En Apple 40-årsdag reflektion

0 Shares

Birtday Cake 40

Sommaren 1984, Chapel Hill, NC, lärde jag mig något om fördomar och diskriminering i Amerika och såg min första Macintosh. Konstigt, när jag ser tillbaka på Apple, som firar sin 40-årsdag idag, ansluter de två sakerna.

Som jag reflekterade i den 18 januari 2004, ett personligt inlägg: “Racism and Naiveté”, tänkte jag aldrig mycket på att hudfärg växte upp i en region i Amerika där de flesta är kaukasiska. Northern Maine är ett vitt underland för mer än rikligt snöfall. Konstigt nog hade mina bästa vänner efternamn som Chung och Zivic. Den lokala flygvapenbasen, Loring, tillförde befolkningen färg och när det kom till människor var jag bestämt färgblind.

Eftersom jag bevittnade så lite rasism eller diskriminering från första hand hade jag inget sammanhang att förstå – inte ens när jag lärde mig om slaveri eller Civil Rights Act från 1964 i skolan. Tjugo år efter att den här landmärkeslagstiftningen kom till såg jag filmen “From Montgomery to Memphis”, och det förändrade mitt perspektiv. Först var det chocken kring svarta och vita bussar, sedan svarta och vita väntrum på busstationer och separerade badrum. Separata fontäner!

Samma eftermiddag jag tittade på filmen vandrade jag runt på University of North Carolina campus och funderade på dokumentären. Jag gick in i högskolans bokhandel, där Macintosh var en framträdande plats för alla och alla att se. Jag visste ingenting om Apple och skulle inte heller ha varit en datornörd – då eller till och med nu. Men jag undrade ändå den grafiska displayen. Jag hade sett filmen “WarGames” några månader tidigare och kände igen de dramatiska skillnaderna mellan denna maskin och den som användes av skådespelaren Matthew Broderick. (Hehe, Loring Air Force Base spelar en roll i en av klimatscenerna.)

Nästa år flyttade jag till övervägande svarta Washington, DC för arbete, tillfälligt. Du växer inte upp vitt och manligt och har plötsligt en känsla för hur det är att vara en minoritet eller kvinna av någon ras. En film skulle inte förändra det, inte heller min långvariga vistelse i DC-tunnelbanan.

Hej Mac

Medan jag bodde där köpte jag min första dator – januari 1994 – månader efter att ha läst en övertygande historia Washington Journalism Review om den kommande eran med onlinepublicering. Jag gjorde en karriärväxling från tidningsredaktör av allmänt intresse till reporter inom teknikbranschen. Med undantag för en kort flirt med IBM OS / 2 använde jag uteslutande Windows fram till december 1998, då jag drog ut en Bondi Blue iMac från den lokala CompUSA. Nyfikenhet – och intresse för att utöka tekniska rapporteringsbeats – föranledde det impulsiva köpet.

Jag blev kär i fruktlogotypföretagets produkter, medan jag som teknisk journalist utvecklade ett rykte för att vara anti-Apple – vilket jag inte är. Flera Apple-fanboy-bloggare fläktar hatens lågor genom sin kritik, sarkasm och sinnlöshet; de är försvarare av den förbjudna frukten och tolererar lite verklig eller upplevd kritik.

Jag bryr mig inte mycket, eftersom jag vanligtvis inte läser deras inlägg eller de från deras utmärkelser som kommenterar mina berättelser (och andra författares). Jag följer principen “vara hårdast mot dem som du älskar mest” och förstår därför (och ursäktar) de felplacerade “anti-” anklagelserna. Få av mina berättelser är snälla, medger jag.

Jag har inte heller eller när som helst varit en fanboy av Apple eller något annat tekniskt företag. Produkterna är bara verktyg för mig, och jag använder det som är vettigt just då. Google ger ett större kontextuellt verktyg som är viktigt för de flesta, men Apple levererar saker som gör människor glada att hålla, titta på och använda på ett mer mänskligt, lyhörd och uppslukande sätt.

Apple-aktivism

På nästan 18 år sedan jag startade min första Mac har mycket förändrats. Apple har gått från att vara det lilla företaget som kunde till behemoten som inte kunde – min första iMac är exempel på den och den 21 mars “Är du i slingan?” händelse som metafor för den andra. VD Tim Cooks innovationsfokus är kundkvarhållande snarare än expansion, och kanske i slutändan kommer att visa sig vara “kan göra” -strategin.

Apples imperium bygger på iPhone, som stod för 67,4 procent av intäkterna under det första kvartalet 2016. Igår varnade Gartner för att den globala smarttelefonförsäljningen skulle vara platt på de två största marknaderna – Kina och USA. Befintliga iPhone-ägare i dessa länder kan bli större kunder om Cook och Company skickligt utför.

Under detta årtionde är Apple också en aktivist som aggressivt och vokalt tar ställning till verklig och upplevd diskriminering, jämställdhet, könsförskjutning och mänskliga rättigheter, särskilt i USA. Det inkluderar den senaste upploppet med FBI om iPhone-kryptering. Däremot visade företaget liten offentlig social aktivism under Steve Jobs ledning.

Så de två trådarna knyts ihop från den eftermiddagen 1984, när jag såg Amerikas dåliga förflutna beteende förstoras och en glimt av framtiden visas från en beige låda. Fördomar och diskriminering svepas inte lätt, och USA brottas fortfarande med båda. Att eliminera antingen möjliggör stora delar av vår befolkning.

Teknik möjliggör alla, om iPhones framgång betyder något. Oavsett Apples framtid har företaget under 40 år lyckats humanisera tekniken och minska komplexiteten med den. Nokia uppfann smarttelefonen två decennier innan Apple släppte ut iPhone, vilket i grunden förändrade marknaden för mobiltelefoner – direkt och genom derivata, imitativa enheter som släppts av andra leverantörer.

Grattis på födelsedagen, Apple.

Fotokredit: Shutterstock / Sean Locke Photography

0 Shares