Även Microsoft Edge tycker att Daily Mail-webbplatsen är en opålitlig källa till nyheter

0 Shares

Fara: Alternativa fakta

Användare av Microsoft Edge har en ny funktion för att skydda dem från falska nyheter. Android- och iOS-versionerna av Edge-webbläsaren erbjuder nu NewsGuard-integration, varnar när människor besöker opålitliga webbplatser.

Funktionen kanske bara har gått live, men det finns redan några underhållande – eller tilltalande, beroende på din synvinkel – resultat som kommer från den. Det kanske mest anmärkningsvärda är att Daily Mail-webbplatsen, Mail Online, flaggas upp som “vanligtvis inte upprätthåller grundläggande standarder för noggrannhet och ansvar”.

För de flesta som är bekanta med Mail Online kommer sådana varningar inte att överraska. Webbplatsen har, precis som tillhörande tidningar, länge förlöjligats för dålig nyhetstäckning – den lider inte bara av den vanliga förspänningen som är förknippad med någon tidning, utan innehåller ofta berättelser baserade på felaktiga vetenskapliga tolkningar och skrämsel.

Som sådan varnar NewsGuard besökare om att “webbplatsen regelbundet publicerar innehåll som har skadat rykte, orsakat ett stort larm eller utgjort trakasserier eller intrång i integritet”. Det noteras också att Mail Online “har tvingats betala skadestånd i många högprofilerade fall” och betygsätter webbplatsen en av fem för trovärdighet.

I tal med Guardian sa Steve Brill – en av grundarna av NewsGuard:

Vi stavar ganska tydligt i etiketten exakt hur många gånger vi har försökt kontakta dem. Analytikern som skrev den här uppskriften fick någon i telefon som, så snart han hörde vem hon var och var hon ringde ifrån, lade på. Vi skulle gärna höra om de har ett klagomål eller om de ändrar något.

Han tillade att Microsoft inte ska hållas ansvariga för någon betyg som utdelats av NewsGuard: “De kan skylla på oss. Och vi är glada att bli klandrade. Till skillnad från plattformarna är vi glada att vara ansvariga. Vi vill att folk ska spela vår Vi är helt transparenta. Vi är inte en algoritm “.

NewsGuard är inte nytt i sig, men hittills har det bara funnits som ett tillägg. Genom att lägga till den i mobilversioner av Edge, tar Microsoft den falska nyhetskämpen till en bredare publik, även om det är rättvist att säga att antalet personer som använder Mobile Edge är en mycket liten del av webbanvändarna.

Bildkredit: karen roach / Shutterstock

0 Shares