Apple, ta med 9,7-tums iPad Pro!

0 Shares

upphetsad

För inte så länge sedan pratade vi om surfplattor som PC-ersättare. Konsumenter köpte dem i massor och tappade intresset för stationära och bärbara datorer. Apples iPads styrde högsta och dominerade detta utrymme långt ifrån. Snabbt fram till idag och vi pratar om skiffer som det har varit, eftersom det kämpar för att beordra samma nivåer av uppmärksamhet.

För Apple, som var van vid att publicera rekordnummer varje kvartal, är det en särskilt besvärlig trend. Företaget startade trots allt tablettgalen när den visade upp den första iPad för sex år sedan, och nu är försäljningssiffrorna lägre och lägre när kvartalen går. Men den produktivitetsorienterade iPad Pro verkar ha en trend – kan en mindre version göra detsamma?

Ja, iPad Pro är en framgång

Försäljningssiffrorna för iPad Pro är inte lika imponerande som för en typisk iPad, eftersom Apple bara flyttade runt två miljoner enheter förra kvartalet av totalt 16,1 miljoner iPads. Men de överträffar långt konkurrensen, vilket är det som betyder med tanke på att iPad Pro i grunden är en första generationens nischenhet. En iPad Air 2 eller iPad mini 4 är mer mogen och tilltalar ett större antal konsumenter.

Microsoft sålde bara 1,6 miljoner Surface-enheter under hela kvartalet. Dess surfplattor är de uppenbara rivalerna för iPad Pro, så det är lite intressant att se en nykomling som säljer ut mer mogna alternativ i detta utrymme. Den största iPad var endast tillgänglig i en och en halv månad totalt, så den kunde lätt ha sålt tre till fyra miljoner enheter om Apple introducerade den den 1 oktober; ur det perspektivet började det bra i detta segment.

För att inte tala om att alla de senaste Surface-enheterna är utan tvekan bättre i produktivitetsavdelningen, eftersom de levereras med en penna och kör en fullversion av Windows. Tangentbordet är också bättre utformat. Men det faktum att iPad Pro säljer bättre antyder att kanske vad konsumenterna vill ha är en mer förstärkt surfplatta, inte en surfplatta som maskeras som en bärbar datorersättning.

Men kan en mindre iPad Pro fungera?

Eftersom konsumenter verkar svara bra på en produktivitetsinriktad iPad kan Apple tillämpa samma recept för att göra en mindre 9,7-tumsversion. Om du tänker på finns det ingen anledning att inte göra det.

Apple borde ersätta iPad Air 2 någon gång i år, och en liknande iPad Pro kan ta sin plats i sortimentet. Det skulle kunna göra samma saker som en iPad Air 3 kunde samtidigt lägga till stöd för en penna, tangentbord och biffigare appar. Den mindre skärmen skulle inte ens vara begränsande, eftersom iOS är utformat för att fungera bra på iPads med skärmstorlekar från 7,9 tum till 12,9 tum.

Det finns inga problem med surfplattaappar heller, eftersom utvecklare optimerar dem bra för alla iPads. För att inte tala om att de appar som nu är utformade specifikt för att dra nytta av iPad Pro-funktioner kan lika gärna fungera på en mindre version, om den har samma – eller kraftfullare – hårdvara inuti.

Som det ser ut nu skulle en iPad Air 3 sannolikt bara vara en snabbare iPad Air 2. Som jag nämnde tidigare tappar konsumenter intresset för den här typen av enheter. Men genom att ge dem de extra fördelarna som iPad Pro har, i en mindre formfaktor, kan de svara bättre. Många iPad Air-ägare använder det redan med ett tangentbord, så det skulle vara en naturlig utveckling ur detta perspektiv. En penna är också ett populärt tillbehör för innehållsskapare. Apple skulle bättre tillgodose kunderna, samtidigt som den ger genomsnittskonsumenten när behovet kräver det.

Att ha potential att göra mer med en enhet är attraktivt, även om det mest osannolikt är att det är osannolikt att du använder någon av dess enastående funktioner. Vi gör det varje dag med våra telefoner redan, om du tänker på det: hur ofta använder du kameran till fullo eller hur ofta tar du processorn till dess gränser? Men det är trevligt att veta att du kan göra det, om du vill. Samma sak gäller för en mindre iPad Pro.

Tricket är att erbjuda det till en attraktiv prispunkt. En mindre iPad Pro kan fungera så länge den kostar ungefär samma som en iPad Air 2, eftersom konsumenter redan har många alternativ som är billigare eller mer kraftfulla för ungefär samma pengar. Apple har råd att göra detta, att erbjuda Pro-funktioner som en bonus, eftersom marginalerna från en iPad redan är höga.

“Pro” -tabletter är oundvikliga

Om Apple vill förbli relevant måste det så småningom erbjuda en mindre iPad Pro. Gartner förutspår att denna typ av enheter och avancerade ultrabooks kommer att växa betydligt de närmaste åren, från 45 miljoner enheter 2015 till 92 miljoner enheter 2018. Det finns en enorm potential här som inte kan ignoreras.

Apples styrka på en viss marknad kommer inte från en eller två enheter utan från en hel serie. I den meningen är att lägga till en mindre iPad Pro till linjen ett uppenbart nästa steg för företaget. Det har inget att förlora, bara mycket att vinna.

Fotokredit: VGstockstudio / Shutterstock

0 Shares