Det finns något du borde veta om 12,9-tums iPad Pro [seventh in a series]

0 Shares

iPad Pro B&W

Den 3 april 2016 markerar den första dagen att jag verkligen kunde använda Apples överdimensionerade surfplatta för att byta ut min bärbara dator. Men jag var tvungen att spendera ytterligare $ 84 innan skatt i Kalifornien för att göra det. Gadgetgranskare som säger att iPad Pro inte kan vara din dator har fel. Appar, prestanda och verktyg finns där. Den som skapar innehåll bör betrakta den här enheten som komplimang till eller ersättning för en befintlig dator. Problemet med 12,9-tums iPad Pro är inte vad den kan göra utan hur mycket det kostar att montera det du behöver. Detta kit är långt ifrån budgetvänligt, vilket också kan sägas om Microsofts konkurrerande Surface Pro 4.

Jag startade min iPad Pro-vistelse på Groundhog Day och planerade att använda enheten som min primära dator i 30 dagar. Målet: Apples VD Tim Cook säger att den stora ass-surfplattan kan ersätta en persondator, jag vill se om han har rätt. Experimentet är inte min första resa så här. Jag försökte något liknande under sommaren 2011 med en av de första Chromebooks. Vägen var en återvändsgränd. Men våren 2012, när nya kommersiella modeller släpptes, började jag på vägen igen och såg aldrig tillbaka. Googles Chromebook Pixel LS var min huvuddator innan jag antog iPad-livsstilen.

Pengar honung

Tablettens största tillbehör som ersättning av bärbara datorer är inte appar, hårdvara eller operativsystem utan laddningssystemet. Den 12 watt tegelsten som Apple levererar i lådan är otillräcklig. Batterilivslängden är utmärkt och tillräckligt för att hålla en arbetsdag för vanliga uppgifter, men laddning tar lång tid. Mer förvirrande, du kan inte riktigt använda iPad Pro och ladda samtidigt; det finns inte tillräckligt med juice. En Apple Store-specialist erkände nyligen problemet och noterade att skärmmodeller ofta tömmer batteriet även när det är inkopplat.

Men det finns en fix. Förra månaden släppte företaget en blixt-till-USB-C-adapter som låter iPad Pro ladda med 12-tums MacBooks 29-watt tegel, och övergången gör en enorm skillnad. I mina tester laddas batteriet på mindre än hälften av tiden – jämförbart med min erfarenhet av MacBook Pro. Tabletten laddas också tillräckligt när den används, som du kan förvänta dig med alla bärbara datorer. Men för att få det verktyget betalar du extra: $ 49 för tegelstenen och antingen $ 25 eller $ 35 för kabeln, beroende på längd (1 respektive 2 meter). De flesta användare vill ha den längre sladden, som är jämförbar med den de redan har.

Den extra kostnaden leder till prisekvationen och där matematiken lägger till för vissa köpare men inte för många andra. Den övergripande satsen är dyr. Värdet finns där, och på denna punkt håller jag inte med de flesta andra granskare. Med detta sagt kan prisvänliga kunder få lika mycket eller mer datafördelar någon annanstans genom att spendera mycket mindre.

Förra månaden släppte Apple en andra iPad Pro som har samma skärm som Air 2—9,7 tum. Jag testar också en av dessa och med ett liknande mål som den större modellen; se vilken roll den kan inta tillsammans med eller istället för en bärbar dator. Förhandsgranska reaktion: Ganska bra kit. Med den nya modellens tillgänglighet varierar nu Pro-linjen från 599 $ till 1 229 $. Det är avancerade modeller som är mer lämpliga för jämförelse med en bärbar dator; för pris och prestanda.

128 GB och 256 GB WiFi-konfigurationer är $ 949 respektive $ 1.099. Att lägga till mobilradio hoppar priserna till 1 079 dollar och 1 229 dollar. Pennor och tangentbord lägger till $ 99 och $ 169 till satsens kostnad, och glöm inte 29-watts laddare och kabel. Lägg till det och toppmodellen kör $ 1 581 eller 1 451 $ utan LTE. Som jämförelse är 13,3-tums MacBook Pro Retina-skärm med 256 GB lagring $ 1499. Skärmupplösningen är lik, men det finns ingen pekskärm, mobilradio eller penna (t.ex. penna).

Modularitet är en fördel, men det kommer med ett högre pris som också gäller Surface Pro 4, vilken skärm är 12,3 tum. Från Microsoft Store säljer 256 GB WiFi-konfiguration med i5-processor för 1 299 USD och inkluderar pennan. Typ Cover-tangentbord lägger till $ 129,99 till priset, eller $ 159,99 med fingeravtrycksläsare (vilket är mer jämförbart med iPad Pro). Den slutliga kostnaden uppgår till antingen 1 428,99 dollar eller 1 458,99 dollar.

Ingen av dessa enheter är exakt billiga för det angivna verktyget. Microsoft Store säljer ett brett urval av Windows 10-bärbara datorer med pekskärmar och 256 GB SSD-enheter för under $ 1000; många går för mindre än 800 dollar. Urvalet är ännu bredare från Amazon. Medan Windows-användare kan välja modeller med pekskärm till de flesta större prispunkter, får Mac-köpare ingenting. IPad Pro är det enda alternativet för beröring på en bärbar dator.

Äpplen och apelsiner

Lägg märke till att mina jämförelser fokuserar på lagring och även skärmstorlek och upplösning – 12,3 tum och 2736 x 1824 upplösning för Surface Pro 4; 12,9 tum och 2732 x 2048 för iPad Pro; 13,3 tum och 2560 x 1600 för MBP Retina. Processor och RAM ignoreras medvetet, för i min testning är jämförelse meningslös – även med riktmärken. iPad Pro: s A9X-chip och 4 GB RAM levererar subjektivt fantastisk prestanda i den dagliga användningen. Det finns ingen märkbar fördröjning jämfört med min Chromebook LS eller MacBook Pro Retina Display, som båda innehåller i7-processorer och 16 GB RAM. Den större iPad Pro ger Apple tillbaka till PowerPC-eran, när jämförelse med Intel-chips bokstavligen var äpplen till apelsiner.

Modulär design, kraftfull prestanda och överflödiga appar sätter iPad Pro i datorers utbytesområde. Men du betalar för lyxen. Vem ska det vara? Penntryckare kommer att älska den fina kontrollritningen eller anteckningen. Jag är ingen konstnär och ändå ser jag de nyanser som ges; penna-till-papper-liknande. Innehållsskapande är ibland frustrerande på grund av filsystemet eller bristen på meningsfull direkt tillgång till det. Ändå öppnar tangenter, pennan och pekskärm mycket kontroll för att till exempel redigera foton eller videor och skapa dokument.

Tangentbordet är härligt. Det är för mig, jag kan inte säga åt dig. Som uttrycks i tidigare avdelningar i denna serie hittar mina fingrar tangenterna genom att trycka mer exakt än något annat tangentbord, lyhördhet och resor är utmärkta. Det finns bara en vinkel för skärmen när du använder Apples tangentbordsskydd och det är perfekt för mig. Jag är en kort kille; 1,68 meter lång (5 fot 6 tum). Jag sitter tillräckligt lågt på skärmen utan att släpa mig medan jag är tillräckligt jämn med knapparna för att exakt skriva. Men jag undrar om högre folk. Sedan är Tim Cook 1,9 meter lång. Om Apples VD inte torn över riggen så att vinkeln är dålig, kanske de flesta vem som helst kan använda märkespaketet bekvämt. Ändå ger en billig bärbar dator eller Surface Pro 4 större flexibilitetsjusteringsvinkel på skärmen.

Till min förvåning sitter iPad Pro bekvämt i mitt knä för att skriva utan att tippa. Jag förväntade mig topsy-turvy, vilket skulle vara en affärsbrytare för att byta ut en bärbar dator. Jag misstänker, och någon kan korrigera mig, att Apples envinkelplacering i tangentbordet som hållare bibehåller balans när enheten används utanför skrivbordet och i knäet.

I en framtida del kommer jag att diskutera appupplevelsen och förklara varför den är förvånansvärt bra för de flesta behov, men inte alls. Apple News är en mördare app konsumtion. Sedan finns det Pennan och vad du gör med den.

Återgår till ämnet kostnad, och vad du får, jag är förvånad över att Apple levererar en sådan tuff laddningssten med iPad Pro. Från ungefär 10 procents nivå tar laddningen ofta så länge som 6 timmar om du lägger tabletten åt sidan. MacBook 29-watt tegelstenar drar tillbaka tiden till under 3 timmar, vilket är tillräckligt bra. Fördelar kanske, men köpare som investerar så mycket i satsen borde inte behöva spendera ytterligare $ 74 till $ 84 för att få vad Cook hävdar är möjligt: ​​Tablet som ersätter en bärbar dator.

Detta inlägg är sjunde i en serie; Del ett, två, tre, fyra, fem och sex.

Fotokredit: Joe Wilcox

0 Shares