Apples iPad Pro slår Microsofts Surface … igen

0 Shares

slåss fighters boxning spark

Tablettmarknaden har sett bättre dagar. Under första kvartalet 2016 uppgick leveranserna till bara 39,6 miljoner enheter, vilket motsvarar en nedgång på 14,7 procent jämfört med året innan. Men medan marknaden krymper finns det en kategori av skiffer som får mer intresse från konsumenterna.

Den kategorin består av så kallade löstagbara tabletter. Microsoft skapade det i grund och botten med den ursprungliga Surface och Surface Pro för fyra år sedan, men nu är det Apple som skördar fördelarna med rivalens ansträngningar med iPad Pro-linjen. I själva verket är detta andra raka kvartalet när iPad Pro utplånar ytan.

“Microsoft skapade förmodligen marknaden för löstagbara surfplattor med lanseringen av deras Surface-produkt”, säger IDC Worldwide Quarterly Mobile Device Trackers seniorforskningsanalytiker Jitesh Ubrani, men “Apples senaste razzia i detta segment har fått dem en imponerande ledning”.

IDC avslöjar inte hur många iPad-proffs eller Surface-enheter som skickades under Q1, så jag har nått ut till företaget för att belysa denna fråga. När jag hör tillbaka kommer jag att uppdatera historien med mer information.

Ubrani konstaterar att denna ledning bara är på kort sikt, och påpekar att iPad Pro-linjens “fortsatta långsiktiga framgång kan visa sig utmanande eftersom en högre ingångspris avvärjer konsumenterna och iOS har ännu inte bevisat sin företagsberedskap och lämnar mycket utrymme för Microsoft och deras hårdvarupartners att återupprätta sig själva “.

Och det finns faktiskt några tvivelaktiga fördelar med att välja en iPad Pro istället för en Surface Pro 4 eller Surface 3 till och med. Apples surfplattor är begränsade till iOS-appar, vilket kan vara mer begränsande jämfört med Windows-program. Företag har anammat mobila plattformar, men Windows tronar fortfarande högt på många områden. Ytenheter är särskilt attraktiva för multitasking och för att utföra resurskrävande uppgifter, vilket iPad Pro helt enkelt inte är redo för när det gäller både hårdvara och programvara.

Oavsett hur saker ser ut på papper är det dock verkligheten på marknaden som visar hur framgångsrik en idé är. Och i det avseendet visar sig Apples iPad Pro vara en bättre satsning än Microsofts Surface. Som min kollega Brian Fagioli uttryckte det, “förstörde” iPad Pro Surface-linjen under Q4 2015.

Sedan, enligt IDC, skickade den förra över två miljoner enheter medan den senare såg transporter på cirka 1,6 miljoner enheter. Tänk på att Apple under det sista kvartalet 2015 bara hade en enda iPad Pro i linje, nämligen 12,9-tumsmodellen, medan Microsoft hade fler modeller, som Surface Pro 4 och Surface 3; det fanns också äldre versioner att köpa i det kvartalet, som Surface Pro 3 och Surface 2.

Leveranser av avtagbara surfplattor uppgick till 8,1 miljoner enheter och iPad Pro fick cirka 25 procent av den marknaden medan den var tillgänglig i ungefär en och en halv månad (den släpptes i mitten av november). En 9,7-tumsversion introducerades nyligen, så iPad Pro-linjen kommer sannolikt att prestera ännu bättre under de kvartal som ska följas. Jag förklarade potentialen i en mindre iPad Pro i en tidigare artikel.

Apple och Microsoft är inte de enda spelarna som aktivt söker fans av löstagbara surfplattor. Samsung lade också till TabPro S, som dock inte har samma framgång. Android är inte heller på samma nivå som iOS eller Windows när det gäller företagets överklagande, så det återstår att se vad Android-flocken kan göra för att öka plattformens överklagande i detta segment av marknaden.

Värt att nämna är hotet som löstagbara surfplattor utgör för datorer. IDC-forskningsdirektör för surfplattor Jean Philippe Bouchard säger att smarttelefonleverantörerna som har anslutit sig till denna marknad kommer att kunna “konkurrera aggressivt om det här nya datorsegmentet” och “använda det löstagbara segmentet för att skapa nya slutanvändarupplevelser för mobila datorer om kunder använder deras löstagbara i kombination med sina smartphones “.

Konsumenter som vill utöka sin smartphone-upplevelse tittar utan tvekan på avtagbara surfplattor. Tack vare deras programvarudesign och introduktionen av nya funktioner kan de integreras snyggt i den mobila livsstilen. Några bevis på det är Apples kontinuitet och Microsofts liknande svar på den, som båda gör det möjligt för löstagbara surfplattor att spela bra med smartphones på respektive plattform. (På Windows 10 sträcker sig den fördelen till Bluetooth-utrustade datorer, som många bärbara datorer erbjuder, men få stationära datorer gör; samma sak gäller Continuity, som fungerar både på iOS- och OS X-enheter.)

Under det första kvartalet 2016 säger IDC att Apple levererade 10,3 miljoner enheter, med Samsung på andra plats med sex miljoner enheter och Amazon och Lenovo på sista plats på pallen med 2,2 miljoner enheter vardera. Den enda leverantören av de fem bästa som såg en ökning av leveranser jämfört med året innan är Huawei; den flyttade 2,1 miljoner enheter, jämfört med 1,1 miljoner enheter året innan. Förra året uppgick hela tablettmarknaden till 46,4 miljoner enheter när det gäller leveranser.

Fotokredit: Nicholas Piccillo / Shutterstock

0 Shares