Apple dödar enligt uppgift sin Linux-ovänliga AirPort-serie av trådlösa routrar

0 Shares

AirPortExtreme2

Apples AirPort-trådlösa routrar är ikoniska – väl utformade estetiskt, samtidigt som de är bunnsolida ur prestandasynpunkt. Företaget tog till och med ett udda tillvägagångssätt för hantering – en app som endast var tillgänglig för macOS, iOS och Windows. Med andra ord använde den inte ett webbläsarbaserat webbgränssnitt som routrar från andra företag.

Routrarnas brist på ett webbgränssnitt innebar att det inte kunde hanteras från Linux-baserade operativsystem. Om du ägde en Android-enhet, Chromebook eller PC som kör Ubuntu, kunde du inte ändra AirPort-inställningarna. Vissa skulle hävda att brist på webbgränssnitt gjorde det säkrare, men i slutändan var det lite besvär. Linux-användare behöver inte längre oroa sig för detta hak, men eftersom Apple enligt Bloomberg enligt uppgift stoppar utvecklingen av nya AirPort-routrar.

Bloomberg säger följande.

Apple Inc. har upplöst sin division som utvecklar trådlösa routrar, ett annat steg för att försöka skärpa företagets fokus på konsumentprodukter som genererar huvuddelen av dess intäkter, enligt personer som är bekanta med saken.

Apple började stänga av det trådlösa routerteamet under det senaste året och sprider ingenjörer till andra produktutvecklingsgrupper, inklusive den som hanterar Apple TV, sa folket som frågade att inte bli namngivna eftersom beslutet inte offentliggjordes.

Det var sant att Apple inte hade uppdaterat sin serie AirPort-enheter på flera år, men vissa människor – inklusive din verkligen – hoppades kunna se en ny modell 2016. När MacBook Pro-evenemanget kom och gick utan att nämnas, gick allt hopp ut fönstret. Det var ett mycket sorgligt ögonblick för fans av routerns linje.

Även som Linux-användare gillade jag att äga en 802.11ac AirPort Extreme. Även om jag inte kunde hantera det från min Ubuntu-maskin, kunde min iPad hantera det på ett fantastiskt sätt. För att inte tala om, hur ofta behöver du verkligen komma åt dessa inställningar? Ännu viktigare, det vackra utseendet tillät mig att visa det i mitt vardagsrum – det såg ut som konst, inte en ful teknisk enhet som andra routrar.

LÄS OCH: NETGEAR Nighthawk X10 AD7200 802.11ad Smart WiFi-router (R9000) stöder Plex och Amazon Drive

Vissa kommer att hävda att Apples AirPort-routrar var för grundläggande ur ett funktionsperspektiv, och ja, det saknades i det avseendet jämförelsevis. Med det sagt skulle jag hävda att många moderna tredjepartserbjudanden har för många funktioner för den genomsnittliga hemanvändaren, vilket låter till en förvirrande upplevelse. AirPort gjorde det enkelt.

Kanske går dock inte allt hopp förlorat, som den berömda bloggaren John Gruber säger följande.

Frågan är om de verkligen är ute av routerspelet (och kommer att börja sälja Berlin- eller Eero-routrar i sina butiker), eller arbetar de med något nytt, ett HomeKit-nav, som kommer att inkludera en routers funktionalitet?

Intressant tanke av Gruber. Det är verkligen en möjlighet, som Bloomberg säger att några av AirPort-ingenjörerna har tilldelats Apple TV. En enda enhet som hanterar en routers uppgifter samtidigt som den fungerar som ett media- och hemnav kan vara underbart.

Kommer du att sörja AirPorts död, eller bryr du dig inte? Berätta för mig i kommentarerna.

0 Shares