Australien stämmer Apple över iPhones som är murade av fel 53

0 Shares

Mobilappar för iPhone-smarttelefoner

I början av förra året började iPhone-användare som uppgraderade till iOS 9 klaga på att deras telefoner “murades” av processen. Ett fel 53 genererades och Apple förklarade att murningen var avsiktlig när det upptäcktes att en iPhone hade varit föremål för reparationer från tredje part. Många människor var missnöjda med detta och Australien stämmer Apple.

Landets vakthund, Australian Competition and Consumer Commission (ACCC), hävdar att konsumenträttigheter kränks. Det står att Apple har bedrivit ”vilseledande eller vilseledande beteende och gjort falska eller vilseledande framställningar mot konsumenter.”

Specifikationerna för fel 53 är att om Apple bestämde att hemnyckeln hade manipulerats, skulle företaget inaktivera iPhone när man uppgraderade iOS som en “säkerhetsåtgärd”. Företaget bad senare om ursäkt och sa att problemet uppstod eftersom det genomförde ett “fabrikstest” och funktionen “inte var avsedd att påverka kunderna.” Detta räcker inte för att blidka den australiensiska vakthunden.

ACCC: s ordförande Rod Sims sa i domstol:

Konsumentgarantirättigheter enligt den australiska konsumentlagen existerar oberoende av tillverkarens garanti och släcks inte bara för att en konsument reparerar varor av tredje part.

Att neka en konsument sina konsumentgarantirättigheter helt enkelt för att de valt en tredjepartsreparatör påverkar inte bara dessa konsumenter utan kan avskräcka andra kunder från att göra informerade val om deras reparationsalternativ, inklusive var de kan erbjudas till lägre kostnad än tillverkaren.

Rättegången avser påföljder och injektioner mot Apple. Företaget har inte kommenterat ärendet.

Fotokredit: Twin Design / Shutterstock.com

0 Shares