Apple svarar på kontrovers för borttagning av föräldrakontrollapp

0 Shares

Svart iPhone

Apple har nyligen stört utvecklare av föräldrakontrollappar genom att be dem att begränsa sina erbjudanden på olika sätt eller helt enkelt ta bort dem från App Store. Kritiker säger att detta beror på att apparna konkurrerar med iOS: s skärmtid-funktion.

Apple har nu svarat på kritiken och förnekat att detta är anledningen till dess störningar och borttagning av appar. Företaget insisterar på att sina handlingar inte hade något att göra med att döda tävlingen, men säger att flera föräldrakontrollappar togs bort eftersom “de riskerar användarnas integritet och säkerhet”.

Se även:

I ett inlägg på sin webbplats säger Apple: “Under det senaste året blev vi medvetna om att flera av dessa föräldrakontrollappar använde en mycket invasiv teknik som heter Mobile Device Management, eller MDM. MDM ger en tredje part kontroll och åtkomst över en enhet och dess mest känsliga information inklusive användarplats, appanvändning, e-postkonton, kameratillstånd och webbhistorik. Vi började utforska denna användning av MDM av icke-företagsutvecklare redan i början av 2017 och uppdaterade våra riktlinjer baserat på det arbetet mitt i 2017 “.

Det fortsätter att säga:

MDM har legitima användningsområden. Företag installerar ibland MDM på företagsenheter för att hålla bättre kontroll över data och hårdvara. Men det är oerhört riskabelt – och ett tydligt brott mot App Store-policyerna – för en privat, konsumentfokuserad appföretag att installera MDM-kontroll över en kunds enhet. Utöver kontrollen som appen själv kan utöva över användarens enhet, har forskning visat att MDM-profiler kan användas av hackare för att få tillgång för skadliga ändamål.

Apple är angelägna om att squasha alla förslag om att vara konkurrensbegränsande. Det avvisar påståendena mot det genom att säga: “Apple har alltid stött tredjepartsappar i App Store som hjälper föräldrar att hantera sina barns enheter. I motsats till vad New York Times rapporterade under helgen är det inte en fråga av konkurrens. Det är en fråga om säkerhet “.

Bildkredit: Primakov / Shutterstock

0 Shares