Apples köp av Shazam ska utredas av EU

0 Shares

Shazam på iPhone X

Apples planerade köp av UK-baserade musikigenkänningsapp Shazam för 400 miljoner dollar står inför en utredning av Europeiska kommissionen.

Kommissionen är orolig för att köpet skulle kunna ge Apple en orättvis fördel på grund av tillgången till användardata, och det finns också en oro för att konsumenternas val kan begränsas. Initiala undersökningar visade att Apple kan använda förvärvet för att uppmuntra Shazam-användare att flytta till sina egna streamingtjänster för musik, så kommissionen gör en mer djupgående sond.

Se även:

Europeiska kommissionen inledde sin undersökning: “Tillgång till sådan information kan göra det möjligt för Apple att direkt rikta in sig på sina konkurrents kunder och uppmuntra dem att byta till Apple Music. Som ett resultat kan konkurrerande musikströmningstjänster ställas i en nackdel för konkurrensen.” Undersökningen kommer också att undersöka om Apple kan avbryta remisser från Shazam till Spotify och Deezer.

Margrethe Vestager, EU-kommissionär för konkurrens, säger:

Sättet folk lyssnar på musik har förändrats avsevärt de senaste åren, med fler och fler européer som använder streamingtjänster för musik. Vår utredning syftar till att säkerställa att musikfans kommer att fortsätta att njuta av attraktiva musikströmmingserbjudanden och inte kommer att möta mindre val som ett resultat av den föreslagna sammanslagningen.

Redan i december bekräftade Apple att de köpte Shazam – om än för betydligt mindre än värden på 1 miljard dollar som tidigare hade lagts på företaget.

Bildkredit: BigTunaOnline / Shutterstock

0 Shares