Apple smuler när iPhone-försäljningstillväxten avtar dramatiskt

0 Shares

möglig_apple

De gyllene dagarna kan vara över för Apple när det gäller iPhone. Även om rykten kan cirkulera om iPhone 7 och iPhone 5se, är det försäljningen av nuvarande enheter som är intressanta för inte bara Apple utan dess investerare. Idag tillkännagav Apple sina intäkter för första kvartalet 2016 – och det verkar som om iPhone börjar tappa sin glans.

Medan försäljningen har fortsatt att växa har tillväxten avtagit så dramatiskt att detta är den långsammaste tillväxtperioden sedan iPhone först dök upp 2007 – steg från 74,5 miljoner för ett år sedan till 74,8 miljoner. Och detta är inte slutet på de dåliga nyheterna för Apple; intäkterna för andra kvartalet förväntas bli lägre än förra året, och vi kan till och med se en nedgång i iPhone-försäljningen.

Naturligtvis kan försäljningen inte förväntas växa för alltid. Det kommer en punkt när mättnad har uppnåtts, och Apple kommer nästan säkert att fråga sig om den tiden har kommit, eller om det misslyckades att väcka tillräckligt många människor med den senaste sorten av telefoner. Om prognoserna för andra kvartalet är korrekta kan Apple slicka sina sår när iPhone-försäljningen sjunker för första gången sedan lanseringen.

Tim Cook var snabb med att peka på “rekordförsäljning av iPhone, Apple Watch och Apple TV hela tiden”. Dessa enheter hjälpte till att driva 75,9 miljarder dollar i intäkter och generera inte mindre än 18,4 miljarder dollar i kall, hård vinst. Det här är verkligen inga siffror att sniffa på, men finansdirektör, Luca Maestri, sa att Apple arbetar i “en mycket svår makroekonomisk miljö”.

Kina har inte överraskande visat sig vara avgörande för Apples fortsatta tillväxt hittills. Försäljningen i Stora Kina (Kina, Hongkong och Taiwan tillsammans) ökade med 14 procent, men det är mycket lägre än förra årets uppgång på 70 procent.

Tillväxtsiffrorna som har tillkännagivits kan minskas på ett antal olika sätt, men en sak är säker: 2016 kommer att bli ett extremt intressant år för Apple.

Fotokredit: Namngivning / Shutterstock

0 Shares