Är det slutet på linjen för iPad mini?

0 Shares

ipad mini 4 redigerad

Apples världsomspännande utvecklarkonferens startar på måndag, och även om det traditionellt har varit en programvarushow, har det varit rykten om att vi kommer att se en del spännande ny hårdvara i år också.

Vad vi förmodligen inte ser är dock en ny iPad mini. Produkten har inte uppdaterats på ett tag, och enligt insiderrapporter kan de mindre iPad-dagarna väl räknas.

Mot bakgrund av den minskande försäljningen och produktionen av lättare och tunnare iPads verkar Apple inte ha några uppdateringar planerade för iPad mini. Ägarna till dessa enheter kan fortsätta använda dem, men under de närmaste åren kommer bristen på uppdateringar att göra enheterna oförenliga med de senaste apparna. Det är inte klart när denna upphörande kommer att ske, men datumet kommer sannolikt att vara inom de närmaste åren.

Apple har också gjort några andra drag för att eliminera den här enheten från sina led. Det sänkte nyligen priset på iPad mini 4, vilket kan vara ett försök att rensa hyllorna för att göra plats för nya produkter.

Apple har redan stoppat produktionen av iPad mini 2. Det har också gått mer än två år sedan iPad mini 4 släpptes, vilket är en lång tid för Apple att ta innan de uppdaterar sina enheter. En femte version av enheten har inte släppts, och det finns bara rykten om dess möjliga återuppkomst i år.

Apple har också bara reviderat iPad mini ett par gånger under de senaste fem åren, och dessa uppdateringar har varit minimala. Om inte Apple oväntat tillkännager en iPad mini 5 i år, skulle det inte vara förvånande om enheten långsamt försvinner från produktlinjen.

Inget mer behov av iPad mini

Behovet av mini finns helt enkelt inte längre. När mini först utvecklades var den den perfekta mellanlösningen för en stor 9-tums surfplatta och en liten 4-tums iPhone. Men med lanseringen av iPhone 6 Plus, följt ett år senare av iPhone 7 Plus med en skärmstorlek på 5,5 tum, är behovet av en 7,9-tums iPad inte högt upp på människors prioriterade listor.

När du har en enhet med tillräckligt stor skärm för att göra grundläggande surfplattfunktionalitet finns det inte mycket utrymme för en enhet som bara är två tum större än den du har och två tum mindre än den vanliga iPad. Det är vettigt att människor som redan äger de väldigt populära Plus-modellerna på iPhone 6 och 7 inte skulle behöva en iPad mini.

Storlek är inte den enda faktorn här. IPad mini var ett populärt köp eftersom det var mycket billigare än en vanlig iPad. Den dynamiken verkar dock förändras. 9,7-tums iPad kostar från bara $ 329 medan iPad mini 4 säljs för $ 399. Med en låg prislapp och iPhone 7 Plus redan i fickan, skulle du köpa en mini kontra en vanlig surfplatta?

Apple fortsätter sin iPad Pro Line

Trots rykten om att mini är ute genom dörren finns det fortfarande något att se fram emot i iPads rike. På WWDC 2017 har Apple starkt antytt att avtäckten av en ny iPad Pro med en 10,5-tums skärm och mindre ramar. Det ryktas vara mycket likt den 9,7-tums iPad Pro som nyligen släpptes, men något större, lättare och tunnare än någon iPad som vi hittills har sett.

Även om Apple planerar att fasa ut iPad mini har vi åtminstone den nyare, sexigare versionen av iPad för att hålla oss sällskap.

AJ-3Anna Johansson är frilansskribent, forskare och företagskonsult. Anna är kolumnist för Entrepreneur.com, HuffingtonPost.com med mera, och specialiserar sig på entreprenörskap, teknik och sociala medier. Följ henne på Twitter och LinkedIn.

0 Shares