Apple fokuserar på nya funktioner och integritet i iOS 10, samtidigt som de öppnar upp för utvecklare

0 Shares

ios-10

Det är vad Apple beskriver som ‘den största iOS-utgåvan någonsin’. Huruvida alla andra håller med återstår att se, men idag tog företaget omslaget av iOS 10 – och det finns verkligen mycket att ta in. Den kanske mest anmärkningsvärda förändringen, för utvecklare åtminstone, är det faktum att Siri har öppnats upp så att den kan användas av appar från tredje part.

Meddelanden har blivit viktigare än någonsin de senaste åren, och det här är något som Apple känner igen med iOS 10. Med designkoder från sådana som Facebook och WhatsApp innehåller Messages-appen nu helskärmsanimationer, och det finns en snygg ny funktion som innebär du kan skriva meddelanden.

Det här är inte de enda ändringarna som införs i Meddelanden. Bubble-stilar kan ändras – vilket betyder utseende och animering – och det finns ett spännande “osynligt bläck” -alternativ som kan användas för att skicka dolda meddelanden till vänner och familj. Med tanke på att även om vi alla gillar att chatta, är vi också ofta pådrivna för tid, konserverade svar som heter Tapbacks finns till hands för att möjliggöra snabba svar. Och klistermärken. Av någon anledning som Apple mest känner till finns det klistermärken. Kanske älskar barnen dem eller något.

Appar kan också bultas på meddelanden, vilket öppnar helt nya möjligheter. Foton kan redigeras i en meddelandetråd, betalningar utan att byta appar och mycket mer.

Facebook har redan lärt sig att vi är ett sentimentalt gäng i hjärtat, och dess dagliga Memories-funktion har visat sig vara något av en hit. Apple har lagt märke till och har introducerat något i en liknande form i form av fotominnen:

Om det här låter lite överväldigande och får dig att undra hur det här är den ‘största iOS-utgåvan någonsin’, finns det också helt nydesignade kartor, foton, Apple Music och News-appar. Omdesignerna handlar inte bara om nya utseende. Precis som med Siri, öppnar Apple mer för utvecklare. Maps-appen kan använda tillägg så att användare till exempel kan boka en Uber-resa eller ett bord på en restaurang.

I iOS 10 ser Apple också närmare det anslutna hemmet. Home-appen ger en central plats för att styra alla typer av enheter – inklusive med Siri – och detta är något som sannolikt kommer att bli allmänt använt eftersom HomeKit antas av fler företag.

Det finns också fokus på integritet; något som Apple har tvingats överväga i kölvattnet av iPhone-fodralet i San Bernardino och en allmän ökning av integritetsmedvetenheten. Företaget säger att “iMessage, FaceTime och HomeKit använder end-to-end-kryptering för att skydda dina data genom att göra det oläsligt av Apple och andra”. iOS 10 introducerar också en ny funktion som heter Differential Privacy. Detta sägs låta Apple samla in användardata i stor skala – men anonymt – för att hjälpa det att förbättra saker som sökförslag och liknande.

Andra höjdpunkter som finns i iOS inkluderar:

Siri-intelligens ger nya QuickType-funktioner, inklusive kontextuella förutsägelser för att visa relevant information baserat på plats, kalendertillgänglighet eller kontakter; och prediktiv typning stöder flera språk utan att byta tangentbord. Telefon lägger till integration för VoIP-samtal från tredje part, transkription av röstmeddelanden och ett nytt nummerpresentationstillägg för skräppostaviseringar. Inbyggda appuppdateringar inkluderar Safari-delad vy för iPad, Notes-samarbete och Live Photos-redigering. Apple Pay kan nu användas för att göra enkla, säkra och privata köp på deltagande webbplatser med Safari, förutom att betala i butiker och inom appar. Med sänglarm i appen Klocka kan du ställa in ett vanligt sömnschema och få påminnelser om läggdags.

Apple har delat en video som visar vad du kan förvänta dig att se i iOS 10 senare på året:

Så … när kan du få tag på iOS 10? Om du är medlem i iOS-utvecklarprogrammet kan du ladda ner det direkt från developer.apple.com, medan en betaversion kommer att vara tillgänglig för nedladdning av alla som vill ha den från juli på beta.apple.com. Apple verkar inte ha bestämt sig för ett slutgiltigt släppdatum, men säger att det efter den offentliga beta-testperioden kommer att göras tillgängligt för iPhone 5 och senare, alla iPad Air- och iPad Pro-modeller, iPad 4: e generationen, iPad mini 2 och senare , och iPod touch 6: e generationen.

0 Shares