Den höga kostnaden för att INTE köpa Apple

0 Shares

Apple vinner

Kalla mig en billigskate, men jag har alltid varit lite snål när det gäller att spendera på teknik. Kanske är det alla de åren som testats och granskats av hårdvara för otaliga publikationer (och paraden av gratis “utökade låntagare” jag fick). Eller kanske är det min insiderkunskap om tekniska trender som får mig att tveka att betala högsta dollar för något jag vet kommer att vara föråldrat inom ett år. Men oavsett motiv har jag ständigt motstått “uppmaningen att sprida” på högt profilerade teknologiprodukter.

Fall i punkt: Apple. När den ursprungliga iPhone kom ut, avfärdade jag den som en leksak och fastnade med min funktionstelefon. Och när iPad debuterade ignorerade jag surfplattansektorn helt i nästan två år innan jag investerade i vad jag tyckte var en tekniskt överlägsen (och vid den tiden kraftigt nedsatt) Blackberry Playbook.

Senare, när det var dags att utrusta ett skolprojekt som jag arbetade med med surfplattor, undvek jag den då allestädes närvarande allvarliga iPad 2 till förmån för ett mycket billigare (igen, på grund av kraftig rabatt) sortiment av Acer Iconia-tabletter som kör Android . Och när jag äntligen bestämde mig för att det var dags att skaffa mig (och senare mina tonåriga barn) smartphones, gick jag igen med el-cheapo-alternativen: En Samsung Galaxy Avant för mig; Alcatel One Touch Fierce XL “phablets” för barnen.

I varje fall sparade jag stora pengar jämfört med att köpa motsvarande Apple-produkter. Playbook kostade mig under $ 250, mot över $ 500 för en iPad på nybörjarnivå. Acer-tabletterna hade för mindre än $ 200 per eBay. Och både Samsung Galaxy Avant och Alcatel One Touch-telefoner kostar mindre än $ 100 per enhet via den lokala Metro PCS-butiken.

Men dolda i de rabatterade priserna var bokstavligen tusentals dollar frustration och köparens ånger. Ta till exempel Playbook. När jag först köpte den lovade Research in Motion (RIM) en gratis uppgradering till sitt “fantastiska nya BlackBerry 10” -system. Eventuella brister med den aktuella produkten (t.ex. ingen e-postklient, ingen Skype, några vanliga appar att prata om) skulle rättas till när “BB10” skickades nästa år.

Naturligtvis var allt varm luft. Som någon som känner till Playbook-debaklet kommer att berätta för dig, skruvade RIM (senare ombetalt som helt enkelt “BlackBerry”) över hela Playbook-kundbasen genom att släppa BB10-stöd för enheten mindre än 18 månader efter att Playbook hade debuterat. I ett nötskal lämnade det sina kunder strandade på en snabbt sjunkande ö utan migrationsväg och ett obskyrt operativsystem som ingen utvecklade för. Det var möjligen den värsta teknikinvestering jag någonsin gjort.

Jag gick något bättre med Acer-tabletterna. Iconia A200: erna var välbyggda, hållbara och höll sig väl mot missbruk som utförts av en rad medelstudenter och gymnasieelever. Men precis som RIM och Playbook slutade Acer snart att uppdatera sin produkt när det blev klart att det aldrig skulle bli kommersiellt framgångsrikt. Detta gav mig ett datalaboratorium fullt av surfplattor som körde Android 4.0 “Ice Cream Sandwich” på åldrande NVidia Tegra 2-processorer.

Det var en kombination som gjorde dem oförmögna att köra många nyare appar (t.ex. Microsoft Office för Android). Och medan jag lyckades uppgradera några av Iconias med en “homebrew” -version av Android 4.4.4 “KitKat”, introducerade denna ändring sin egen uppsättning problem (slumpmässiga buggar, instabiliteter) medan de fortfarande inte löste kompatibilitetsproblemen. Så småningom var vi tvungna att kasta mycket av dem och gå i en annan riktning.

Samsung Galaxy Avant visade sig vara något av en blandad påse. Först var det fantastiskt. Prestanda var tillräcklig och LTE-hastigheterna (åtminstone i USA) var utmärkta. Men innan lång tid startade “el cheapo tax” in. Först avstod Samsung från sitt löfte om att uppgradera enheten till Android 5.0 “Lollipop” (Avant levererades med Android 4.4.2 “KitKat” 2014). Sedan tappade företaget stödet för produkten helt och hållet – detta, knappt sex månader efter införandet.

Återigen tittade jag på “homebrew” -gruppen för alternativ och kunde uppdatera enheten till ett Android Open Kang Project (AOKP) -implementering av Android 4.4.4. Men kombinationen av dålig försäljning (och därmed ett litet samhälle), ett trångt drivrutinträd för hårdvara (många icke-standardkomponenter) och otydliga “homebrew” -utvecklare (lägg aldrig ditt hopp till killar med skärmnamn som “dfuse”) menade att det var så långt jag fick. My Avant är nu tre OS-generationer bakom tiden och listan över olösta buggar och nyligen upptäckta inkompatibiliteter växer dagligen.

Vad sägs om de Alcatel “phablets” som jag köpte för barnen? De fungerade bra i USA, men när vi väl tog dem utomlands till vårt hem på Mauritius upptäckte vi nackdelen med att köpa en $ 59,00 smartphone från en trådlös rabattleverantör: Brist på frekvensstöd. Eftersom de lokala Orange- och Emtel-nätverken använder mindre vanliga 3G- och LTE-band, sitter båda enheterna fast vid 2G-hastigheter (även min Avant sitter fast på “HSPA +” här). Naturligtvis är jag inte den mest populära personen i mina barns liv just nu.

Moralen i denna berättelse är att jag, genom att försöka undvika “Apple Tax”, slutade “kosta” mig mer när det gäller användar frustration och övergivna produkter. I varje steg i min mobila enhetsodyssey hade jag haft det bättre om jag bara hade köpt Apple. En iPad 2 istället för Playbook. Fler iPad 2s istället för Iconia-surfplattorna. En iPhone 5s istället för Galaxy Avant. Och kanske några renoverade iPhones för barnen.

Visst, jag sparade lite pengar i förväg. Men jag slutade också med massor av värdelös, deprecierande skräp. Mycket av det jag köpte är nu nästan värdelöst på återförsäljningsmarknaden. Däremot, när dessa iPad 2s blev daterade kunde jag enkelt ha laddat ner dem på eBay till ett anständigt pris. Och även en begagnad iPhone 5s är fortfarande önskvärd för många budgetmedvetna Apple-köpare – uppåten med att investera i ett “ambitiöst” varumärke.

Lyckligtvis har jag lärt mig min lektion. Nästa gång jag köper telefoner till mina barn blir det iPhones. Ditto för frun och eventuella framtida surfplattaköp (ja, jag fick henne också en Playbook – stort misstag). Och även om jag inte kunde få mig att köpa Apple när jag gick och handlade om min åldrande Galaxy Avants ersättare (jag skyller på “fruktallergier”), ökade jag min budget avsevärt. Istället för att köpa en annan av Samsungs budgetvänliga low-end-modeller bestämde jag mig för att sprida på en förstklassig Galaxy S7.

För i slutet av dagen “får du verkligen vad du betalar för”. Och jag räknar med att betala toppdollar i förväg undviker jag de många dolda kostnaderna för att köpa billigt. När allt kommer omkring, när du spenderar den här typen av pengar på en avancerad elektronikanordning från en etablerad, respekterad leverantör, vad är det värsta som kan hända?

Bildkredit: Michele Paccione / Shutterstock

0 Shares