Brexit: kritik ökar mot Android-appen för att ansöka om fast status

0 Shares

Europeiska flaggan och unionens flagga med Android-logotyp

Ett antal brittiska och europeiska politiker har skrivit till den brittiska inrikesministern Sajid Javid för att klaga på regeringens EU-mobilapp.

Appen skapades för att göra det möjligt för EU-medborgare att ansöka om “bosatt status” i Storbritannien i kölvattnet av omröstningen i folkomröstningen som började Brexit-processen. Regeringen anklagas för “digital diskriminering” eftersom appen endast är tillgänglig för Android-enheter – och bara relativt moderna. iPhone-användare har utelämnats i kylan, liksom de med äldre Android-telefoner, vilket ökar den stress och oro som redan omger Brexit.

Totalt har 71 parlamentsledamöter undertecknat det öppna brevet som säger att den brittiska regeringen lägger onödiga hinder i vägen för EU-medborgare som bor i landet som redan känner sig fördrivna av Brexit.

EU Exit-appen har funnits i ett antal veckor nu, men till att börja med var endast ett urval av användare i vissa jobb inbjudna att använda den som en del av en testperiod. Från och med den 21 januari har det gjorts tillgängligt för alla att använda för att göra sin ansökan om fast status vilket innebär att miljontals EU-medborgare först förstår den begränsning som endast gäller Android.

Appen gör det möjligt för människor att bekräfta sin identitet genom att ladda upp en selfie och ett foto av sitt ID-kort, samt använda NFC för att dela biometriska data från passet. När Brexit-datumet den 29 mars snart närmar sig finns det en växande känsla av panik bland EU-medborgare i Storbritannien om exakt var de kommer att stå när Storbritannien lämnar EU. Den brittiska regeringen har gjort många påståenden om att EU-medborgare är välkomna i Storbritannien, men förvirringen om hela Brexit-processen, en förvirrad process för att ansöka om medborgarskap, bosatt status och uppehållstillstånd, kombinerat med problemupplevelsen från “Windrush-generationen” har skapade en känsla av oro och misstro. Den enda Android-statusen för mobilappen har inte hjälpt situationen.

I brevet till Javid säger politiker:

Efter Windrush-skandalen är allmänheten medveten om administrativa hinder och svårigheter i vårt immigrationssystem. Systemet med fast status för EU-medborgare får inte plågas av allmän misstro. Men detta operativsystemsvårighet ger inte det förtroende som allmänheten, våra EU-vänner och parlamentariker behöver.

Medan EU Exit-appen inte är det enda sättet att ansöka om fast status, är alternativet att resa till ett av endast 13 centra runt Storbritannien – inklusive bara ett som betjänar hela Skottland – för att identifiera verifiering. Som rapporterats av Guardian är Labour-parlamentsledamoten Luke Pollard mycket kritisk mot regeringens hantering av situationen:

Att lova att det kommer att vara OK i framtiden ger inte våra EU-vänner den säkerhet eller förtroende de behöver. Ministrar rullar ut ett system som orsakar nöd och oro. Det borde ha varit rätt för varje EU-medborgare från det att programmet lanserades. De borde inte behöva vänta på den dag vi lämnar EU för att ha ett system som fungerar ordentligt.

Pollard är bara en av många politiker som har kontaktats av allmänheten som har funnit att de inte har kunnat använda appen eftersom de inte har en kompatibel telefon. Även om det är möjligt att använda någon annans telefon för att slutföra identitetsverifieringsprocessen är det inte något som alla är bekväma med.

Bildkredit: rfranca / Shutterstock

0 Shares