Apple presenterar macOS Big Sur med ett nytt utseende, Control Center, integritetsförbättringar och mer

0 Shares

macOS Big Sur

Förutom att avslöja iOS 14, iPadOS 14 och watchOS 7 gav Apple oss på WWDC 2020 också en titt på framtiden för macOS – Big Sur.

Detta är en betydande uppgradering av operativsystemet, tillräckligt betydande för att Apple ska gå bort från att kalla det macOS X och hoppa upp till macOS 11. Det har skett en betydande redesign för gränssnittet, ikonerna och apparna, vilket ger macOS mycket mer i linje med iPadOS och ägare av en kommande ARM-baserad Mac kommer att kunna köra iOS-appar på egen hand). Men Big Sur handlar om mer än bara estetik.

Se även:

Mac-användare har nu tillgång till Control Center som är bekant från iOS och iPadOS, vilket ger enkel åtkomst till inställningar och alternativ du använder ofta. Det nydesignade meddelandecentret är hem för både aviseringar och widgets, och det finns nu tre olika storlekar av widget som du kan leka med.

Big Sur anmälningscenter

Safari har genomgått en omfattande översyn, vilket ökar integriteten och prestandan, men introducerar också nya anpassningsalternativ som en startsida som kan anpassas med olika innehåll.

Liksom andra webbläsare kommer Safari nu också att varna dig om något av ditt sparade lösenord har äventyrats i ett dataintrång och det finns ett förnyat fokus på integritet med en veckovis integritetsrapport som visas på startsidan för att informera dig om hur Safari skyddar dig från online spårning.

Startsidan för Big Sur Safari

Meddelanden ser också betydande förändringar med möjligheten att skapa Memoji på din Mac, möjligheten att anpassa gruppchattar med foton eller emoji för att göra dem lättare att identifiera och stöd för omnämnanden och trådkonversationer.

Big Sur Messages Memoji

Men det här är bara en smak av vad du kan förvänta dig från Big Sur. Apple har tillhandahållit en fullständig lista över vad som är nytt här. Om du vill se Apple prata om OS-uppdateringen på WWDC 2020 kan du titta på grundtonen här – hoppa bara till 1 timme 8 minuters markering för att komma till Big Sur-innehållet.

Så vilka Mac-datorer kommer att kunna köra MacOS Big Sur? Apple listar följande modeller som kompatibla:

MacBook – 2015 och senare MacBook Air – 2013 och senare MacBook Pro – Sen 2013 och senare Mac mini – 2014 och senare iMac – 2014 och senare iMac Pro – 2017 och senare (alla modeller) Mac Pro – 2013 och senare

Big Sur Dock

Det är värt att notera att medan Big Sur är macOS 11 (som indikeras av en About-skärm under WWDC-presentationen) kallar utvecklarförhandsgranskningen som för närvarande är tillgänglig för macOS Beta 10.16. Registrerade utvecklare kan ladda ner beta här medan alla andra kommer att behöva vänta på den offentliga beta som släpps nästa månad – registrera dig här.

Big Sur kommer att göras tillgängligt för alla med en Mac som stöds gratis på hösten.

0 Shares