Apple dike Imagination Technology och kommer att göra egna iPhone GPU-chips

0 Shares

iPhone-hand

I ett dramatiskt tillkännagivande har det brittiska företaget Imagination Technology avslöjat att Apple om 15 till 25 månader inte längre kommer att använda sina GPU-chips. Imagination grafiska marker används i iPhone, iPad, iPod, Apple TV och Apple Watch, och avslöjandet skickade det brittiska företagets aktier i fritt fall.

Apple kommer att minska sitt beroende av Imaginations teknik, eftersom chiptillverkaren förklarar att det “har hävdat att man har arbetat med en separat, oberoende grafisk design för att kontrollera sina produkter och kommer att minska sitt framtida beroende av Imaginations teknik.” Apple är Imaginationens största kund, och företaget har utfärdat en varning om att iPhone-tillverkaren riskerar att kränka immateriella rättigheter.

Hittills har Apple inte sagt något offentligt om beslutet, men Imagination Technology utfärdade ett uttalande på sin webbplats. Inlägget säger att Imagination “har meddelats av Apple Inc, dess största kund, att Apple anser att det inte längre kommer att använda koncernens immateriella rättigheter i sina nya produkter om 15 månader till två år, och som sådan kommer inte vara berättigade till royaltybetalningar enligt nuvarande licens- och royaltyavtal. “

Efter att ha avslöjat att Apple vill ta med sin GPU-utveckling internt antar ovannämnda uttalande en markant tonförskjutning, vilket tyder på att Apple skulle kunna kränka IP-rättigheter:

Apple har inte lagt fram några bevis för att underbygga sitt påstående att det inte längre kommer att kräva Imagination’s teknologi utan att bryta mot Imaginations patent, immateriella rättigheter och konfidentiell information. Detta bevis har begärts av Imagination men Apple har avböjt att tillhandahålla det.

Vidare anser Imagination att det skulle vara extremt utmanande att designa en helt ny GPU-arkitektur ur grunderna utan att kränka dess immateriella rättigheter, följaktligen accepterar Imagination inte Apples påståenden.

Nyheten såg att Imagination Technology-aktiekursen sjönk med 69 procent på måndag morgon innan den återhämtade sig något.

Företaget inleder nu diskussioner med Apple för att se om man kan komma överens om ett alternativt arrangemang för licensiering och royalty. Imagination’s uttalande tecknar med att säga:

Imagination har reserverat alla sina rättigheter med avseende på Apples obehöriga användning av Imaginations konfidentiella information och Imaginations immateriella rättigheter.

Ytterligare ett meddelande kommer att göras i sinom tid.

Detta meddelande innehåller insiderinformation.

Bildkredit: Anna Hoychuk / Shutterstock

0 Shares