Apple vet att 5G handlar om infrastruktur, INTE mobiltelefoner

0 Shares

Med Apple-aktier nere mer än 20 procent från sina heltidshöjder för bara några veckor sedan, författar staplar på om vad som är fel i Cupertino. Men ibland förstår författare som letar efter en historia inte helt vad de pratar om. Och det verkar för mig vara fallet med klagomål om att Apple ligger för långt efter att anta 5G-nätverksteknik i framtida iPhones. För alla legitima berättelser om hur Apple borde ha gjort det här eller det, hör 5G inte till listan. Och det beror på att 5G egentligen inte handlar om mobiltelefoner alls.

Bara för att få detta ur vägen ser jag att Apple-aktier för närvarande presenterar en enorm köpmöjlighet. Ett bra julkvarter kommer att återfå 20 procent, och jag ser ingen anledning till att Apple inte skulle ha ett bra julkvarter.

Tillbaka till 5G, jag stötte på den här berättelsen om att Apple har en nackdel för Samsung och andra när det gäller att introducera telefoner med 5G-stöd. Kärnan i historien är att Apple väntar på att Intel ska slutföra sitt 5G-chipset medan de andra leverantörerna håller fast vid Qualcomms del som redan är tillgänglig. Så Apples första 5G-iPhone kommer inte att visas förrän 2020 medan Samsungs kommer ut 2019.

Apple och Qualcomm är i en $ 5 + miljarder rättslig tvist om påstått royaltyundandragande och IP-stöld, så det borde inte vara förvånande att Apple försöker hitta alternativa kiselleverantörer. Och Intel är något försenad i sin 5G-utrullning. Allt är vettigt. Men där jag har problem är att förstå hur Apple på något sätt har en strategisk nackdel genom att inte ha 5G 2019.

5G-nätverk är inte här än. De är nära att vara redo, men kommer inte att börja lanseras förrän nästa år och de flesta 5G-nätverk kommer inte att finnas tillgängliga nationellt förrän 2020 – ungefär när Apple kommer att skicka sin första 5G-iPhone. Så Apple är lite efter, men inte riktigt med tanke på att nätverksutbyggnaderna fortfarande ska hända. Det är svårt att se mycket av en historia här, uppriktigt sagt.

Men det är faktiskt värre än så, för den här historien förutsätter att 5G-stöd på något sätt är viktigt för mobiltelefoner. Det är det inte.

Den första iPhone hade 2G-nätverk vid en tidpunkt då 3G-nätverk växte fram, så vi har varit här tidigare. Men det som är annorlunda den här gången är att det finns liten funktionell skillnad mellan 5G och de nuvarande 4G LTE-nätverken (Long-term Evolution) som vi för närvarande använder.

Ja, det finns otaliga tekniska skillnader mellan 5G och LTE. 5G är sätt snabbare — minst 20 gånger snabbare än LTE. Men den viktiga frågan att ställa här är varför den hastighetsskillnaden är viktig för mobiltelefonanvändare? Det gör det inte. 5G är ingen mördare-app.

Kom ihåg att en mördare-app är en applikation som är så värdefull för användarna att den motiverar att den själv köper hårdvaran som den körs på. Den ursprungliga mördare-appen för persondatorer var VisiCalc – det första kalkylarket.

Vad gör 5G då att mobiltelefonanvändare kan göra det de inte kan göra idag? Jag kan inte tänka mig någonting. Visst, 5G kommer att få oss att dela 20 gigabit bandbredd där LTE tillåter oss att bara dela en gigabit, men vad gör vi som egentligen kräver den typen av hastighet? Ingenting.

Jag har en T-Mobile LTE bärbar WiFi-hotspot som alltid ger mig minst fem megabit per sekund och jag har sett hastigheter på upp till 27 megabit per sekund. Båda hastigheterna kan till exempel stödja strömning av video med den högsta upplösningen som min telefon kan erbjuda. Netflix, Hulu, Amazon, YouTube – de är redan klara. Vad mer kommer 5G att erbjuda mig?

Det traditionella argumentet i det här fallet är att vi inte kan veta förrän nätverket faktiskt är igång vid vilken tidpunkt någon utvecklare kommer att ge oss en övertygande ny appklass som faktiskt behöver den typen av bandbredd. Bara den här gången tror jag inte att det kommer att fungera på det sättet eftersom, som sagt, 5G egentligen inte handlar om mobiltelefoner alls. Det handlar om infrastruktur.

Den nuvarande 5G-utrullningen är den i särklass dyraste nätverksutbyggnaden i trådlös historik. Det beror på att där tidigare nätverksteknik i allmänhet utnyttjar befintligt spektrum mer effektivt, kräver 5G ny spektrum – massor av massor av nytt spektrum. Mycket av detta spektrum har återköpts av trådlösa operatörer från TV-licensinnehavare. Vi kommer att se denna trend fortsätta under det närmaste decenniet tills det inte finns någon över-the-air TV kvar alls. Vid den tiden kommer du fortfarande att kunna titta på samma TV, men det kommer att vara över 5G istället.

De trådlösa operatörerna betalar miljarder för detta spektrum, inte bara för att ta över TV-transport från sändningen – de vill också ta över den från kabeln. De förväntar sig helt förstöra kabel-TV under de närmaste 15 åren, och tar inte bara TV-tittare utan också de ännu viktigare Internetanvändare.

Hela idén bakom 5G är att det gör det möjligt för de trådlösa operatörerna att helt äta luncher från trådlösa telefon-, kabel- och internettjänstleverantörer samtidigt som de ersätter sändnings-TV.

5G är verkligen det enda nätverket som kommer att styra dem alla.

Trådlösa operatörer förväntar sig helt och hållet att förvandla traditionella TV-nätverk till innehållsutvecklare samtidigt som traditionella telefon- och kabelföretag helt enkelt går ur spel.

Allt nätverk kommer att vara trådlöst och lastbilsrullar kommer att avslutas för alltid. Ingen kabelkabel längre.

Detta är ganska oundvikligt. Jag kommer ihåg att jag förklarade det för en massa PBS-programmerare vid ett möte på Sundance 2002. Då spenderade nätverket 1,8 miljarder dollar för att lansera digital HDTV och jag föreslog att spara pengarna, sälja spektrumet direkt och flytta tjänsten först till kabel och sedan till Internet, med de pengar som sparats från båda källorna för att ge PBS effektivt för alltid. De trodde att jag var galen, när jag faktiskt bara var lite före min tid.

Jag är säker på att det kommer att finnas bandbreddsintensiva mobilappar som drar nytta av 5G, men jag tvivlar på att någon kommer att förändras. Retina-typ av mobilskärmar nådde för länge sedan gränser för synlig visuell skillnad, varför telefonerna måste bli så stora. Du kan göra skärmen 4K, 5K eller till och med 8K och på en telefon kommer den att se likadan ut. Vi kan öka uppdateringshastigheterna, antar jag, men allt utöver 144K (för de av oss som inte är tonårsspelare bara 60K) är också bortom vår fysiska förmåga att uppfatta som annorlunda. Eller kanske kommer vi att ha någon typ av retinal scan-skärm som sätter en 100-tums 8K 3D-skärm direkt i våra ögonbollar, men jag tvivlar allvarligt på att även det kommer att kräva bandbredd mycket längre än LTE med tanke på att kisel också kommer att förbättras och, tillsammans med det, programvara för videokomprimering.

Oavsett fantastiska 5G-mobilappar visas, de allra första vi ser dem är 2020 eller senare när 5G-utbyggnaderna äntligen är klara. Och är det inte när Apple ska leverera 5G-telefoner?

De är inte för sent alls.

0 Shares