Apple kan släppa Intel och börja skapa sina egna marker för Mac-datorer

0 Shares

Apple-logotyp på MacBook

Apple kan planera att dike Intel och börja tillverka sina egna chips för Mac-datorer till 2020, enligt en ny rapport.

Flytten skulle vara i linje med vad företaget har gjort för iPhones och iPads – A11 Bionic-chipsen är redan utformade internt. Intels aktiekurs sjönk med 6 procent när rykten om planen kom ut.

Se även:

Historien rapporterades först av Bloomberg, som med rätta säger – förutsatt att planen kommer att realiseras – att förändringen skulle bli ett “stort slag” för Intel. Företaget sägs förlita sig på Apple för 5 procent av sina årliga intäkter.

Bloomberg citerar människor som är bekanta med planerna för att säga att det så kallade Katamala-initiativet “fortfarande befinner sig i de tidiga utvecklingsstadierna” men att egenproduktion kan ske så snart 2020. Att producera egna Mac-chips skulle göra det lättare för Apple att åstadkomma sömlös drift mellan hela sitt utbud av enheter. Detta är något som finns på korten tack vare Apples “Marzipan” -projekt som i slutändan tillåter iOS-appar att köras i macOS.

Apple har använt Intel-chips i mer än ett decennium, efter att ha flyttat från powerPC-arkitekturen 2005. En framtida förändring från Intel skulle sannolikt kräva omskrivningar av programvara som kan fasas in under ett antal år.

Bildkredit: Tamisclao / Shutterstock

0 Shares