EFF stämmer justitieministeriet för att upptäcka om hemliga beställningar används för att dekryptera användardata

0 Shares

data_kryptering_tablet

EFF (Electronic Frontier Foundation) har lämnat in en stämningsansökan mot informationsfriheten (FOIA) mot justitieministeriet. Gruppen för digitala rättigheter vill lära sig om regeringen har använt hemliga domstolsbeslut för att tvinga teknikföretag att ge tillgång till krypterad användardata.

Efter Apple vs FBI-striden har det förnyats intresset för hur företag inte bara hanterar kryptering utan regeringsförfrågningar om tillgång till sådan information. Med tjänster som WhatsApp som möjliggör end-to-end-kryptering har uppmärksamheten nu gått över till vad som kan hända i bakgrunden utan användarnas vetskap. Medan Apple väldigt offentligt vägrade att tillhandahålla dekrypteringsnycklar, är EFF – och andra – oroliga för att hemliga domstolsbeslut kan användas för att dölja vad som verkligen händer.

I synnerhet Apple-ärendet visade hur folk som FBI använder offentliga domstolar för att ansöka om tillgång till data, men EFF är orolig för att “det är oklart i vilken utsträckning regeringen har sökt eller erhållit liknande order från FISC”. En särskild oro är att “FISC verkar främst i hemlighet och beviljar nästan varje statlig övervakningsbegäran som den får”.

Electronic Frontier Foundation säger:

FBI: s kontroversiella försök att tvinga Apple att bygga en speciell bakdörr till en iPhone efter San Bernardino-attackerna betonade EFF: s oro för att regeringen hotar säkerheten för miljontals människor som använder dessa enheter dagligen. Många medborgare, teknologer och företag uttryckte liknande upprördhet och oro över FBI: s handlingar.

Med tanke på allmänhetens oro över regeringens ansträngningar för att tvinga privata företag att göra sina kunder mindre säkra, vill EFF veta om liknande ansträngningar sker i hemlighet inför FISC. Det finns god anledning att tro det. Nyhetsbyråer har rapporterat att regeringen har sökt FISC-order och åsikter som kräver att företag överlämnar källkod så att federala agenter kan hitta och utnyttja säkerhetsproblem i övervakningssyfte.

Argumentet är att alla beställningar – offentliga eller hemliga – som tvingar företag att ge tillgång till krypterad data inte bara minskar integriteten utan också säkerheten. De ordrar som är offentliga möjliggör debatt och diskussion, men själva karaktären av hemliga order förhindrar detta. EFF Senior Staff Attorney Mark Rumold säger:

Även om man avskaffar förekomsten av order om tekniskt bistånd är det ingen tvekan om att andra, betydelsefulla FISC-åsikter förblir dolda för allmänheten. Regeringens snäva tolkning av sina skyldigheter för öppenhet enligt USA FRIHET är oförenlig med stadgan och kongressens avsikt. Kongressen ville sätta stopp för hemlig övervakningslag, så det krävde att alla viktiga FISC-åsikter avklassificerades och släpptes. Vår rättegång försöker hålla DOJ ansvarig för lagen.

Du kan läsa igenom hela klagomålet på EFF: s webbplats.

Fotokredit: Rawpixel.com / Shutterstock

0 Shares