Bara en procent av NHS-trusten har migrerat till Windows 10

0 Shares

Förra året drabbades Storbritanniens National Health Service hårt av WannaCry / WannaCrypt-ransomware-attacken som fortsatte att infektera datorer runt om i världen. Attacken var så dålig att Microsoft tog det oöverträffade steget att lappa Windows XP för att försöka stoppa spridningen av problemet.

Medan man först trodde att NHS-datorer som kör XP var källan till problemet, visade det sig vara Windows 7-system som mest var skyldiga. Datorer som kör Windows 10 var immuna från attacken. Du skulle ha trott, efter att ha gått igenom en sådan hemsk upplevelse, att NHS skulle ha vidtagit åtgärder för att förhindra att det händer igen, men det verkar inte.

SE ÄVEN: Storbritanniens näst största polisstyrka är fortfarande starkt beroende av Windows XP

Enligt forskning från Digital Health Intelligence har bara en procent av de akuta NHS-trusterna helt migrerat till Windows 10 och 74 procent av de akuta trustsna och 76 procent av de mentala hälsoförteckningarna är fortfarande helt beroende av Windows 7, detta trots att Microsoft kommer att sluta stödja det åldrande operativsystemet om två år.

DHI fann att bara 1 procent av de akuta förtroenden och 3 procent av de mentala hälsoförteckningarna har bytt till Windows 10.

Även om tiden tappar hoppas man att NHS kommer att flytta till det nya operativsystemet före tidsfristen i början av 2020.

En NHS Digital-talesman som talade till Digital Health News sa:

NHS Digital arbetar för närvarande med Microsoft och systempartners om hur man bäst kan tillhandahålla en ram för att flytta till Windows 10. Alla efterföljande avtal kommer att utformas för att påskynda utrullning och support av organisationer. Migreringen i sig är dock en lokal aktivitet och NHS-organisationer är alla medvetna om att stöd för programvaran slutar i januari 2020.

NHS, som har 1,7 miljoner anställda – vilket gör den till den femte största arbetsgivaren i världen – står inför många finansieringsfrågor och knarrade verkligen under påfrestningen i vinter. Över en miljon patienter använder den kostnadsfria tjänsten varje dag.

Uppgradering av system till det nya operativsystemet är inte bara ett fall av installation av Windows 10, som US Air Force nyligen fann till sin kostnad.

Fotokredit: Marbury / Shutterstock

0 Shares