Apple släpper macOS 10.13 High Sierra, och det är härligt tråkigt

0 Shares

mbprphs

Idag släpper Apple macOS 10.13 High Sierra till allmänheten efter en serie betaversioner. Det har några coola nya aspekter, men för det mesta är det en mycket tråkig release. Missförstå mig inte, det nya APFS-filsystemet och möjligheten att använda en eGPU, till exempel, är båda mycket stora erbjudanden, men låt oss vara ärliga – den genomsnittliga användaren bryr sig förmodligen inte.

Sammantaget har skenbar skillnaderna är få och långt ifrån – mestadels i applikationer som Safari och Photos – och vet du vad? Det är bra. Det faktum att High Sierra i stort sett är händelsefullt för slutanvändare visar bara hur moget och förfinat Apples Unix-liknande operativsystem är. Heck, det här är förmodligen varför operativsystemet knappt fick ett nytt namn, bara går från Sierra till High Sierra.

“Med macOS High Sierra får Mac-användare kraftfulla nya kärnlagrings-, video- och grafikteknologier. Ett nytt filsystem säkerställer effektivare och tillförlitligare lagring och stöd för högeffektiv videokodning (HEVC) ger fantastisk 4K-video i lägre filstorlekar. Metal 2 driver skapande av virtual reality-innehåll, snabbare prestanda och mer. Core ML-utvecklarramen gör det enkelt att skapa appar med kraftfull maskininlärning som förutsäger, lär sig och blir mer intelligenta. MacOS High Sierra innehåller också ett antal förbättringar av apparna Mac användare gillar varje dag, inklusive foton och Safari, säger Apple.

LÄS OCH: Så här skapar du en startbar macOS 10.13 High Sierra USB-enhet

Craig Federighi, SVP för programvaruteknik, förklarar Apple, “macOS High Sierra är en viktig uppdatering som gör Mac-maskinen mer kapabel och lyhörd, samtidigt som den lägger grunden för framtida innovationer. High Sierra introducerar ny teknik för VR, högeffektiv videostreaming, framsteg inom lagringsteknik och mer, medan appar som Photos, Safari, Mail och Notes är förfinade för att ge användarna ännu fler skäl att älska sin Mac. “

Fagioli_Mac

Apple delar hela förändringsloggen nedan.

Apple File System (APFS)

APFS är en ny, avancerad lagringsarkitektur som ger en utbyggbar grund för att stödja nya funktioner och framtida lagringsteknologi på Mac. APFS ger stöd för de senaste lagringsenheterna med hög kapacitet och levererar förbättrad prestanda, säkerhet och tillförlitlighet. Med APFS är vanliga åtgärder som kopiering av filer och kataloger nästan omedelbara. Data skyddas mot strömavbrott och systemkrasch tack vare avancerade dataintegritetsfunktioner. APFS stöder för närvarande alla Mac-enheter med intern flash-lagring – support för Fusion- och HDD Mac-system kommer att finnas tillgängligt i en framtida uppdatering.

Högeffektiv videokodning (HEVC)

HEVC (H.265) är en ny industristandard som möjliggör extremt effektiv komprimering, streaming och uppspelning av video. HEVC gör det möjligt för användare att titta på 4K-videofiler i full kvalitet, samtidigt som de behöver 40 procent mindre lagringsutrymme än den nuvarande H.264-standarden. Med HEVC möjliggör Apple högkvalitativ 4K-videostreaming i nätverk där endast HD-streaming tidigare var möjligt. Hårdvaruacceleration på nya iMac och MacBook Pro ger otroligt snabb och energieffektiv HEVC-kodning och uppspelning. Utvecklare som Adobe, Blackmagic Design, GoPro med flera ansluter sig till Apple när de antar HEVC.

Metall 2

Metall är Apples avancerade grafikteknologi och det snabbaste och mest effektiva sättet att utnyttja GPU-kraft på Mac. Metal 2 stöder nästa generations upplevelser som maskininlärning som används i taligenkänning, naturlig språkbehandling och datorvision. Metal 2 har ett raffinerat API och förbättrad prestanda som hjälper utvecklare, inklusive Unity, Epic, Valve, Pixelmator och mer, att påskynda deras framtida appar. Med kombinationen av Thunderbolt 3 och Metal 2 kan de mest krävande Mac-användare nu få tillgång till kraftfulla externa GPU: er.

Core ML

Med Core ML ger Apple kraften i maskininlärning till alla Apple-utvecklare, vilket möjliggör skapandet av helt nya typer av appar. Core ML drar full nytta av Metal and Accelerate och levererar otrolig kraft, hastighet och effektivitet till maskininlärningsoperationer som datorvision, naturligt språk och stöd för fällnings- och återkommande neurala nätverk. All beräkning och bearbetning som drivs via Core ML sker på enheten på ett sätt som respekterar kundernas data och integritet. Utvecklare använder redan Core ML för att förbättra appar som Pixelmator Pro, som använder maskininlärning för att upptäcka och förstå olika funktioner i bilder och skapa intelligenta redigeringslösningar.

Stöd för virtuell verklighet

macOS High Sierra lägger till stöd för skapande av VR-innehåll för första gången, vilket gör det möjligt för utvecklare att skapa uppslukande spel, 3D och VR-innehåll på Mac. Ledande VR-företag arbetar med Apple för att driva VR-innovation på Mac med funktioner som kommer senare i år. Valve optimerar sin SteamVR-plattform för macOS och möjliggör anslutning av HTC Vive-headsetet, medan Unity och Epic tar med sina VR-utvecklingsverktyg till macOS. Senare i år kommer Final Cut Pro X att lägga till stöd för professionella 360-graders VR-arbetsflöden med möjlighet att importera, redigera och exportera 360-graders video på Mac.

Uppdatering av foton

Ett uppdaterat sidofält som alltid är på och nya filtrerings- och urvalsverktyg gör fotoorganisationen snabbt och enkelt. Ett uppdaterat användargränssnitt för redigering innehåller kraftfulla nya redigeringsverktyg som kurvor för finjustering av kontrast och selektiv färg för justeringar av ett visst färgintervall. Livefoton kan nu redigeras med roliga effekter, som Loop, Bounce och Long Exposure, och användare kan också välja ett annat nyckelfoto. Tredjepartsredaktörer som Photoshop, Pixelmator och andra appar kan startas från Photos, med redigeringar sparade i Photos-biblioteket. Stöd för projekttillägg från tredje part ger tillgång till utskrift och publiceringstjänster från Shutterfly, WhiteWall, Wix, ifolor, Mimeo och Mpix direkt från appen.

Ytterligare appförfining:

Safari förhindrar att media med ljud spelas upp automatiskt i webbläsaren och Reader kan automatiskt öppna artiklar i ett rent, snyggt format. Intelligent spårningsförebyggande funktion i Safari upptäcker och eliminerar kakor och annan data som används av annonsörer för spårning över flera webbplatser för att hålla användarens surfning privat. Siri på Mac svarar med en mer naturlig röst och lär sig musikinställningar, skapar anpassade spellistor och svarar på trivia när du använder Apple Music. Touch Bar på MacBook Pro får nya Control Strip-alternativ plus en förbättrad färgväljare och fler videokontroller. Notes lägger till enkla tabeller, så att en användare kan skriva in celler, göra ändringar och flytta rader och kolumner. Spotlight tillhandahåller flygstatusinformation, inklusive avgångs- och ankomsttider, förseningar, grindar, terminaler och till och med en karta över flygvägen

dl_high_sierra

Gör inget misstag, medan macOS 10.3 High Sierra är en till stor del ho-hum-uppgradering är det fortfarande den bästa versionen av Apples stationära operativsystem någonsin. Så länge din Mac är kompatibel finns det absolut ingen anledning att försena uppgraderingen. Uppdateringarna till kärnapparna som Safari, Notes, Mail och Photos är riktigt bra, och bäst av allt är OS-uppgraderingen gratis! Gå bara till Mac App Store och ta tag i den nu.

0 Shares