Efter att ha bytt till ARM, förvänta dig att Apple också köper TSMC

0 Shares

Läsarna har bett mig att kommentera Apples beslut, som tillkännagavs vid förra veckans World Wide Developers ‘Conference, att börja byta till Apple-designade ARM-processorer för sina Macintosh-datorer. Jag gillar vanligtvis inte att göra andra dagars (eller i andra fall andra veckors) berättelser om jag inte kan lägga till något nytt i diskussionen. Märkligt nog kan jag vanligtvis och det är fallet här, där Apples flytt till ARM har en storbildskomponent som är absolut nödvändig för företagets fortsatta framgång. Det verkar inte heller täckas någon annanstans än här.

Glöm allt prat om att Apple flyttar till ARM eftersom chipsen är bättre än Intels eller förbrukar mindre ström. Du kan till och med glömma tanken att med hjälp av egna marker kan Apple vara mer hemlighetsfullt. Även om dessa punkter är sanna, skulle Apple fortfarande flytta till ARM även om de inte var det. Växeln handlar om pengar, vilket å ena sidan är Apples kostnad för varor och Apples marknadsvärde å andra sidan.

Helt enkelt kommer Apple-designade ARM-chips att vara billigare än att fortsätta använda Intel-chips. På en marknad med fortsatt prispress nedåt kommer detta att hjälpa Apple att upprätthålla de högre vinstmarginalerna som gör företaget så unikt värdefullt. Ja, chipsen kommer också att förbruka mindre ström, göra mindre värme och – detta är verkligen viktigt – utformas i Apple-ekosystemet mycket mer än Intels handelschips någonsin kan vara. Men det som mest av allt räknas är pengarna: de är billigare.

Med tanke på 2021 och 2022 har Apple två saker. Speciellt under 2021 kommer 5G att driva en miljard människor för att få nya iPhones, så Tim Cook och Apple kan andas lätt nästa år.

För 2022 kommer den hälsosamma effekten av de billigare och mer kapabla Apple-ARM-processorerna att stimulera fanboys att ersätta sina Mac-stationära datorer och bärbara datorer 3-4 gånger snabbare än de annars skulle kunna göra. Maskinvara som håller för länge har varit ett problem för Apple och det är en väg runt det.

Jag bytte precis ut mitt MacBook Pro i mitten av 2010 med en begagnad MacBook Air från mitten av 2014 för att få saxtangentbordet tillsammans med möjligheten att köra Catalina. Apple hatar att jag gjorde det. Så 2022 kommer de att ha en ny bärbar dator som har ett bra tangentbord och som är tillräckligt bättre i alla avseenden för att jag förmodligen ska köpa min första nya MacBook på 12 år.

Men hur är det efter 2022? Hur håller Apple sin mojo igång då? Här måste vi diskutera Cupertinos stort antal problem.

Beroende på datum är Apple antingen det första, andra eller tredje mest värdefulla företaget på jorden, värt betydligt mer än 1 biljon dollar. Till vd Tim Cook betyder det att han aldrig kommer att behöva oroa sig för att något annat företag försöker köpa Apple eftersom inget annat företag har råd att skriva en check så stor. Men det stora marknadspriset betyder också att det fortsätter att växa är en riktig utmaning för Apple, för i stort sett allt nytt de planerar kommer inte att vara tillräckligt stort för att påverka företagets resultat. Det är därför Apple märker vissa företag som hobbyer.

Apples aktiekurs och Tim Cooks kompensation drivs till stor del av vinster, så företaget vill alltid tjäna mer pengar. Men Apple tjänar redan massor av pengar, så under de senaste åren har återköp av aktier varit ett enkelt sätt att uppnå resultatmål. Men feds börjar titta med förakt på återköp av aktier precis som de tar andra och tredje blickar på företag som Apple, Google och Facebook för eventuella antitrustbrott. Så Apple kan inte köpa tillbaka aktier lika kraftigt som tidigare och måste hitta nya sätt att öka lönsamheten. Ändå kan de nya sätten i sin tur inte leda till ökad exponering mot förtroende.

En sak Apple burk göra och komma undan är att öka dess vertikala integration, det är där dessa ARM-chips kommer in. Det finns inget olagligt med att Apple utformar sina egna marker och drar nytta av ekonomier som möjliggörs av dessa design. Det handlar om att fylla i luckor i Apples ekosystem, varför de dumpar Intel.

Apple kan fortsätta växa, men bara genom att göra helt nya saker och komma in på marknader där det aldrig har trängt tidigare.

När det gäller halvledare har Apple två möjliga drag där den första designar sina egna marker. Det andra möjliga steget, som borde vara Apples stora tillkännagivande 2022-23, är att köpa TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) – utrustningen som faktiskt bygger dessa ARM-chips. TSMC råkar också vara den bästa halvledartillverkaren på planeten just nu och värt vad Apple måste betala.

Det är min djärva förutsägelse, som verkar vara en bra idé för mig.

Att köpa TSMC kommer att ge Apple något att göra med sina extra pengar samtidigt som det löser ett mycket stort problem för TSMC i sig, vilket är vad man ska göra för att Peking vill ta Taiwan.

Att sälja till Apple gör att rikedom av TSMCs nuvarande ägare är både flytande och bärbara när de förmodligen letar efter nya platser att bo. Och genom att göra TSMC till en del av Apple – ett amerikanskt företag av strategisk betydelse för Washington – kommer Peking att tvingas något i sin företagsdominans.

Vad kommer Tim Cook att göra för ett encore efter att ha köpt TSMC? Steve Jobs sa till mig i augusti 2011 (hans sista e-post till mig) att Cook skulle driva Apple “tills Reed är redo att ta över.” 2023-2024 borde vara ungefär rätt.

Tydligen är det här jag ska berätta hur mycket Apple-lager jag äger (noll), hur mycket TSMC-lager jag äger (även noll) och hur mycket lager av vilken typ jag äger (yup, zero). Tack för att du läser.

0 Shares