Apple stämmer Qualcomm för 1 miljard dollar på grund av alltför royalties

0 Shares

apple_store_front

Apple är inte nöjda med sin långvariga partner Qualcomm, eftersom de har lämnat in en rättegång på 1 miljard dollar mot chiptillverkaren för att ha påstått att de har ålagts “royalty för teknik [that Qualcomm has] inget att göra med.”

Detta är den andra stora rättegången mot Qualcomm den här veckan, med den amerikanska federala handelskommissionen som på tisdag meddelade att den tar chiptillverkaren till domstol för “monopolisering av nyckelhalvledaranordningar som används i mobiltelefoner.” De två stämningarna är relaterade.

FTC hävdar att “Qualcomm har använt sin dominerande ställning som leverantör av vissa basbandsprocessorer för att införa tunga och konkurrenshämmande leverans- och licensvillkor för mobiltelefontillverkare och för att försvaga konkurrenter.” Enligt byrån lyckades den få högre royalty och bättre villkor för standardviktiga patent, som normalt faller under FRAND (rättvisa, rimliga och icke-diskriminerande villkor), som ett resultat av dess praxis.

FRAND ger tillverkarna möjlighet att avvisa Qualcomms förslag och ta det till domstol, men FTC hävdar att de därmed riskerade att deras leveransflöde av processorer skulle avbrytas av Qualcomm.

“Trots att det bara är ett av över ett dussin företag som bidrog till grundläggande mobilnormer, insisterar Qualcomm på att debitera Apple minst fem gånger mer i betalningar än alla andra mobilpatentlicensgivare vi har avtal med tillsammans”, säger Apple i ett uttalande efter dagens meddelande.

Apple anklagar också Qualcomm för att “hålla tillbaka nästan 1 miljard dollar i betalningar som vedergällning” som svar på sitt beslut att arbeta med “brottsbekämpande organ som utreder [the chip maker’s practices]. “Sydkoreas Fair Trade Commission bötföll Qualcomm med 865 miljoner dollar i december efter en utredning om dess affärsmetoder, som avslöjade att chiptillverkaren bryter mot lokala antitrustlagar.

Qualcomm-aktierna sjönk kraftigt strax före marknadens stängning idag, från $ 64,77 kl. 15:40 till $ 62,78 10 minuter senare. Eftermiddagen handlas de till 62,88 dollar per aktie.

Fotokredit: Maen Zayyad / Shutterstock

0 Shares