Bekräftat: Fortnite för Android riskerar spelarnas säkerhet genom att kringgå Google Play

0 Shares

Fortnite-logotyp

Fortnite för Android är en av de mest efterlängtade spellanseringarna på senare tid, men den förestående utgåvan kan visa sig vara något av en säkerhetsmardröm. Efter de senaste rykten har Epic Games bekräftat att Fortnite inte kommer att göras tillgängligt via Google Play Store.

Istället måste användare ladda ner spelet direkt från Fortnite.com – något som innebär att de måste sänka säkerhetsinställningarna för sin telefon genom att tillåta installation av appar från okända källor. Trots säkerhetsriskerna med detta är Epic angelägna om att undvika att betala 30 procent till Google för distribution av Play Store; men hur lång tid innan planen slår tillbaka?

Se även:

Medan vi fortfarande inte vet exakt när Android-versionen av Fortnite kommer att släppas, anses det allmänt vara kopplat till lanseringen av Samsung Galaxy Note9 – och möjligen tillfälligt exklusiv för handenheten.

Men när lanseringen äger rum kommer alla som vill få sin Fortnite-fix inte att hitta vad de letar efter i Play Store. I ett e-postmeddelande till Verge sa Epics vd Tim Sweeney att hans företag “vill ha en direkt relation med våra kunder på alla plattformar där det är möjligt”. Han fortsätter att kritisera nedskärningen som Google tar från försäljning av appar via sin butik:

Butiksskatten på 30 procent är en hög kostnad i en värld där spelutvecklarnas 70 procent måste täcka alla kostnader för att utveckla, driva och stödja sina spel. Det finns en grund för detta på konsolen där det finns enorma investeringar i hårdvara, som ofta säljs under kostnad, och marknadsföringskampanjer i brett partnerskap med utgivare.

Så för att undvika att betala denna avgift kommer Fortnite att göras tillgänglig som direktnedladdning och blivande spelare måste tillåta sina telefoner att installera appar från tredje part från okända källor. Genom att gå den här vägen öppnar Epic upp en stor burk med maskar märkta “Säkerhetsproblem”.

För det första, genom att kräva att användare sänker sina säkerhetsinställningar, öppnar Epic Fortnite-användare för att installera potentiellt skadliga appar som de annars skulle ha skyddats mot. Medan erfarna Android-användare kommer att vara medvetna om säkerhetsriskerna med att använda tredjepartsappar så är det inte fallet för alla. Att lära sig att det finns en outnyttjad ven med spännande programvara där ute, kan många människor lockas till att installera alla slags farliga appar.

För det andra kommer det faktum att Epic har valt att hoppa över Google Play inte att stoppa människor som använder Google Play som sin första anlöpshamn för spelet. Människor som följer teknologinyheterna kommer att vara medvetna om att Fortnite bara görs tillgänglig som direktnedladdning, men de flesta följ inte tekniknyheterna. Efter år med att använda Google Play för att ladda ner alla appar och spel under solen är det bara naturligt att det är här folk kommer att leta efter Fortnite, särskilt när berättelsen om lanseringen börjar spridas. Det är svårt att föreställa sig att en massa falska Fortnite-appar inte kommer att visas i Google Play – precis som det hände med Super Mario Run – och detta kommer att öppna människor för att installera meningslösa, skadliga, ad-laddade crapware.

Men hej … Epic sparar lite pengar, så det är coolt, eller hur?

Sweeney säger att tredjepartsmarknader som Steam redan har visat sig vara framgångsrika:

Vi är övertygade om att Android kommer att bli lika framgångsrikt. Viktigast är att mobila operativsystem i allt högre grad ger robust, behörighetsbaserad säkerhet, vilket gör det möjligt för användare att välja vad varje app får göra: spara filer; komma åt mikrofonen; komma åt dina kontakter. Enligt vår åsikt är det så som alla dator- och smarttelefonplattformar ska ge säkerhet, snarare än att anförtro en monopolappbutik som domare för vilken programvaruanvändare får få.

Sweeney kan försöka rättfärdiga Epics beslut så mycket han vill – det går inte att komma bort från det faktum att det är ett drag som riskerar människor.

Bildkredit: Rokas Tenys / Shutterstock

0 Shares