Apple iPhone 16GB (Storbritannien) recension

0 Shares

Väntetiden är äntligen över. Det är här i all sin multi-touch ära – äntligen finns Apples ivrigt efterlängtade iPhone på brittiska stränder.

Sedan det tillkännagavs på Macworld tillbaka i januari och varje teknisk blogg, gadget mag och tidning förklarade det “den största saken sedan syre”, har någon självrespektande gadgeteer klagat efter denna Holy Grail of technology. Och kan det leva upp till hype? Naturligtvis kan det – på nästan alla sätt.

Håll iPhone i handen och det känns rymdåldern (bilden av planeten jorden som är inställd som standardbakgrund kan ha något att göra med det) medan den enorma 3,5-tumsskärmen och en knapps framsida gör att den ser ut som en prop från en sci-fi film.

Wow-faktorn

“Wow” -momenten börjar från början. Till skillnad från de flesta telefoner – som kräver en viss kombination av knapptryckningar för att låsa upp – har iPhone ett skärmfält som du skjuter till höger med fingret för att omedelbart kastas in i dess ikonstyrda huvudmeny.

Och det är dessa underverk i multitouch-gränssnittet som verkligen gör iPhone så speciell. Pekskärmsteknologi är inget nytt i sig men Apple är den första som implementerar det på ett sätt som gör något som varje dag som att navigera i menyer så fräscha, roliga och så härligt intuitiva. Att surfa på nätet är detsamma och på vissa sätt är det ännu trevligare på en iPhone än en PC eller Mac.

I stället för bara den enkelfingerade knäppning som vi har sett så många gånger tidigare, kan iPhones multitouch-skärm upptäcka närvaron av mer än en siffra. Bilder kan nu bläddras med ett fingervrid medan du klämmer ihop fingrarna eller flyttar isär igen zoomar in och ut. Att läsa om det kan bara uppnå så mycket, så titta på vår praktiska video för att se den i aktion.

Trots valet av endast 8 GB eller 16 GB lagringsutrymme är iPhone också där uppe med Touch som den största iPod som någonsin gjorts. Att surfa på CoverFlow (som tack vare accelerometern aktiveras automatiskt när du vrider iPhone på sidan) är enkelt det coolaste sättet att bläddra igenom din musik, och den nya iTunes Wi-Fi Music Store låter dig ladda ner spår från vilken hotspot som helst. iPhone – du kan till och med välja den högkvalitativa DRM-fria biljetten på iTunes Plus.

Tror du inte på hype?

Varje gadget som blir hypad lika mycket som iPhone kommer alltid att ha några fnissande problem som sviker det och med iPhone är det verkligen bristen på 3G. EDGE-nätverket som O2 har tagit i bruk är märkbart snabbare än GPRS av snigelfarten men det förblir fortfarande något förlamat vad som normalt är en fantastisk surfupplevelse. Lyckligtvis får iPhone-ägare på O2-kontrakt fri tillgång till alla 7500 Wi-Fi-hotspots som drivs av The Cloud.

Det mycket kritiserade tangentbordet på skärmen är också ett problem, även om vi upptäckte att om du bara litar lite på fingret och försöker att inte tänka på det för mycket, nio gånger av tio kommer det att träffa rätt bokstav . Lite haptisk feedback skulle vara trevligt, liksom korrekt Bluetooth-funktionalitet; just nu är det begränsat till att bara para ihop headset och stöder inte A2DP.

Det infällda hörlursuttaget är en annan pussel. Det betyder att de enda knopparna som fungerar med din iPhone är det undre standardparet som medföljer i lådan. För att använda andra måste du antingen hacka bort gummit på jacken eller investera i en speciell adapter – Griffin och Belkin gör båda en.

Ja, det finns mer kraftfulla telefoner där ute än iPhone; Nokias N95 är en verklig schweizisk armékniv med funktioner och Sony Ericssons K850 är en bättre mobiltelefon men har inte heller någonting som närmar sig den otroliga uppfinningsrikheten med multi-touch.

Du vill ha en, dina vänner vill ha en, och din hund vill ha en. Medge det för dig själv och omfamna en teknisk legend.

0 Shares