Apple släpper macOS 10.15 Catalina – och det bryter vissa appar

0 Shares

macOS Catalina

Efter en period av betatestning har Apple släppt macOS 10.15 Catalina för alla. Det finns en hel del i den senaste versionen av operativsystemet, inklusive uppdelningen av iTunes, en uppdatering till Sidecar som låter dig använda din iPad som en andra skärm för din Mac och många säkerhetsuppdateringar.

Att tappa stödet för 32-bitarsappar (Catalina är helt 64-bitars) innebär dock att vissa som installerar den kostnadsfria uppdateringen upptäcker att de appar de litar på inte längre fungerar. Mer än detta har Apple till och med gått så långt som att varna människor som är beroende av XML-filer – till exempel DJs – för att hålla upp med att installera uppdateringen för tillfället

Se även:

Även om övergången till 64-bitar bara har välkomnats i stort är det inte utan problem. Under installationen av Catalina visas en varning om förlusten av stöd för 32-bitarsappar, men detta har inte hindrat vissa användare från att bli upptäckta.

Uppdelningen av iTunes i ett antal separata appar har också lett till problem som särskilt påverkar DJs. Det är mycket vanligt att DJ-skivor organiserar musik i iTunes, skapar spellistor och sedan använder “Dela iTunes Library XML med andra applikationer” för att komma åt musiken i andra appar. Den nya musikappen använder dock ett annat format för att organisera musikbibliotek, så de här delningsmetoderna kan inte längre användas. Utvecklare kommer att behöva uppdatera appar för att kunna använda de nya formaten och under tiden, som Verge förklarar, råder Apple människor som litar på XML-filer på detta sätt att hålla fast vid Mojave för nu:

Enligt Apple, om en kund är beroende av XML-filer för DJing, bör de undvika uppdatering och fortsätta använda sin föredragna programvara på macOS Mojave tills utvecklare skjuter ut korrigeringar (vissa, som Serato, testar redan nya betaversioner skräddarsydda för Catalina).

Men för alla som uppgraderar finns det nya säkerhets- och sekretessalternativ, introduktionen av skärmtid för datorövervakning och ankomsten av Apple Arcade. Förmågan att använda en iPad som en andra skärm är något som kommer att välkomnas; Apple förklarar hur det kan användas:

Den nya Sidecar-funktionen utökar en användares Mac-arbetsyta genom att använda iPad som en andra skärm, så att de kan sprida sitt arbete. Med Sidecar kan du använda en iPad-skärm för surfplattans ingång för att rita, skissa eller skriva med Apple Pencil i valfri Apple- eller tredjeparts Mac-app som stöder pennaingång. Sidecar körs på en trådbunden anslutning så att användare kan ladda sin iPad medan de arbetar, eller på en trådlös anslutning för större rörlighet, med allt från illustrationsappar och videoredigeringsappar till 3D-appar, som Photoshop, Illustrator och ZBrush.

Apple lyfter också fram ett antal andra nya funktioner i Catalina:

Den nya Find My-appen kombinerar Find My iPhone och Find My Friends till en enda, lättanvänd app på Mac, iPad och iPhone. Find My kan hjälpa användare att hitta en saknad Mac även om den är offline och sover genom att skicka ut Bluetooth-signaler som kan upptäckas av Apple-enheter som används i närheten och sedan vidarebefordra den upptäckta platsen för Mac till iCloud så att en användare kan hitta den i appen Hitta min app. Foton har en vacker ny webbupplevelse som intelligent visar användarens bästa bilder. Safari har en uppdaterad startsida som använder Siri-förslag för att lyfta ofta besökta webbplatser, bokmärken, iCloud-flikar, val av läslista och länkar som skickas i meddelanden. Mail i macOS Catalina lägger till möjligheten att blockera e-post från en angiven avsändare, stänga av en alltför aktiv tråd och avsluta prenumerationen på kommersiella e-postlistor. Notes har nu en helt ny Gallerivy, kraftfullare sökverktyg och ytterligare samarbetsalternativ. Påminnelser har redesignats med ett helt nytt användargränssnitt som gör det lättare att skapa, organisera och spåra påminnelser.

0 Shares