Watch och Mac”, säger Apple.

Marknaderna med de största intäkterna är USA, Kina, Japan och Storbritannien. I synnerhet Kina har stor tillväxtpotential, eftersom Apple säger att försäljningen ökade med 90 procent jämfört med året innan. App Annie tror att Kina är den mest intäktsgivande marknaden, faktiskt, eftersom den passerade USA under det sista kvartalet 2016, tack vare ett beräknat resultat på 1,7 miljarder dollar.

Fotokredit: Twin Design / Shutterstock.com

0 Shares