Det hemliga livet för avvecklade appar

0 Shares

Smartphone-appar

När en bok är slut för tryck dyker utgivarna inte runt och tar bort gamla kopior från dina hyllor. På samma sätt, när en app avbryts kan den tas bort från appbutikerna men fortsätter att dröja kvar på användarnas enheter.

Mobilsäkerhetsföretaget Wandera har tittat på vad som händer med dessa med en analys av sex månaders appar som togs bort från appbutikerna, tillsammans med appar som installerades på kundenheter före sexmånadersperioden och , därefter borttagen.

Det finner produktivitetskonton för den högsta andelen (38,7 procent) av dessa appar, med spelkategorin hård på klackarna med 30,3 procent av de totala analyserade apparna. Livsstilsappar ligger 14,1 procent bakom.

För slutanvändare kan avvecklade appar vara ett problem. Om du till exempel har en app du använder regelbundet, men när du köper en ny telefon går du till appbutiken för att ladda ner den och inser att den inte är tillgänglig längre.

Detta är dubbelt frustrerande om det är en du har betalat för. Naturligtvis kan Android- och iOS-användare säkerhetskopiera appar så även om de hämtas från Google Play Store eller Apple App Store är det fortfarande möjligt att återställa appen från din tidigare telefons säkerhetskopia. Det finns dock ingen garanti för att appen fungerar korrekt.

Som rapportens författare noterar, “En app som inte längre är tillgänglig från respektive appbutik är en app som inte längre kan uppdateras för att ta itu med buggar eller sårbarheter. Det betyder att de nu har en främsta position för att utnyttjas av hackare erbjuder falska uppdateringar eller riktar sig mot kända sårbarheter som aldrig har korrigerats. Dessa appar kan fortsätta flyttas över från enhet till enhet via iCloud eller andra säkerhetskopior långt efter att de har tagits bort från appbutikerna.

Du kan läsa mer på Wandera-webbplatsen.

Fotokredit: Twin Design / Shutterstock.com

0 Shares