Du kan inte ha Google-appar på din Huawei-telefon eftersom Donald Trump säger det

0 Shares

Huawei

Om du har en Huawei-telefon som lanserades efter 16 maj förra året måste du leva utan Google-appen som Gmail, YouTube och Google Maps – även Play Store.

Huawei kallas kollektivt Google Mobile Services och får inte licens från Google för att använda sin programvara. I ett inlägg på sin supportwebbplats har Google avslöjat mer om vad som händer och rekommenderar människor att kringgå förbudet genom att ladda appar i sidled.

Se även:

Begränsningarna finns på Huawei-användare eftersom den amerikanska regeringen placerade Huawei på sin enhetslista. Alla företag i USA, inklusive Google, har förbjudits att ha affärer med något företag som visas i den här listan. Google förklarar att detta innebär att det “är förbjudet att arbeta med Huawei på nya enhetsmodeller eller tillhandahålla Googles appar inklusive Gmail, Maps, YouTube, Play Store och andra för förladdning eller nedladdning på dessa enheter”.

I ett inlägg som förklarar vad som händer säger Google:

Vårt fokus har varit att skydda Googles användares säkerhet på miljontals befintliga Huawei-enheter runt om i världen. Vi har fortsatt att arbeta med Huawei, i enlighet med statliga bestämmelser, för att tillhandahålla säkerhetsuppdateringar och uppdateringar av Googles appar och tjänster på befintliga enheter, och vi kommer att fortsätta att göra det så länge det är tillåtet. För att vara tydlig: amerikansk lag tillåter för närvarande Google att bara arbeta med Huawei på enhetsmodeller som är tillgängliga för allmänheten den 16 maj 2019 eller före.

Vi har fortsatt att få ett antal frågor om nya Huawei-enheter (t.ex. nya modeller som lanseras nu eller tidigare modeller som lanserades efter 16 maj 2019 men nu blir tillgängliga i nya regioner i världen) och om Googles appar och tjänster kan användas på dessa enheter. Vi ville ge tydlig vägledning till dem som ställer dessa viktiga frågor.

Företaget tillägger med förstärkt betoning: “På grund av statliga begränsningar är Googles appar och tjänster inte tillgängliga för för- eller sidladdning på nya Huawei-enheter”.

Android & Play juridisk chef, Tristan Ostrowski, skriver:

För att skydda användardataintegritet, säkerhet och skydda den totala upplevelsen är Google Play Butik, Google Play Protect och Googles kärnappar (inklusive Gmail, YouTube, Maps och andra) endast tillgängliga på Play Protect-certifierade enheter.

Play Protect-certifierade enheter genomgår en noggrann säkerhetsgranskning och kompatibilitetsprovningsprocess, utförd av Google, för att säkerställa att användardata och appinformation hålls säkra. De kommer också från fabriken med vår programvara Google Play Protect, som ger skydd mot att enheten äventyras.

Detta har varit vårt långvariga tillvägagångssätt för användarsäkerhet och integritet och tillämpas konsekvent i alla enhetstillverkare.

På grund av de regeringsbegränsningar som beskrivs ovan har nya Huawei-enhetsmodeller som gjorts tillgängliga för allmänheten efter 16 maj 2019 inte kunnat gå igenom denna säkerhetsprocess och inte heller kommer Play Protect att vara förinstallerat. Som ett resultat betraktas de som “ocertifierade” och kommer inte att kunna använda Googles appar och tjänster.

Dessutom kommer sidladdade Google-appar inte att fungera tillförlitligt eftersom vi inte tillåter att dessa tjänster körs på icke-certifierade enheter där säkerheten kan äventyras. Sideladdning av Googles appar medför också en hög risk att installera en app som har ändrats eller manipulerats på sätt som kan äventyra användarsäkerheten.

För att kontrollera om din enhet är certifierad, öppna Google Play Store-appen på din Android-telefon, tryck på “Meny” och leta efter “Inställningar”. Du kommer att se om din enhet är certifierad under “Play Protect-certifiering”.

Det är inte klart när – eller, faktiskt om – Huawei kommer att tas bort från enhetslistan, men tills det händer är det bara telefoner från före den 16 maj 2019 som kommer att stödjas av Google.

Bildkredit: Krodz / Shutterstock

0 Shares