Apple presenterar M1-drivna Mac-datorer, och Microsoft Windows 10 är den stora förloraren

0 Shares

ARM är datorns framtid – det finns en anledning till att Microsoft fortsätter att försöka byta Windows till den nya arkitekturen. Tyvärr har Windows på ARM inte varit en framgång, eftersom konsumenter till stor del har avvisat Microsofts försök. Jag har en Surface RT-surfplatta som jag förvarar i en låda som fungerar som en konstant påminnelse om vad som kunde ha varit.

Apple är mitt i denna switch med Mac, men det ser ut att ha en enorm framgång på sina händer. Varför? Eftersom iPhone-tillverkaren utvecklade sina egna marker snarare än bara att arbeta med partners. Ännu viktigare är att Apple har en mycket exakt plan för övergång och konsumenter verkar vara ombord.

För att vara rättvis mot Microsoft finns det mycket färre utvecklare och program för Mac, vilket gör flytten mycket mindre av huvudvärk. Med andra ord beror Microsofts misslyckanden med ARM till stor del på Windows popularitet – det är mycket svårare att få alla Windows-utvecklare att köpa in.

Idag presenterade Apple äntligen frukten av sitt arbete med tre uppdaterade Mac-datorer – MacBook Air, 13-tums MacBook Pro och Mac mini. Hela trion drivs av ett nytt “Apple Silicon” -chip som heter M1. Apple lovar bättre prestanda och batteritid – åtminstone när appar körs naturligt. Om det är x86-appar som emuleras genom Rosetta 2 blir prestanda lite ojämn.

“M1 är optimerad för Mac-system där liten storlek och energieffektivitet är mycket viktigt. Som ett system på ett chip (SoC) kombinerar M1 många kraftfulla tekniker till ett enda chip och har en enhetlig minnesarkitektur för dramatiskt förbättrad prestanda och effektivitet . M1 är det första persondatorchipet som byggs med den senaste 5-nanometer-processtekniken och är fylld med häpnadsväckande 16 miljarder transistorer, det mest Apple någonsin har lagt i ett chip, förklarar Apple.

Fruktlogotypföretaget säger också: “Den har världens snabbaste CPU-kärna i kisel med låg effekt, världens bästa CPU-prestanda per watt, världens snabbaste integrerade grafik i en persondator och banbrytande maskininlärningsprestanda med Apple Neural Engine. Som ett resultat levererar M1 upp till 3,5 gånger snabbare CPU-prestanda, upp till 6 gånger snabbare GPU-prestanda och upp till 15 gånger snabbare maskininlärning, samtidigt som batterilivslängden blir upp till 2x längre än tidigare generationens Mac-datorer. prestanda och effektivitet ger M1 det största språnget någonsin för Mac. “

Den stora förloraren från detta tillkännagivande – om du tror att Apple – är Microsoft. Kolla in några par påståenden från iPhone-tillverkaren nedan.

Och med M1 är 13-tums MacBook Pro upp till 3 gånger snabbare än den bästsäljande Windows-bärbara datorn i sin klass.

Och jämfört med det bästsäljande Windows-skrivbordet i sitt prisklass är Mac mini bara en tiondel så stor, men ändå ger upp till 5 gånger snabbare prestanda.

Naturligtvis ger Apple en massa finstilta som förklarar smalheten i sina tester, vilket gör påståendena inget mer än marknadsföring. För att inte tala om, vem bryr sig om att jämföra med de “bästsäljande” Windows-datorerna? De säljer sannolikt bra på grund av pris mer än någonting. Det är en meningslös jämförelse, och jag är säker på att det finns många Windows-maskiner som skulle förstöra dessa Mac-datorer i riktmärken.

Apples VD Tim Cook delar följande uttalande.

Introduktionen av tre nya Mac-datorer med Apples banbrytande M1-chip representerar en djärv förändring som var år framöver och markerar en verkligt historisk dag för Mac och Apple. M1 är överlägset det mest kraftfulla chipet vi någonsin har skapat, och i kombination med Big Sur, levererar imponerande prestanda, extraordinär batteritid och tillgång till mer programvara och appar än någonsin tidigare. Vi kan inte vänta på att våra kunder ska uppleva den här nya generationen Mac, och vi tvivlar inte på att det kommer att hjälpa dem att fortsätta förändra världen.

Men fortfarande hävdar Apple åt sidan, Windows 10 kan verkligen vara den stora förloraren här, eftersom dessa nya Mac-datorer är förvånansvärt överkomliga. Mac mini börjar på $ 699, MacBook Air börjar på $ 999, och 13-tums MacBook Pro kan köpas för så lågt som $ 1.299. Dessa är inte bottenpriser, men de är inte heller orimliga. Speciellt Mac mini är säkerligen en stor semestersäljare.

Titta, en av de stora anledningarna till att konsumenter väljer Windows framför Mac är pris, och när du kan få en avancerad Mac mini för 699 $, måste du undra varför genomsnittskonsumenten skulle köpa något annat skrivbord. Dessa nya M1-drivna datorer kör inte bara Mac-program (inklusive Microsoft Office) utan även iPhone- och iPad-appar. Det är väldigt övertygande.

Planerar du att köpa en M1-driven MacBook Air, 13-tums MacBook Pro eller Mac mini? Kommer du att byta från Windows 10 till macOS Big Sur? Snälla berätta för mig i kommentarerna nedan.

0 Shares