Apple och Didi handlar om utländska kontanter och framtiden för bilkörning

0 Shares

DidiApp

Apple investerade denna vecka 1 miljard dollar i Xiaoju Kuaizhi Inc. – känd som Didi – den överlägset dominerande biltjänsten i Kina med 300 miljoner kunder. Medan Apple länge har erkänt att vara intresserad av bilteknik och har erbjudanden för att placera Apple-teknik i många billinjer, verkar just denna investering ha varit en överraskning för de flesta. Analytiker och experter ser investeringen som ett sätt för Apple att få metadata för fordon eller till och med att behaga den kinesiska regeringen. Jag tror att det är mer än så. Jag tror att det är ett potentiellt svar på Apples enorma problem med utländska kontanter och ett grepp om ledarskap i vad som mycket väl kan vara den andra fordonsåldern.

Apple har cirka 200 miljarder dollar i offshore-investeringar. Det antalet fortsätter att växa men ger mycket lite avkastning jämfört med Apples telefon- och datorföretag. Som jag har skrivit tidigare har Apple varit väldigt bra på att utnyttja sina kontanter för att få bättre villkor från leverantörer men det spelet kommer inte att bli bättre (eller sämre) och kontanterna fortsätter att staplas.

Så Apple fortsätter att nämna (hint-hint) en skatteferie som gör det möjligt för dem att ta tillbaka alla pengarna till Amerika medan de betalar mindre skatt på det. Men en skattesemester har inte kommit. Man kan mycket väl hända om Donald Trump väljs men det är för mycket skit för Apple. Hillary Clinton kan ha gjort det också, men Bernie Sanders har tvingat Clinton in i en mer populistisk position där hon förmodligen inte kan uppfattas som att göra tjänster för företagsamerika.

Om Apple inte kan få tillbaka dessa miljarder från utlandet vill de åtminstone få en bättre avkastning. Didi-investeringen är vettigt av alla anledningar som andra författare har nämnt – kinesiska relationer, metadata, viktig Apple-marknad, något bakom dörren nummer tre som har att göra med självkörande bilar – men det finns mycket mer än det.

Varför investera i Didi och inte Uber? Den främsta anledningen är att Uber är baserat i San Francisco – det är ett amerikanskt företag och så att 1 miljard dollar från Apple måste komma från Apples mycket mindre inhemska kontantstash. Didis värdering är också mindre än hälften av Uber, vilket innebär att Apple får mer företag för sina pengar.

Tänk på det: vilket företag kommer sannolikt någonsin att växa 10 gånger i värde? Inte Uber. 10X skulle vara 625 miljarder dollar – värt mer än Apple, Google eller något annat företag någonstans. För Didi är 10X 265 miljarder dollar – fortfarande mycket men mer realistiskt, särskilt för ett företag som helt dominerar den näst största världsmarknaden för sina tjänster.

Ett annat företag som aldrig kommer att växa 10 gånger någonsin är Apple själv. Så om Cupertino vill ha reavinster är Didi, inte Uber, det bättre företaget att investera i eller Äpple.

Nu finns det ytterligare två viktiga punkter att göra här. Den ena har att göra med kontanter och den andra har att göra med självkörande bilar. Apple har förmågan att finansiera några tillväxtnivå för Didi. Om Didi vill gå in på nya marknader, om Didi vill åta sig finansieringsskyldigheter för nya bilar. Om Did vill – och det här är det stora – köp Uber-konkurrent Lyft, de kan få Apple att finansiera allt från Apples stash av utländska kontanter. Detta är utan hänsyn till ekonomiska förhållanden i vare sig Kina eller USA. Om Apple ville köpa Lyft direkt skulle de behöva låna eller använda USA-kontanter. Att hjälpa Didi att köpa Lyft är en annan historia.

Ja, men var är de självkörande bilarna? Det här är definitivt framtiden och jag tror att Apple använder denna Didi-investering för att ta ett problem i sidled. Självkörande bilar kommer att bli enorma men den tidiga marknaden kommer också att vara problematisk. Lagar måste ändras, människor kommer att dö i olyckor – det kommer att bli en röra en stund. Men inte en röra i Kina.

Här är ett land där människor huvudsakligen inte kör privata bilar ännu och där regeringen är autokratisk (ordspel) Om den kinesiska regeringen ser en möjlighet att ta en teknisk ledarroll kommer den mycket snabbt att kasta sin vikt bakom självkörande bilar. Och precis som tredje världsländer tenderar att ha bättre mobiltelefontjänster än fasta telefoner kommer den nyare tekniken snabbt att dominera eftersom den kommer att komma in i något nära ett vakuum.

Tänk på Kina som en testmarknad för miljardpassagerare för självkörande teknik. Det kommer att stärka den kinesiska bilindustrin, hjälpa den inhemska finanssektorn, minska föroreningarna och till och med hjälpa bostadsmarknaden. Privata bilar kommer antagligen inte att vara normen i Kina heller. Och var och en av dessa Didi-självkörande bilar kommer att inkludera Apple-teknik.

Först när den kinesiska marknaden har slutat få växande smärtor och freakolyckor kommer Didis självkörande teknik till USA och Europa. Och på vägen kommer Apple att köpa mer och mer av denna troliga framgångshistoria. Det är Apples unika sätt att lösa ett ekonomiskt problem och samtidigt köpa en ledande position i den andra fordonsåldern.

0 Shares