Apple biter tillbaka på Spotifys fördömande påståenden mot det

0 Shares

För ett par dagar sedan lämnade Spotify in ett klagomål mot Apple till Europeiska kommissionen (EG), det tillsynsorgan som ansvarar för att hålla konkurrensen rättvis och icke-diskriminerande. Det hävdade att teknikjätten under de senaste åren har “infört regler i App Store som avsiktligt begränsar valet och kväver innovation på bekostnad av användarupplevelsen – i huvudsak agerar både som spelare och domare för att avsiktligt missgynna andra apputvecklare. “.

Förståeligt nog är Apple inte så nöjd med Spotifys påståenden och slår idag tillbaka och tar upp musikstreamingtjänstens viktigaste klagomål.

Vi tror att tekniken uppnår sin verkliga potential när vi fyller den med mänsklig kreativitet och uppfinningsrikedom. Från våra tidigaste dagar har vi byggt våra enheter, programvara och tjänster för att hjälpa artister, musiker, skapare och visionärer att göra vad de gör bäst.

För sexton år sedan lanserade vi iTunes Store med tanken att det borde finnas en pålitlig plats där användare upptäcker och köper bra musik och varje skapare behandlas rättvist. Resultatet revolutionerade musikindustrin, och vår kärlek till musik och människorna som gör det är djupt förankrade i Apple.

För elva år sedan gav App Store samma passion för kreativitet till mobilappar. Under decenniet sedan har App Store hjälpt till att skapa många miljoner jobb, genererat mer än 120 miljarder dollar för utvecklare och skapat nya industrier genom att företag startade och växte helt i App Store-ekosystemet.

Kärnan i App Store är en säker och säker plattform där användare kan ha tro på de appar de upptäcker och de transaktioner de gör. Och utvecklare, från första gången ingenjörer till större företag, kan vara säkra på att alla spelar efter samma uppsättning regler.

Så ska det vara. Vi vill att fler appföretag ska trivas – inklusive de som konkurrerar med någon aspekt av vår verksamhet, eftersom de driver oss att bli bättre.

Vad Spotify kräver är något helt annat. Efter att ha använt App Store i flera år för att dramatiskt växa sin verksamhet försöker Spotify behålla alla fördelarna med App Store-ekosystemet – inklusive de stora intäkterna som de drar från App Store-kunderna – utan att göra några bidrag till den marknaden. Samtidigt distribuerar de musiken du älskar medan de ger allt mindre bidrag till artister, musiker och låtskrivare som skapar den – till och med går så långt att de tar dessa skapare till domstol.

Spotify har all rätt att bestämma sin egen affärsmodell, men vi känner en skyldighet att svara när Spotify slår in sina ekonomiska motiv i vilseledande retorik om vem vi är, vad vi har byggt och vad vi gör för att stödja oberoende utvecklare, musiker, låtskrivare och skapare av alla ränder.

Så vi vill ta upp några viktiga punkter:

Spotify hävdar att vi blockerar deras åtkomst till produkter och uppdateringar till deras app.

Låt oss rensa upp den här direkt. Vi har godkänt och distribuerat nästan 200 appuppdateringar för Spotifys räkning, vilket resulterar i över 300 miljoner nedladdade kopior av Spotify-appen. Den enda gången vi har begärt justeringar är när Spotify har försökt att kringgå samma regler som alla andra appar följer.

Vi har ofta arbetat med Spotify för att hjälpa dem att få sin tjänst till fler enheter och plattformar:

När vi kontaktade Spotify om Siri och AirPlay 2-support vid flera tillfällen, har de berättat för oss att de jobbar med det, och vi är redo att hjälpa dem där vi kan. Spotify är djupt integrerat i plattformar som CarPlay, och de har tillgång till samma apputvecklingsverktyg och resurser som alla andra utvecklare har. Vi fann Spotifys påståenden om Apple Watch särskilt överraskande. När Spotify skickade in sin Apple Watch-app i september 2018 granskade och godkände vi den med samma process och hastighet som vi skulle göra med någon annan app. Faktum är att Spotify Watch-appen för närvarande är nummer 1-appen i Watch Music-kategorin.

Spotify är gratis att bygga appar för – och konkurrera på – våra produkter och plattformar, och vi hoppas att de gör det.

Spotify vill ha alla fördelarna med en gratis app utan att vara gratis.

Hela 84 procent av apparna i App Store betalar ingenting till Apple när du laddar ner eller använder appen. Det är inte diskriminering, som Spotify hävdar; det är efter design:

Appar som är gratis för dig debiteras inte av Apple. Appar som bara tjänar intäkter genom reklam – som några av dina favoritspel – debiteras inte av Apple. Appaffärstransaktioner där användare registrerar sig eller köper digitala varor utanför appen debiteras inte av Apple. Appar som säljer fysiska varor – inklusive åkturer och matleveranstjänster, för att nämna några – debiteras inte av Apple.

Det enda bidrag som Apple kräver är för digitala varor och tjänster som köps inuti appen med vårt säkra köpsystem i appen. Som Spotify påpekar är den intäktsandelen 30 procent för det första året av ett årligt abonnemang – men de utesluter att det sjunker till 15 procent under åren efter.

Det är inte den enda informationen som Spotify utelämnar om hur deras verksamhet fungerar:

Majoriteten av kunderna använder sin kostnadsfria, annonsstödda produkt, vilket inte ger något bidrag till App Store. En betydande del av Spotifys kunder kommer genom partnerskap med mobiloperatörer. Detta genererar inget App Store-bidrag, men kräver att Spotify betalar en liknande distributionsavgift till återförsäljare och operatörer. Redan nu faller bara en liten bråkdel av deras prenumerationer under Apples intäktsdelningsmodell. Spotify ber om att numret ska vara noll.

Låt oss vara tydliga om vad det betyder. Apple ansluter Spotify till våra användare. Vi tillhandahåller plattformen genom vilken användare laddar ner och uppdaterar sin app. Vi delar viktiga verktyg för programutveckling för att stödja Spotifys appbyggande. Och vi byggde ett säkert betalningssystem – inget litet företag – som gör det möjligt för användare att ha tro på transaktioner i appen. Spotify ber att behålla alla dessa fördelar samtidigt som de behåller 100 procent av intäkterna.

Spotify skulle inte vara det företag de är idag utan App Store-ekosystemet, men nu utnyttjar de sin skala för att undvika att bidra till att upprätthålla det ekosystemet för nästa generation av appentreprenörer. Vi tycker att det är fel.

Vad har det med musik att göra? Mycket.

Vi delar Spotifys kärlek till musik och deras vision att dela den med världen. Där vi skiljer oss åt är hur du når det målet. Under retoriken är Spotifys mål att tjäna mer pengar på andras arbete. Och det är inte bara App Store som de försöker klämma på – det är också artister, musiker och låtskrivare.

Bara den här veckan stämde Spotify musikskapare efter att ett beslut av US Copyright Royalty Board krävde att Spotify skulle öka sina royaltybetalningar. Det här är inte bara fel, det representerar ett verkligt, meningsfullt och skadligt steg bakåt för musikindustrin.

Apples tillvägagångssätt har alltid varit att odla kakan. Genom att skapa nya marknadsplatser kan vi skapa fler möjligheter inte bara för vår verksamhet utan för artister, skapare, entreprenörer och alla “galna” med en stor idé. Det finns i vårt DNA, det är rätt modell för att utveckla nästa stora appidéer och i slutändan är det bättre för kunderna.

Vi är stolta över det arbete vi har gjort för att hjälpa Spotify att bygga ett framgångsrikt företag som når hundratals miljoner musikälskare, och vi önskar dem fortsatt framgång – trots allt var det hela poängen med att skapa App Store i det första plats.

0 Shares