Apple iPhone 8GB (USA) recension

0 Shares

UPPDATERAD: se vår nya praktiska videorecension

I flera år har iPhone viskats om som teknikens heliga gral, avsedd från sin uppfattning att vara den största gadgeten som någonsin gjorts. Ta den världsledande iPod, lägg till en mobiltelefon och några extra år av användargränssnittsutveckling, paketera den sedan med geni från världens mest imiterade industriella designteam. Visst är framgång garanterad?

Kanske. Men historien är ströad med slaktkroppar av teknik som inte levde upp till hype. Fråga bara Motorola, vars tidigare försök att producera en iTunes-mobil mötte ingenting annat än hån.

Lyckligtvis är iPhone ingen ROKR. I själva verket har Apple lyckats skapa en unik telefon som är överlägsen allt annat på marknaden. I ett stort steg har Apple skrivit om reglerna för mobil surfning, uppfunnit ett helt nytt beröringskänsligt gränssnitt och utvecklat iPod.

Allt är i kontakt

I handen sipprar iPhone ut sexighet; dess breda skärm med hög upplösning är omgiven av en kromstråle och insvept på baksidan av kall borstad metall. När du håller den är den tunnare och lättare än bilder skulle föreslå: det känns som att du håller framtiden.

Orolig för ett telefongränssnitt som är beroende av att du pekar på en skärm med fingrarna? Var inte. Att navigera genom iPhones applikationer är otroligt intuitivt, och vad du än gör kommer du att använda samma system med kranar, knäpp och nypor – alla ger nästan omedelbara, flytande animerade svar.

Som en musikspelare surfar iPhone: s Cover Flow-album (som tack vare den inbyggda accelerometern automatiskt visas när enheten hålls horisontellt) som skämmer iPod: s fantastiska Click Wheel.

Att ansluta till en dator är också härligt enkelt – iTunes-innehåll synkroniseras med en iPod och tack vare iPhone-dockningsstationen kan enheten användas med alla de otaliga iPod-lyssningsstationerna. IPhone upptäcker till och med när den är dockad för musikuppspelning och erbjuder att aktivera ‘Flygplansläge’ för att minimera skrikande återkoppling orsakad av dess trådlösa överföringar.

Internet, inte urvattnat.

Webbapplikationer, som Google Maps och YouTube, känns som integrerade komponenter på iPhone när Wi-Fi är tillgängligt. Att bläddra i världen från en satellits synvinkel är härligt, med enkla fingrar för att rulla och nypa för att zooma in och ut är härligt. Även om telefonen saknar GPS kan den producera sväng för svängriktning när den får start- och slutadresser. YouTube-applikationen är också utmärkt, och det nya urvalet av H.264-kodade klipp ser fantastiskt ut på iPhone-skärmen (men bristen på Flash på betyder att du inte kan komma åt YouTube via webbläsaren Safari).

Men det är inte alla goda nyheter …

IPhone: s få fel är relativt små. Men för nya amerikanska användare är AT & T: s EDGE-datanätverk väldigt långsamt och tar iPhones webbappar på knä när en Wi-Fi-anslutning inte är tillgänglig. Européer kommer att vara oroliga att lära sig att de flesta GPRS-nätverk inte är EDGE-kompatibla. Låt oss hålla fingrarna korsade att en 3G-version snart kommer.

Att lära sig text via iPhones skärmtangentbord tar lite att vänja sig, och tills du lär dig att lita på den prediktiva och korrigerande programvaran blir det betydligt långsammare än en BlackBerry.

Och det går inte att komma ifrån det faktum att iPhone är dyr (även i Amerika) – 499 $ för 4GB-modellen och 599 $ för 8GB, förutom ett tvåårigt serviceavtal med AT&T.

Och om du är orolig för en fläckig skärm, bör du börja oroa dig nu. Men jävla, det är vad ärmarna är för.

Faktum är att du kanske måste hålla det till hands – några timmar med iPhone är garanterat en mycket ångande upplevelse.

Så vem är på väg att flytta till staterna?

Använd den med …

Stuff Essentials – Bluetooth-hörlurar

NY video: Hands on med iPhone

Video: iPhone-lanseringen i San Fran

Video: Skapa din egen iPhone

Nyheter: iPhone-prisplaner presenteras

Nyheter: iPhone-tidslinjen

Nyheter: Apple ger iPhone-turer

Essentials: iPhone konkurrerar med sammanfattningen

0 Shares