De bästa nya funktionerna i macOS Sierra

0 Shares

macOS Sierra

Apple har officiellt släppt macOS Sierra, den senaste versionen av sitt Mac-operativsystem. Precis som de senaste föregångarna är den tillgänglig gratis. Men till skillnad från någon av de större utgåvorna som introducerades sedan 2001, bär den inte längre OS X-namnet, eftersom Apple vill anpassa det till sina andra konsumentinriktade operativsystem.

Så det kallas macOS Sierra och inte OS X 10.12 Sierra. Betyder det att det är ett helt nytt operativsystem under? Nej. Vad Apple har gjort är att förbättra OS X 10.11 El Capitan genom att lägga till ett betydande antal ändringar som bör hålla Mac-användare nöjda i ytterligare ett år. Användarupplevelsen har inte ändrats dramatiskt, även om det finns några ganska spännande saker i macOS Sierra.

Hej Siri

Siri har äntligen landat på Mac-datorer. Det är den största nya funktionen i macOS Sierra, och om du har litat på röstassistenten på din iPhone kommer du förmodligen att vilja utnyttja den också här. Listan över saker som Siri kan göra är ganska lik vad du har varit van vid på iOS, så du kan förvänta dig att ha ungefär samma användarupplevelse.

Om du frågar Siri vad den kan göra, visar den en lista med saker som du kan be den göra, som inkluderar att öppna appar, meddelandekontakter, ändra systeminställningar, visa väderinformation och så vidare. Men det är inte så avancerat som du kanske gillar, eftersom vissa frågor fortfarande besvaras med webbsökningar, det vet inte alltid hur man ska hantera uppföljningsfrågor, det ger svar på frågor du inte ställde etc.

Siri är lätt att kalla. Du kan klicka på ikonen i menyraden, bredvid Spotlight eller den i Dock för att ta upp den, men du kan också trycka på kommando- och mellanslagstangenterna samtidigt för att starta röstassistenten. När Siri tänds kommer ljudet i appar att stängas av så att du kan höra det och fråga det.

Bättre iCloud-integration

En av de första sakerna du kommer att märka när du använder macOS Sierra är att det som finns på skrivbordet nu automatiskt laddas upp till iCloud. Detta ger dig fördelen att bland annat säkerhetskopiera skärmdumpar automatiskt. Samma sak gäller saker som är lagrade i dokumentmappen.

Kopiera och klistra in du har väntat på

Den här funktionen riktar sig till iOS-användare, som nu kan kopiera och klistra in objekt mellan en Mac och en iPhone eller iPad. Om du till exempel väljer text på din iPhone kommer du att kunna öppna ett Word-dokument på din Mac för att klistra in det. Det är en del av Continuity.

Apple Watch har nyckeln …

… för att låsa upp din Mac. Alternativet att låsa upp din Mac med din Apple Watch finns under Säkerhet och sekretess. Det är en bekvämlighetsfunktion som låter dig använda ett starkt lösenord för att låsa upp din Mac utan att behöva gå igenom besväret med att skriva in den varje gång du vill använda den.

Jag bör notera att om du inte har en Apple Watch kan du fortfarande prova olika appar, som Tether, för att få samma effekt med en iOS-telefon. Detta förlitar sig också på Bluetooth för att ta reda på om du är nära din Mac, och om så är fallet kommer det att hantera autentiseringen för dina räkning. Det finns dock en större chans att förlora eller förlägga en smartphone än en smartwatch, så kom ihåg det.

Meddelandeändringar

Apple har justerat meddelandecentret och hur aviseringar visas på din Mac i macOS Sierra, vilket ger möjligheten att fästa vissa saker från Siri och ger meddelanden ett iOS 10-utseende. Widgetarna uppdateras också för att matcha iOS 10.

Vad Apple inte har gjort är att ändra temat för meddelandecentret och aviseringar för att matcha systeminställningen (mörk eller ljus), så om du har ställt in macOS Sierra med det mörka temat har meddelandecentret och meddelandena du får fortfarande standardfärger.

Förbättrade standardappar

MacOS Sierra-uppdatering påverkar också de inbyggda apparna. Bland de appar som har förbättrats är Apple Music, Kontakter, Mail, Meddelanden, Anteckningar, Foton och Safari (det blir Apple Pay-integration, som den stora höjdpunkten). Det finns en app som har tagits bort, och det är Game Center. Det är dock osannolikt att du missar det.

Enheter som stöds

Om du ännu inte har uppgraderat till macOS Sierra bör du veta att det nya operativsystemet har tappat stöd för vissa äldre enheter. Den är kompatibel med följande Mac-datorer:

slutet av 2009 och nyare iMac 2010 och nyare Mac mini 2010 och nyare Mac Pro sen 2009 och nyare MacBook 2010 och nyare MacBook Air 2010 och nyare MacBook Pro

Hur man får det?

Om du har en Mac som stöds kan du hämta macOS Sierra från App Store och uppdatera direkt. Du kan enkelt skapa en startbar USB-enhet om du vill utföra en ren installation.

0 Shares