Är Apple iPad Pro för stor? [second in a series]

0 Shares

Apple iPad Pro och Rolling Stone

“Titta upp, waaaaaay upp” är en fras som är bekant för kanadensare i en viss ålder, som såg “The Friendly Giant”. Barnprogrammet sändes från 1958 till 1985 på CBC, som vår TV-antenn tog från det lokala dotterbolaget över gränsen i New Brunswick (jag är från norra Maine). Det finns något med iPad Pro: s enorma storlek som gör att det känns mer som något som Giant skulle använda.

Min fråga den här fina fredagen: Är iPad Pro för stor? För de flesta potentiella köpare är mitt svar otvetydigt ja. Jag ser inte en produkt gjord för majoriteten. Oavsett Apples ambitioner efter PC är iPad Pro mer ett bevis på koncept för framtida byte av bärbar dator. Men för de få – skapare som letar efter större digital duk – erbjuder iPad Pro mycket. För många kommer den första versionen att räkna ut kinks, som att få appplattformen placerad, för efterföljare på massmarknaden. Varning: Om du omfamnar den expansiva surfplattan kan det vara omöjligt att byta till något mindre. Storleken spelar roll, och ibland är större bättre.

(Detta är det andra i en serie som delar mina erfarenheter, observationer och granskning av surfplattan, som jag hoppas kunna använda som min primära dator under hela februari.)

Deft eller Daft?

Under Steve Jobs andra ankomst som VD genomsyrade flera designetiker konsekvent Apple-produkter: Humanisering, beröring som primärt användargränssnitt och miniatyrisering är bland primärerna. Det finns en levande, mänsklig kvalitet att använda Apple-teknik, och du ser det alltför sällan från andra uppfinnare i branschen. iPad Air och mini, tillsammans med iPhone, är intima enheter på grund av hur de svarar på dig och hur du smeker dem med fingertopparna.

Finger-first är en av Apples äldsta designetik och går tillbaka till den ursprungliga Macintosh som lanserades för 32 år sedan. Men touchs roll började utvidgas med lanseringen av klickhjulet iPod i oktober 2001 innan det tog ett stort steg med iPhone i juni 2007. Apple är för besatt av beröring nästan nio år senare, hävdar jag. Touchless, röst-respons interaktion betyder lika mycket och på många sätt mer. iPad Pro är fingervänlig och människoliknande, men jag skulle inte beskriva användarupplevelsen så intim eller uppslukande som den ursprungliga 9,7-tumsfliken eller dess Air-framgångar. Storlek är en viktig anledning.

Konceptuellt påminner iPad Pro mig om Microsofts dåligt född Windows CE för smarta skärmar. Konceptet förvandlade i princip LCD-platt-skärmar, från 10 till 15 tum, till pseudo-pekskärmstabletter. Mira (kodnamnet) misslyckades av många användbarhetsskäl – storleken var den mest förebyggande. Carting runt en PC-skärm, även från den till vardagsrummet var lite meningsfullt 2003 (inte att Microsoft eller dess OEM-partners förstod). Apples överfyllda surfplatta är inte långt borta, med avseende på skärmlandskap men inte höjd eller tjocklek. Som sagt, meningsfull jämförelse stoppar där med avseende på iPad Pro betydligt större nytta, användbarhet och flexibilitet. Jag hänvisar enbart till begreppet att bära runt en stor platta.

Större storlek skjuter mot Apples långa betoning att göra datorenheter mindre. Tänk på Mac-bärbar datorns utveckling för 11,6-tums Air och 12-tums MacBook. Ipods storlek krympte i takt med att låtkapaciteten ökade, vilket kulminerade i den underbara iPod nano som lanserades i september 2005. Mindre än två år senare släppte Apple den första iPhone, som minskade kapaciteten genom att kombinera iPods kärnfunktioner med en telefoni och internetansluten enhet. Visst säljer Apple en 27-tums iMac och en gång erbjöd en 17-tums bärbar dator, men trenden har varit att lägga mer kapacitet i enheter som är mindre skrymmande.

Storlek upp

Den underbara skärmen är 12,9 tum diagonalt, vilket är en marknadsföringsgimmick för att få storleken att verka närmare 12 än till 13. iPad Pro mäter 305,7 x 220,6 x 6,9 mm (12 x 8,68 x 0,27 tum). Den cellulära plus WiFi-varianten, som jag äger, väger 723 gram (1,59 pund), medan fliken som inte är LTE är 10 gram mindre (1,57 pund). Apples smarta tangentbordsskydd gör dock att häftan liknar 12-tums MacBook, som väger 920 gram (2,03 pund).

Tunnhet och lätthet balanserar skärmens expans. Anmärkningsvärt är att iPad Pro är tunnare än iPhone 6s, som är 7,1 mm tjock. När det gäller det en och ett halvt pund, överväga tredje generationens iPad, som samlade för batteriet till 662 gram (1,46 pund). Medan den är tyngre känns Pro lättare på grund av balans, vilket är kännetecknet för bra design – särskilt för saker som hanteras. Digitala kameror med avtagbara linser är bra exempel på konceptet i praktiken.

Fysisk balans är av största vikt. Tänk på bilen du kör till jobbet, aerodynamiken och hur fordonet svänger. En aerodynamiskt obalanserad bil vibrerar eller bränner bränsle snabbare. På samma sätt kommer en obalanserad SLR-kamera att vara klumpig i handen när teleobjektiv är monterade om design inte är balanserad.

För storleken har iPad Pro enastående balans. Det trots den bärbara skärmstorleken i handen. Men surfplattan är lite klumpig att hantera när den är ansluten till Smart Keyboard. Det kan vara besvärligt att öppna sig från lock till stativ, och jag misstänker att vissa människor kan tappa satsen. Förvänta dig fem eller fler sekunder jämfört med omedelbarheten för att öppna ett laptoplock. Som skiffer liknar dock väckning och användning av Pro iPad Air 2. Det går snabbt!

Bildförhållandet 4: 3 känns mer förnuftigt på denna surfplatta än 9,7-tums iPads. I liggande läge, med anslutet tangentbord, är vyn mer expansiv och tillfredsställande än 16: 9 i MacBook Air eller 16:10 i Pro-modellerna. Om Apple vill att den större surfplattan ska ersätta bärbara datorer är skärmens fysiska presentation en kontroll för pluskolumnen.

Användning av porträttläge är en fråga om smak. Vissa människor gillar inte att hålla den större surfplattan. Som sagt, på grund av fantastisk balans, efter fyra dagars användning tröttnar inte armarna som förväntat av att hålla extra vikt. Tänk på Pro som stor tidningsstorlek (varför Rullande sten för jämförande foto) eller liten bildbok. Efter att ha känt att tabletten var för stor förändrades min uppfattning. iPad Air ser suddig, undermått ut, nu. Om du tror att det är en röst för att större ska vara bättre, kanske det är.

Trots iPad Pro: s relativa tunnhet och lätthet ger den totala storleken, formen och bildförhållandet en surfplatta. Sagt annorlunda tilltalar proportionerna i liggande läge kopplat till Smart Keyboard. Hållet i stående orientering är surfplattan för bred, som någon som är överviktig. Nej vänta. Kort, knäböj och alltför bred. De känslomässiga konnotationerna är negativa.

Den stora skärmen, som har en upplösning på 2732 till 2048 med 264 pixlar per tum, är en fantastisk duk för konsumtion och skapande innehåll – mycket mer än Apples mindre alternativ. Denna användningsfördel driver, mer än någonting annat, iPad Pro in i kategorin PC-ersättning. Konstnärer kommer att älska Pencil, som jag kommer att diskutera i ett uppföljningsinlägg som också diskuterar den övergripande appupplevelsen. Fyra dagars användning är alldeles för kort tid för att ordentligt gå igenom ämnet. Men även den här korta tiden ser jag vädjan till kreativa typer. Förbehåll: Om duken inte är för stor kan något ytterligare testning svara på. Vissa artister föredrar kanske iPad Air 3 och Pencil framför Pro för dubbelt breda. Försörjningsbutiker säljer skissdynor i olika storlekar av en anledning. En storlek passar inte alla.

Och en annan kategori: Babyboomers som länge är Apple-lojalister borde hitta den massiva skärmfastigheten bättre för nedsatt syn. Varje företag borde utforma med tanke på den snabbt åldrande befolkningen, och i fallet med etablerade Apple-kunder betyder det pengar att spendera. Startpriset är $ 799 för 32 GB WiFi iPad Pro.

Varför ingen bärbar pekskärm?

Ett sista ämne återstår angående storlek och motivering för att välja den överdimensionerade surfplattan för något ändamål, inklusive PC-byte: Varför finns det ingen Mac-bärbar dator med pekskärm? Mitt svar: iPhone. Apples aktiva iOS-installationsbas är 1 miljard, medan telefonen under fjärde kvartalet 2015 svarade för mer än två tredjedelar av de totala intäkterna. OS X är inte företagets ledande plattform utan iOS, som redan är optimerad för pekskärmar. Det är klokt att Apple ska driva plattformen framåt för PC-liknande verktyg och användbarhet.

Min känsla fyra dagar i: iPad Pro är för de få inte många, men det är ändå en livskraftig och värdefull marknad. Under tiden är enheten proof-of-concept som driver iOS uppåt. Plattformsmognad, eller till och med efterföljare, kan tippa skalorna för massorna.

Glöm inte principen om mindre-är-mer. För många professionella granskare hänger på iPad Pro eller någon annan kontextuell molnansluten enhet för att behöva göra så mycket som en dator för att ersätta den. Självklart inte. Det finns en “tillräckligt bra” tröskel. För många människor är en smartphone tillräckligt med dator, och det är en mer naturlig utveckling för en iOS-användare att gå till iPad Pro än en persondator som kör något operativsystem.

Microsoft har bevisat med Surface Pro att det finns en marknad för en 12-tums enhet som är både surfplatta och PC. Företagets skiffer drar också nytta av ett moget stationärt operativsystem som kan köra många fönsterprogram tillsammans. Från fysisk design och tillhörande balans mellan fördelar anser jag att Surface Pro 4 är överlägsen, något som ett framtida inlägg i denna serie kommer att utforska.

Som sagt, på vissa sätt gör SP4 för mycket och inte tillräckligt. Windows 10-komplexitet och förvirring är större för en pekskärmsflik, medan många av de mest tilltalande eller populära appar som finns tillgängliga för Android eller iOS saknas. Medan jag ser Apples användargränssnitt som trött är det ändå mindre komplext och mer moget med avseende på applikationer än Windows 10.

Kommer jag fortfarande att känna så här om några veckor?

Fotokredit: Joe Wilcox

0 Shares