Du kanske är glad över Microsofts antagande av Chromium, men Mozilla tycker att det är dåligt för konkurrensen

0 Shares

Microsofts glasbyggnadslogotyp

Efter rykten kom bekräftelse från Microsoft att det planerar att flytta sin Edge-webbläsare från EdgeHTML-motorn till Chromium. Användarnas reaktion har varit till stor del positiv, men det är inte samma historia över hela teknikindustrin.

Medan Google är förståeligt nöjd med förändringen, säger Mozillas vd, Chris Beard, att det är dåligt för konkurrensen och kommer att bidra till att göra Google ännu mer kraftfull.

Se även:

I ett blogginlägg skrivet som svar på nyheterna om att flytta från EdgeHTML säger Beard att “genom att anta Chromium, överlämnar Microsoft kontrollen över ännu mer av online-livet till Google”. Han förnekar att han är melodramatisk med detta påstående för att han förklarar att krom är ett av de sätt som Google kontrollerar vad vi kan se online.

Han uttrycker oro över att Microsofts förändring kan göra det svårt för Firefox, men medger att det finns logik bakom flytten:

Ur affärssynpunkt kan Microsofts beslut vara vettigt. Google är så nära nästan fullständig kontroll över infrastrukturen i våra onlineliv att det kanske inte är lönsamt att fortsätta bekämpa detta. Microsofts aktieägares intressen kan mycket väl betjänas genom att ge upp den frihet och det val som internet en gång erbjöd oss. Google är en hård konkurrent med mycket begåvade anställda och ett monopolistiskt grepp om unika tillgångar. Googles dominans över sökning, reklam, smartphones och datafångst skapar ett mycket lutande spelplan som fungerar mot resten av oss.

Ur ett socialt, medborgerligt och individuellt bemyndigandeperspektiv är det fruktansvärt att ge kontroll över grundläggande online-infrastruktur till ett enda företag. Det är därför Mozilla finns. Vi konkurrerar med Google inte för att det är en bra affärsmöjlighet. Vi konkurrerar med Google eftersom internetens hälsa och online-livet beror på konkurrens och val. De är beroende av att konsumenterna kan bestämma att vi vill ha något bättre och att vidta åtgärder.

Beard uppmanar folk att ge Firefox ett nytt försök och säger att det har förbättrats dramatiskt under det senaste halvåret. Han säger att en övergång till Mozillas webbläsare betyder “mer val, fler säkerhetsalternativ, mer konkurrens”.

Men medan Mozilla kanske uttrycker oro är Opera – vars webbläsare också baseras på Chromium – ganska mer välkomnande. I ett uttalande till VentureBeat säger företaget:

Vi märkte att Microsoft verkar mycket att följa i Operas fotspår. Att byta till Chromium är en del av en strategi som Opera framgångsrikt antog 2012. Denna strategi har visat sig givande för Opera, vilket gör att vi kan fokusera på att föra unika funktioner till våra produkter. När det gäller effekterna på Chromium-ekosystemet måste vi ännu inte se hur det kommer att bli, men vi hoppas att detta kommer att vara ett positivt steg för nätets framtid.

Bildkredit: Bumble Dee / Shutterstock

0 Shares