Apple lagrar iCloud-nycklar i Kina, vilket väcker rädsla för integritet

0 Shares

Kinesisk flagga på Apple Store

Det finns bara dagar tills Apple börjar lagra data från kinesiska iCloud-användare inom Kina, och oro ökar om konsekvenserna av de mänskliga rättigheterna och integriteten.

Ett nytt datacenter ska öppnas i Kina i slutet av denna månad när Apple överensstämmer med de kinesiska myndigheterna. Det betyder att iCloud-data som textmeddelanden, foton och e-postmeddelanden kommer att lagras i Kina – liksom de kryptografiska nycklar som krävs för att komma åt data. Dessa nycklar hade tidigare lagrats i USA.

Se även:

Flytten från USA till Kina innebär att det kinesiska rättssystemet nu kommer att vara något av en portvakt för data. Om en regering eller brottsbekämpande myndighet vill få tillgång till en användares data är det de kinesiska myndigheterna som kommer att ha kontroll snarare än det amerikanska rättssystemet.

Med Kinas något rutiga historia med mänskliga rättigheter finns det rädsla för att den kinesiska regeringen skulle kunna utnyttja den lättare tillgången till användardata. Det finns farhågor om att myndigheterna kan försöka identifiera och spåra dissidenter och motståndare till regeringen.

Apples hand har tvingats av ändringar i kinesisk lag som kräver alla molntjänster som är tillgängliga för kinesiska medborgare för att lagra sina data i Kina och drivas av kinesiska företag. IPhone-tillverkaren sa:

Medan vi förespråkade att iCloud skulle omfattas av dessa lagar, lyckades vi i slutändan.

Apple säger att de följer lagar i olika länder runt om i världen och betonar att Kina inte har fått bakdörr tillgång till data. Men som Reuters förklarar:

Även om kinesiska iPhones kommer att behålla säkerhetsfunktionerna som kan göra allt annat än omöjligt för någon, även Apple, att få tillgång till själva telefonen, så gäller inte iCloud-kontona. All information på iCloud-kontot kan vara tillgänglig för kinesiska myndigheter som kan ge Apple en rättslig ordning.

Apple sa att de bara kommer att svara på giltiga rättsliga förfrågningar i Kina, men Kinas inhemska rättsliga process är väldigt annorlunda än i USA, och saknar något som en amerikansk “teckningsoption” granskad av en oberoende domstol, sade kinesiska juridiska experter. Domstolens godkännande krävs inte enligt kinesisk lag och polisen kan utfärda och verkställa teckningsoptioner.

Det officiella övergångsdatumet är 28 februari, och Apple har skickat e-post till sina kunder i Kina för att ge dem råd om att de kan välja bort iCloud och bara lagra data lokalt om de vill.

Bildkredit: Ilona Bradacova och kit lau / Shutterstock

0 Shares