Batteribesparande app infekterar över 60 000 Android-enheter

0 Shares

Mobil skadlig kod

Forskare vid RiskIQ har upptäckt en bluffapp som försöker stjäla information och lanserar annonsklickning för att tjäna pengar för bedragarna.

Appen annonseras som batterisparare. Vridningen här är att även om den faktiskt kommer att göra vad den säger och minska batterianvändningen, gör den också mycket otäcka saker.

“Många av de miljontals bedrägerier som vi genomsöker på RiskIQ är relativt enkla, men då och då hittar vi något unikt”, säger forskarna Aaron Inness och Yonathan Klijnsma på företagets blogg. “Vanligtvis pekar bedrägerier på andra webbsidor, men i det här fallet märkte vi en som omdirigerar offer som klickar på Google Play, där de får en skadlig app.”

Infektionen börjar med en online-bedrägeri som säger att en rengöring av enheten kommer att förbättra dess prestanda. Klicka på antingen Installera eller Avbryt för dig till en Play Store-sida för att ladda ner appen. Om du klickar på bakåtknappen på annonssidan skapas en popup för att försöka övertala dig att fortsätta.

När appen har installerats övervakar den verkligen batteristatus och dödar processer som förbrukar mycket energi. Den innehåller dock också en baklucka för annonsklickning och kommer att stjäla information från enheten inklusive IMEI, telefonnummer, telefontyp, varumärke och modell, plats och mer. Det har också förmågan att läsa SMS-meddelanden som hackarna använder för att leverera annonslänkar för appen att klicka på.

Du kan läsa mer om bluffen och se skärmdumpar av den i aktion på RiskIQ-bloggen.

Bildkredit: Paul Michael Hughes / Shutterstock

0 Shares