Apples iPad-system försöker återta tablettmarknaden och vinna krig efter PC

0 Shares

iPad Pro med penna

Något verkar säkert saknas i veckans Apple Event. För ett år sedan den här månaden introducerade Apple den snygga 12-tums MacBook. Det gör den lilla bärbara datorn mogen för uppdatering, men det är MIA. Efter en mediahoppla där de figurativa fyrverkerierna inte tändes borde alla fråga: Vad gör Apple? Den nya 4-tums iPhone är lite mer än 5-modellen som introducerades 2012 med nya interna enheter. 9,7-tums iPad Pro passar in i en fullsatt kategori där Apple är mobb i rummet. Var är innovationen?

Efter att ha sett liveströmmen, noggrant granskat vad Apple-chefer sagt och tittat över trender för enhetsförsäljning måste jag säga detta: Antingen är Tim Cook dumaste tekniska VD på planeten eller en av de smartaste. Händelsens stora takeaway är detta: Apple försöker hörn en vacklande datorkategori på antagandet att det är nästa stora sak. Cook tar stor risk på jakt efter större belöningar. Om han har rätt kan Apple komma att dominera nästa personliga datorplattform – även när Android-arméer sprids över planeten. Allt är beroende av dessa: Kommer surfplattor att ersätta datorer och kan Apple bli den överväldigande marknadsledaren och återta sin dominans för sex år sedan?

Tabletter på jobbet

Lynchpin är den professionella marknaden, som Apple domstolar med iPad Pro, nu tillgänglig i två skärmstorlekar (7,9 tum och 12,9 tum). Jag använder den senare som min primära dator, och upplevelsen är lika begränsande som den är befriande. Vissa dagar är jag cheerleader efter PC. På andra gapar jag frustration inför den kapacitiva pekskärmen. Men totalt sett överväger fördelarna nackdelarna. Jag kommer att förklara mer i ett av flera uppföljningsinlägg i min antagande av iPad Pro-serien.

Tillbaka på punkt, Apples i är den kreativa professionella som använder iPad Pro för arbete och också köper mer för familjen. Försäljningen sipprar ner, eller upp om köparen använder iPhone. Han eller hon kan förvänta sig liknande användarupplevelse, oavsett skärmstorlek, eftersom det finns en enda plattform (iOS). Apple kontrollerar uppdateringar, inte tredjepartsproducenter som är fallet med Android, vilket gör en mer tilltalande och stabil plattform för utvecklare och användare.

Tänk på detta: iOS 9 är installerat på 79 procent av aktiva stödjande enheter. Däremot antog Android 6: 2,3 procent. Båda operativsystemen är de senaste versionerna, släpptes i september respektive oktober 2015.

Under veckans evenemang avslöjade Apple att antalet tillgängliga iPad-appar hade nått 1 miljon; men det är inte hur många som spelar roll men vilka som är tillgängliga. Verktyget finns där, med ett brett utbud av appar att välja mellan, inklusive Microsoft Office för hård PC-publik. Många i den gruppen kommer att hävda att Windows-surfplattor ger större nytta genom att köra ett moget operativsystem för stationära datorer.

Baserat på min dagliga användning av iPad Pro håller jag inte med. Appar betyder mer, och iOS har dem. Windowing och snabb uppgift är inte lika nödvändigt som vissa människor hävdar. Med detta sagt kollapsar Apples plattform med avseende på användaråtkomlig filhantering, som kommer att betyda för de flesta som skapar eller arkiverar dokument, foton, kalkylark, videor och mer.

Upp och ner

Medan iPad Pro kan väcka vissa PC-uppgraderare, finns det fortfarande frågan om pågående trender, hur Apple köper dem och om en sådan strategi är framåtblickande glans eller förnekande att leva i det förflutna.

Under det första kvartalet 2016, som slutade den 26 december 2015, levererade Apple 16,22 miljoner iPads, vilket genererade 7,084 miljarder dollar. Under samma kvartal tre år tidigare: 22,86 miljoner dollar och 19,674 miljarder dollar. Däremot steg iPhone-försändelser under denna tidsperiod från 47,789 miljoner till 74,779 miljoner och intäkterna steg från 30,66 miljarder dollar till 51,635 dollar. Uttryckt annorlunda jämfört med det finanspolitiska kvartalet 2013-16 minskade iPad-försändelserna med 29 procent, medan iPhones ökade med 56,5 procent.

Apple är inte den enda tillverkaren som kläms av avvisningar. Under fjärde kvartalet 2015, vilket överensstämmer med Apple Q1 2016, sjönk surfplattorna med 13,7 procent jämfört med året innan, enligt IDC. Kanske, men jämfört med samma tidsperiod tre år tidigare är försändelser uppåt – 25,5 procent – till 65,9 miljoner från 52,5 miljoner. Apples marknadsandel minskade dock från 43,6 procent till 24,5 procent.

Samtidigt expanderade marknaden för löstagbara surfplattor, som Microsoft Surface och iPad Pro, som var den “bästsäljande löstagbara”, enligt IDC. Kategorin, som inkluderar ett tangentbord, nådde en ”all-time high” under kvartalet. Men sätta tillväxt i sammanhanget med den bredare surfplattemarknaden: 8,1 miljoner löstagbara.

“Vi tror att Apple sålde drygt två miljoner iPad-proffs, medan Microsoft sålde cirka 1,6 miljoner Surface-enheter, varav majoriteten var Surface Pro”, säger Jean Philippe Bouchard, forskningsdirektör för IDC, i ett uttalande. “En av de största anledningarna till att löstagbara växer så snabbt är att slutanvändarna ser enheterna som ersättare för PC”. Säger Bouchard.

Risk och belöningar

Det är den marknaden Cook vill nå, och siffrorna motiverar att försöka. Om IDC: s siffror på 2 miljoner stämmer stod iPad Pro för 12,3 procent av Apples surfplattor under sitt första hela kvartal av tillgänglighet.

Frågan: Vem köpte dem? Också: Vad köpte inte köpare för att byta ut datorer, och vad betyder det för Apple?

Svaren följer Apple-datorer. Under det första kvartalet 2013 levererade Apple 4,061 miljoner Mac-datorer, vilket genererade 5,518 miljarder dollar. Samma kvartal 2016: 5,312 miljoner enheter och 6,746 miljarder dollar. Mac-försäljningen ökade med 30,8 procent under tidsperioderna. Baserat på tillväxtbanan cannibaliserade inte iPad Pro Mac-försäljningen under de tre månaderna. Hur är det med framtiden?

När vi försöker gissa, låt oss lägga fram de stora riskerna som Cook åtar sig:

Tablettleveranser drar tillbaka iPad-marknadsandelen har minskat med 43,8 procent under tre år Apple-flikar som köpts för att ersätta datorer kan kanibalisera Mac-försäljningen

Låt oss också granska potentiella belöningar:

Löstagbara enheter ger tillväxt till PC-ägare på surfplattor, främst Windows, uppgraderar till surfplattor istället utvidgar Apple marknadsandelar på surfplattor över alla större prispunkter

Trånga konfigurationer

Den sista belöningen / fördelen knyter ihop Apples bredare surfplattestrategi.

IPad-produktlinjen är uppsvälld nu och förmodligen alltför stor. Min första reaktion: Det är för mycket komplexitet. Jag räknar fem modeller och 25 konfigurationer utan att ta hänsyn till färg; 77 när du gör det.

Men när jag tittar närmare ser jag vågad (och riskabel) strategi. Cook och företag ser ut att fylla alla viktiga meningsfulla prisband där någon kan köpa en surfplatta – men en. Från och med 16 GB iPad mini 2 WiFi och slutar med slut med 256 GB 12,0-tums iPad Pro Cellular, priserna varierar från $ 269 till $ 1 229. Det finns få luckor över kostnadskontinuumet och mycket överlappning för att fresta köpare med en bättre iPad snarare än konkurrerande surfplatta.

Jag ser detta kontinuitet som att Apple vill återfå marknadsandelar i den bredare kategorin samtidigt som man utvidgar räckvidden till kategorin avtagbar flik. Där företaget inte åker: under $ 200, åtminstone inte med försäljning av nya surfplattor (renoverade, kanske).

iPad Air 2 börjar nu på 399 $ i en 16 GB-konfiguration, vilket gör den till den mest kapabla Apple-surfplattan som säljer för så lite. 64 GB-varianten är 499 USD – eller samma pris som Googles Pixel C med halva minnet.

iPad-konfigurationer

High-end är mest intressant för mig, där komparativa fördelar är tydligare definierade och potentiellt kan minska kannibalisering av Apple-bärbar datorförsäljning. Tänk på 12,9-tums 256 GB iPad Pro WiFi. Priset, $ 1 099, matchar 13,3-tums MacBook Air med samma lagringskapacitet. Tabletten har pekskärm och dess upplösning överträffar kraftigt den bärbara datorn. iPad-priset är 1 268 dollar med tangentbordskåpa och 1 367 dollar när du lägger till pennan. Köparen kan alltid lägga till tangentbordet senare på surfplattan men inte röra eller upplösa till Mac.

Den 12-tums MacBook har också Retina Display och väger ungefär samma som iPad Pro med tangentbordskåpa. Pris med 256 GB lagringsutrymme: $ 1 499 – eller mer än iPad Pro-kit med Pencil, vilket ger ytterligare en fördel med teckning och anteckningar.

Den 13,3-tums MacBook Pro med Retina-skärm och 256 GB lagringsutrymme säljer för 1 499 $, eller 132 $ mer än hela tablettpaketet. Vill du använda en OS X-bärbar dator eller flexibiliteten hos en modulär dator – surfplatta, PC, ritskiffer – iOS-enhet? Du kanske vill ha inbyggd mobil som en annan fördel. Det stöter på 256 GB större iPad Pro till 1 299 dollar eller 1 468 dollar med tangentbordsskydd (och 1 567 dollar med penna).

Vilken någon väljer spelar ingen roll för Apple så länge köpare förblir kunder. Kannibalisering är inte nödvändigtvis en dålig sak. Men konsumtionen av en annan marknad är ganska önskvärd, och det bredare målet är att förse Windows-PC-användare med vilken iPad som helst, oavsett om de ska flyttas eller bytas ut.

Något annat, och detta kan inte överdrivas. Mina jämförelser fokuserar på lagring och ignorerar minne eftersom RAM inte spelar någon roll. Ring mig förvånad. Jag testar 12,9-tums iPad Pro, som har 4 GB minne, tillsammans med mitten av 2015 MBP Retina med 3,1 GHz Intel Core i7-processor och 16 GB RAM. Tabletten innehåller Apples A9X-chip. Subjektivt ser jag ingen prestationsskillnad. Båda känns mycket snabbt. Behöver jag upprepa det?

Apple optimerar iOS för enheter med lägre effekt, med lågt minne och fördelarna med iPad Pro. Detta är bland de viktigaste anledningarna till att jag kan använda surfplattan som min primära dator. Begränsningar är inte lika hårdvara som programvara, med iOS eller appar. Jag kan se varför Apple ställde ut den lilla MacBook för den här veckans nya produktfest och gynnade istället 9,7-tums iPad Pro.

Tim Cook satsar mycket på sin surfplattestrategi efter PC. Kommer iPad att ersätta PC, till och med förskjutning,? Säg det du.

Fotokredit: Äpple

0 Shares