Debunked: Apple saktar ner äldre iPhones för att uppmuntra till uppgraderingar

0 Shares

iPhone-lineup

Med lanseringen av iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X och iOS 11 återuppstod ett ihållande rykte. Det har länge spekulerats i att Apple medvetet saktar ner äldre iPhones i ett försök att uppmuntra människor att uppgradera till de senaste modellerna.

Jämförelseföretaget Futuremark konstaterar att runt lanseringen av de nya iPhonerna skedde en kraftig ökning av Googles sökningar efter “iPhone långsam” – men är människors rädsla faktiskt baserad på någonting? Futuremark är i exakt rätt arbetslinje för att sätta rekordet, och dess testresultat talar verkligen för sig själva.

Se även:

Sedan 2016 har benchmarkingföretaget samlat information om iOS 9, iOS 10 och iOS 11 på sju olika iPhone-modeller. Totalt finns det mer än 100 000 bitar av data och test utfördes med 3DMark Sling Shot Extreme Graphics och 3DMark Sling Shot Extreme Physics-tester. Resultaten visar att iPhone 5s GPU- och CPU-prestanda har förblivit konstant med varje uppgradering, förutom mycket mindre variationer.

När det gäller iPhone 6, iPhone 6s och iPhone 7 är historien ganska lik. Futuremark säger:

GPU-prestanda har förblivit konsekvent i iOS-versioner med endast mindre variationer.

Graferna för CPU-prestanda visar en mycket liten nedgång i prestanda över tiden – möjligen på grund av mindre iOS-uppdateringar eller andra faktorer – men en användare skulle sannolikt inte märka denna lilla skillnad i daglig användning.

iphone-5s-riktmärke

Så, vad är förklaringen till ökningen i sökningar relaterade till iPhone-avmattning? Är människor paranoida?

Futuremark föreslår att det finns en del av den faktiska prestandanedbrytningen på grund av brist på appoptimering, men det finns också FOMO-effekten (Fear of Missing Out):

Våra benchmarkingdata visar att, i stället för att avsiktligt försämra prestandan hos äldre modeller, gör Apple faktiskt ett bra jobb med att stödja sina äldre enheter med regelbundna uppdateringar som upprätthåller en jämn prestanda i iOS-versioner.

Som sagt, det finns några faktorer som kan påverka människors uppfattning om prestanda efter att ha uppdaterat en äldre enhet med en nyare version av iOS. En uppdatering kan lägga till nya funktioner som använder fler resurser eller kräver mer processorkraft. Nya appar som utvecklats för de senaste modellerna kanske inte fungerar lika smidigt på äldre enheter. Omvänt kan appar som är utformade för en tidigare version av iOS kanske inte dra full nytta av optimeringar i den senaste versionen. Och sedan finns det alltid den psykologiska effekten av att veta att det finns en ny och förbättrad modell tillgänglig, som kan göra att din egen enhet verkar föråldrad.

Kolla in Futuremarks fullständiga resultat på sin webbplats.

0 Shares