Apples finansiella Q2 2016 i siffror: $ 50,6 miljarder USD, $ 1,90 EPS

0 Shares

Apple Store Frankrike

Spotlighten lyser mot världens mest värdefulla företag den här fina tisdag, då Apple avslöjade resultat för det andra kvartalet 2016. Wall Street förväntade sig att den första omsättningstillväxten minskade på mer än ett decennium och iPhones första återförsäljning någonsin. Faller himlen äntligen? Eh, inte ännu. Men solen går långsamt över det stora smartphone-imperiet.

Inför dagens resultatmeddelande minskade Wall Street-konsensus intäkterna med 10,4 procent jämfört med samma period året innan till 51,97 miljarder dollar, med en vinst per aktie på 14,2 procent till 2 dollar. Apples faktiska: $ 50,557 miljarder försäljning, $ 10,5 miljarder nettoresultat och $ 1,90 EPS. För tre månader sedan sa företaget Street att förvänta sig mellan 50 och 53 miljarder dollar i försäljning. Du läste siffrorna korrekt: Apple saknade karaktäristiskt gatans mål och kom in i den nedre delen av sin egen vägledning.

Under dagens resultatkonferenssamtal kallade VD Tim Q2 för ett ”hektiskt och utmanande kvartal”. Hans uppträdande saknade entusiasmen från tidigare konferenssamtal. Ändå är han fortfarande säker. “Apples framtid är väldigt ljus”.

Internationell försäljning representerade 67 procent av intäkterna. Bruttomarginalen sjönk till 39,4 procent från 40,8 procent ett år tidigare. Ser vi framåt är Apples finanspolitiska tredje kvartal $ 41 miljarder till $ 43 miljarder dollar försäljning. vilket faller under Wall Street-konsensus på 47,3 miljarder dollar och är en brantare nedgång jämfört med året innan: 9 procent till 13 procent.

En del av underskottet kommer från 2 miljarder dollar i lagerminskning, vilket återspeglar att företaget förväntar sig att sälja färre iPhones under det tredje kvartalet. Fallande genomsnittliga försäljningspriser, ansporrat av iPhone SE, är en annan faktor.

Ring 911, Mr. Cook?

Wall Street konsensus var 50,87 miljoner sålda iPhones för kvartalet, baserat på journalisten Philip Elmer-DeWitt’s sammanställning. Apples faktiska: 51,19 miljoner enheter.

Ur Cooks perspektiv är iPhone-verksamheten “frisk och stark”. Befintliga kunder utgör ett av tre inköpssegment. Med hjälp av dem som grund överstiger tidiga iPhone 6s försäljning 5s, hävdar han. Men borde de inte vara det, med en större bas av smarttelefonköpare?

Android-switchare är en annan, och Cook hävdar att fler av dem köpte iPhones under de första sex månaderna av räkenskapsåret än någon annan jämförbar tidsperiod. Första gången köpare är den andra gruppen, där företaget förväntar sig att få försäljning med sin nya, lägre säljande smartphone. Cook säger att Apple ser “mycket stark efterfrågan” på iPhone SE som överstiger utbudet.

I stort sett kan inte Apples beroende av iPhone överdrivas – som den huvudsakliga intäktsbidragaren och drivkraften för så kallad “halo-försäljning” av andra produkter; App Store, Apple Watch, Apple Music, iTunes, Mac och mer. Under det andra kvartalet svarade handenheten för 65 procent av intäkterna. Tolv månader tidigare: 69,4 procent. Allt som hotar att tippa iPhone – eh, Apple – vagnen utgör en stor risk för intäktsströmmen, som kan falla så fort den steg.

Bolagets ekonomiska förmögenhet började växa med resultat redovisade för det första kvartalet 2010, då en redovisningsförändring möjliggjorde realisering av tidigare uppskjutna intäkter. Justeringen bidrog till att företaget slog Wall Street-konsensus med cirka 3,5 miljarder dollar, med en intäkt på 15,68 miljarder dollar och 3,38 miljarder dollar nettovinst. iPhone stod för 35,6 procent av intäkterna. Kvartalet var en avgörande vändpunkt. Positiva uppfattningar lyfte Apple-aktier, förbättrade varumärkesimagen och ökade iPhone-försäljningen.

När smarttelefonförsäljningen accelererade ökade Apples förmögenheter. Snabbspolning om året: 26,74 miljarder dollar, 6 miljarder dollar och iPhone svarade för 39,1 procent av intäkterna. Hoppa till det första kvartalet 2016 och förändringen är otrolig: 75,9 miljarder dollar, 18,4 miljarder dollar nettovinst och iPhone stod för 67,4 procent av intäkterna. Sagt annorlunda, på fem år tredubblades intäkterna nästan och inkomsterna gjorde just det.

Det finanspolitiska andra kvartalet tenderar att vara Apples långsammaste, efter semestern och rusas av rykten om nästa iPhone – ett fenomen som är känt för att försena kunduppgraderingar. Dollarnas styrka och valutakurser kan också tappa intäkterna. Med detta sagt får företaget ofta en viss försäljningsökning från det kinesiska nyåret på världens största smarttelefonmarknad (USA är andra). Något annat: Jämförelsen mellan år och år är ogynnsam; iPhone 6 och 6s släppte lös uppfriskad efterfrågan på en större Apple-telefon, vilket ökade försäljningen under andra kvartalet 2015. Dessutom ryckade Samsung säkert försäljningen med Galaxy S7 och Edge; i USA har flera operatörer erbjudit köp-en-få-en-gratis-kampanjer.

Trotsa gravitation

Med tanke på dessa faktorer och tidig prestanda för den mindre, billigare iPhone SE är Good Ship Apple anmärkningsvärt lätt. Frågan gnagande Apple-investerare och Wall Street-analytiker: Hur länge?

För tre månader sedan, när Apple tillkännagav rekordintäkter, nådde smarttelefonförsäljningen samtidigt också på stora marknader, främst Kina, Europa och USA, säger analytiker.

Men bilden av Apple-cheerleaders eller kritiker är för komplicerad för att majoriteten ska kunna ringa. Mättnad kommer säkert att sakta ner försäljningen i de två största regionerna, men de expanderar på tillväxtmarknader. Under tiden stiger mobilen som en gam över den döende PC-marknaden. Gartner och IDC säger att leveranser av persondatorer kraftigt minskade under kalender Q1 2016 – 9,6 procent respektive 11,5 procent. Spendera skift till smartphones, mestadels, i alla större geografiska områden. Gartner förutspår att smarttelefonförsäljningen till slutanvändarna, inte de mindre exakta leveranserna från tillverkarens mått, kommer att nå 1,5 miljarder enheter under 2016.

Människor som köper smartphones istället för datorer är potentiellt bra för Apple – och det är där iPhone SE kan fånga försäljning på grund av Apples varumärke. Fruktlogotypens strategi är fyrfaldigt och går in i finanspolitiska tredje och fjärde kvartalet:

Ge en enhetlig plattformsupplevelse på alla enheter Sälj en mindre, billigare iPhone (SE) för att utöka marknadsandelen Woo lojala, befintliga kunder med nya enhetsfunktioner och upplevelser Öka volymen på iPhone-marknadsföring, vilket i USA är långt upp 2016

Det sista ska inte underskattas. Apples marknadsföring är legendariskt för sin effektivitet som skapar känsla av att tillhöra något större och ger människor möjlighet att uppnå sina drömmar – eller åtminstone att känna att de kan.

‘Växer inte’

I en chockerande eftergift erkänner dock Cook – som svar på en analytikerfråga: “Smarttelefonmarknaden är mogen. Jag tror att marknaden, som ni vet, för närvarande är växer inte“Med detta sagt är verkställande direktören” optimistisk “om iPhones fortsatta försäljningsframgång.

Men temperament entusiasm är det osagt. Under dagens konferenssamtal ropade Cook inte karaktäristiskt ut Kina, den smarttelefonmarknad som mest omtalas bland analytiker. Under tidigare konferenssamtal skröt han proaktivt över Kinas bidrag till Apple och iPhone. Han svarade emellertid senare på en analytikerfråga och uttryckte att han är “optimistisk” om Kina, där intäkterna sjönk 32 procent jämfört med året innan under kvartalet. Hong Kong stod för den största delen, eftersom valutan är bunden till den amerikanska dollarn, säger Cook.

Apple Q2 2016

VD diskuterade proaktivt Indien, där iPhone-försäljningen ökade med 56 procent. “Indien är där Kina var för sju till tio år sedan”, säger Cook om ett land där den nuvarande utrullningen av LTE borde öka försäljningen av smartphones.

Segment ögonblicksbild

Medan iPhone är Apples mest värdefulla vara och Wall Street besatthet, kräver andra produkter också uppmärksamhet. Företaget rapporterar intäkter från fem segment. Förutom iPhone: iPad, Mac, tjänster och annat. iPod, lång separat, faller nu i den senare kategorin, där även Apple Watch och Apple TV finns.

iPhone. Leveranserna sjönk 16 procent jämfört med året innan, och fördubblas i följd. Intäkterna minskade med 18 procent i enheter och 36 procent i följd. Intäkterna sjönk till 32,857 miljarder dollar från 40,28 miljarder dollar.

iPad. Wall Street konsensus var 10 miljoner enheter. Apples faktiska: 10,25 miljoner, en minskning med 19 procent år efter rivning och 36 procent månad för månad. Intäkterna uppgick till 4,4 miljarder dollar och minskade med 19 procent årligen och 38 procent per år.

Mac. Wall Street konsensus var 4,59 miljoner enheter. Apples faktiska: 4,03 miljoner, ned 12 procent årligen och 24 procent i följd. Intäkterna på 5,1 miljarder dollar minskade med 9 procent respektive 24 procent.

Tjänster. Divisionen ligger nu på andra plats för iPhone och står för 12 procent av intäkterna. Många Apple-tjänster är anslutna till handenheten. Cook säger att divisionen är oberoende av hårdvara en källa till “återkommande intäkter”. Analyskonsensus: 5,7 miljarder dollar. Apples faktiska: 5,991 miljarder dollar, en ökning med 20 procent jämfört med året innan, men en minskning med 1 procent i följd.

Fotokredit: nui7711 / Shutterstock

0 Shares