Att ta bort hörlursuttaget från framtida MacBooks skulle vara ett misstag

0 Shares

Apple MacBook hörlursuttag högtalare

Jag kan förstå logiken bakom Apples beslut att ta bort hörlursuttaget från sina senaste iPhones. Vissa människor kanske inte gillar det, men faktum är att utrymmet är till en premie på sådana små enheter. Om en tillverkare kan lägga till meningsfulla funktioner som förbättrar användarupplevelsen genom att släppa hörlursuttaget är det väl värt det – trots att du inte längre kan ladda din iPhone 7 eller iPhone 7 Plus och använda hörlurarna samtidigt utan köpa en dongel.

Men Apple testar vattnet för att se om det kan släppa hörlursuttaget på andra enheter också, eftersom det nu frågar användare av MacBook Pro med Retina-skärm om de “någonsin använder hörlursporten”. Det handlar inte längre om “mod”. Det skulle vara förändring för förändringens skull.

Huvudargumentet för att ta bort hörlursuttaget på en iPhone är att det tar en hel del utrymme, vilket skulle kunna utnyttjas bättre. Och Apple har infört några förändringar jämfört med föregående generation – som ett större batteri, en hemsensor med haptisk återkoppling istället för en klickande knapp, extra högtalare, optisk bildstabilisering eller dubbla kamerainställningar – som är meningsfulla förbättringar som inte ändras de övergripande dimensionerna för iPhone 7 och iPhone 7 Plus jämfört med den gamla generationen.

MacBooks är dock inte iPhones. Människor förväntar sig att ha en viss grad av flexibilitet på bärbara datorer som är lika kraftfulla som MacBook Pro, och det innebär att man kan ansluta olika saker till, som du gissade det, högtalare. Hörlursuttaget på en MacBook Pro är inte bara användbart för att ansluta hörlurar utan också fullfjädrade högtalare.

Du kan ersätta trådbundna hörlurar med trådlösa hörlurar eftersom MacBooks har Bluetooth, och du kan till och med vänja dig vid det faktum att de kommer att medföra en extra kostnad (utöver vad du betalar för en ny MacBook) och kräver laddning. Men om du har rätt högtalare, som jag, vill du verkligen inte hitta lösningar för att fortsätta använda dem.

Apple kunde kasta en adapter i lådan eller komma med någon form av dongel, men det skulle egentligen inte vara allt som behövs med tanke på att MacBooks inte behöver vara så tunna eller rymdutmanade inuti för att gå så långt. För att inte tala om det faktum att du behöver lite tjocklek för att se till att det finns tillräckligt med rörelse i tangentbordet, och se till att du kan passa ett tillräckligt stort batteri under.

Apple har inte undanhållit sig för att ta bort saker som ansågs superpopulära och viktiga tidigare, men det gjorde det för att erbjuda något bättre i gengäld eller för att det fanns ett bättre alternativ tillgängligt. Till exempel är jag säker på att ingen verkligen sörjer förlusten av den inbyggda DVD-spelaren idag, eftersom inte många behöver använda DVD-skivor längre. Du kan betjänas bättre av ett USB-minne, utan tvekan.

Men hörlursuttaget är fortfarande mycket relevant i datorutrymmet, främst för att det finns många användare som har köpt (dyra) högtalarinställningar som kräver att det finns där. Under tiden har tillverkare inte kommit fram till ett bättre alternativ eller känt behov av att göra det, eftersom, som jag sa ovan, är utrymme inte riktigt ett problem på enheter som stationära datorer, bärbara datorer eller till och med surfplattor. Och för att inte tala om att motreaktionen skulle vara enorm.

Kanske kan Apple överraska oss genom att avslöja en MacBook-design så bra att användare kan glömma bristen på hörlursuttag, men personligen tvivlar jag på att det kan hända. Ganska troligt skulle vi titta på en tunnare profil och USB Type-C-portar som få människor kunde använda utan adaptrar. Och jag skulle inte bli förvånad om det också finns en adapter i tillbehörslistan som skulle beröva användarna en port bara så att de kan fortsätta att njuta av sina högtalare.

Realistiskt sett är skrivbordshögtalare inte saker som du vill byta ut. Inom konsumentutrymmet är det inte mycket framsteg – om några – eftersom alla förbättringar länge har ägt rum. Tillverkare lägger till små justeringar här och där för att förbättra sina ljuderbjudanden, men egentligen är deras erbjudanden från idag inte så annorlunda än de som levererades för ett decennium sedan.

En del människor som jag känner, som jag, har köpt högtalare under det senaste decenniet, som fortfarande fungerar bra idag – och de förväntar sig att de kommer att fortsätta arbeta i många år framöver. Jag antar att så är fallet med många MacBook-användare som använder högtalare vid skrivbordet. Apple vet nog hur många av dem det finns, men det spelar ingen roll att antalet är osannolikt.

Om Apple kommer till slutsatsen att det kan komma undan med att tappa hörlursuttaget kommer det förmodligen att vara rätt. Det är inte världens ände. Folk kommer att fortsätta köpa MacBooks, men det skulle utan tvekan vara en förändring till det sämre, inte till det bättre.

0 Shares