Apple gör 2016 MacBook Pro svårare att reparera och uppgradera

0 Shares

apple-macbookpro-1

Apple är besatt av att göra sina produkter mindre och lättare – och detta visas med den senaste generationen MacBook Pro. Både 13- och 15-tumsmodellerna är mer bärbara än sina föregångare, vilket gör prosumerlinjen till ett mycket bättre val för vägkrigare. Men att veta att Apple inte alltid ger utan att ta bort, vad är fångsten?

Tja, i strävan att förbättra den nya MacBook Pro-linjen har Apple gjort dem svårare att reparera och uppgradera. Företaget är inte känt för att göra bärbara datorer som är lätta att serva, men med MacBook Pro-linjen 2016 tar det saker till nästa nivå.

Enligt iFixit, som har tagit isär både standard (kallad “Escape Edition”) och Touch Bar-aktiverade 13,3-tums MacBook Pro-modeller, kan du inte byta SSD längre eller byta ut vissa komponenter utan att först förstöra dem.

SSD är nu en del av logikkortet, vilket ingen tvekan hjälper till att göra MacBook Pros 2016 tunnare och lättare. Det betyder att om du tror att du kommer att behöva mer lagring på vägen är det troligen bäst att ta fram en lagringsuppgradering innan du trycker på avtryckaren på en.

Det betyder också att om det misslyckas, av någon anledning, måste du byta ut hela logikkortet, vilket, som MacBook-användare vet, inte är billigt. Du kan titta på en iögonfallande räkning, såvida inte din situation täcks av garantin eller skadeförsäkring.

Jag tror inte att många MacBook-ägare har gått igenom besväret med att uppgradera SSD, så detta kommer sannolikt inte att påverka de allra flesta potentiella köpare. Men vad som är mer problematiskt är reparationsaspekten, som är sämre på Touch Bar-modellerna än på “Escape Edition”.

“Våra ansträngningar att separera OLED-panelen från versalerna resulterade i att digitaliseraren separerade från skärmen. Du lever och du lär dig”, säger iFixit. “Genom att lägga till förolämpning mot skador, är Touch Bar flex-kabeln ledd under övre höljet, vilket gör borttagning bara lite mer irriterande än vi förväntade oss”.

IFixit-rapporten noterar också att “Touch ID-sensorn fungerar som strömbrytaren och är ihopkopplad med T1-chipet på logikkortet. Att fixa en trasig strömbrytare kan kräva hjälp från Apple eller ett nytt logikkort”. Detta borde förmodligen inte överraska oss, för Apple gillar inte det när du röra med Touch ID. Och av goda skäl.

Både standard- och Touch Bar 2016 MacBook Pros har gemensamt ett “väldigt solidt, limmat i fodralet” batteri, vilket gör det mycket svårare att byta ut batteriet. Dessa saker börjar tappa kapacitet efter ett tag, och det ser ut som att en fix kan innebära en resa till en verkstad.

Det är inte förvånande att Apples design har lett till att iFixit-teamet ger sina MacBook Pro-bärbara datorer 2016 en av tio reparationsresultat. Det är det lägsta som en enhet kan få. Spelar det någon roll? Antagligen inte.

Konsumenter och kunder som tittar på en MacBook Pro från 2016 har sannolikt en annan uppsättning prioriteringar i åtanke än reparationsbarhet och uppgraderbarhet. Trots min kritik kommer Apple att kunna sälja massor av dessa, för helt uppriktigt är den senaste generationen MacBook Pro-serien väldigt tilltalande i det segmentet och mycket svår att slå om du redan lever en Apple-livsstil.

0 Shares